5 semne ca esti perfectionista in relatia de cuplu si cum te afecteaza negativ acest lucru

1
De Irina Constantin
26 iun. 2021

Daca esti, in general, o persoana perfectionista, s-ar putea ca acest lucru sa se reflecte si in relatia ta de cuplu.

O vorba inteleapta spune ca perfectionismul este, in realitate, anxietate deghizata in productivitate. Vrei cu orice pret ca totul sa iasa ireprosabil. Nu poti incheia un lucru fara sa fie exact asa cum l-ai visat. Esti dispusa sa muncesti ore in sir, doar pentru a obtine un rezultat impecabil. In caz contrar, vei fi profund dezamagita.

Chiar daca pare ca perfectionismul este o calitate incredibila la inceput, acesta iti dauneaza, de fapt, mai mult decat ti-ai putea imagina. Iar atunci cand aduci perfectionism in relatie, s-ar putea ca lucrurile sa se degradeze rapid.

5 semne ca dai dovada de perfectionism in relatie:

1. Te abtii sa iti arati entuziasmul, de frica sa nu pari prea interesata

Cand te afli intr-o relatie incipienta, te surprinzi adesea stapanindu-ti entuziasmul. Chiar daca il placi foarte tare pe noul tau iubit, nu vrei sa il lasi sa vada cat esti de interesata. Consideri ca acest lucru te-ar putea face prea vulnerabila si… imperfecta! De aceea, preferi sa iti suprimi bucuria si sa pastrezi aparentele de femeie dura si, bineinteles, perfecta.

3 limite pe care sa le stabilesti cu tine insati si cum sa reactionezi atunci cand nu le respecti

2. Crezi ca trebuie sa fii partenera ideala pentru a primi iubire si atentie

Stima ta de sine este posibil sa fie destul de fragila, chiar daca nu iti dai seama. Faptul ca te straduiesti din rasputeri sa fii iubita ideala arata ca doar asa crezi ca meriti afectiune, apreciere si atentie din partea partenerului tau. Acest perfectionism te poate face sa dezvolti o obsesie pentru a fi iubita ideala, in orice situatie, ignorandu-ti instinctul si facand doar sacrificii pentru bunastarea celuilalt.

3. Nu iti exprimi nevoile din frica de a parea „needy”

Cineva, la un moment dat, te-a facut sa crezi ca daca iti exprimi nevoile intr-o relatie vei parea dificila sau vei reprezenta o povara. Asadar, acum preferi sa te ascunzi in spatele perfectionismului, pentru a evita sa creezi orice fel de neplacere. In timp, acest obicei te va face sa iti ignori toate necesitatile si sa te neglijezi pe tine insati.

4. Nu iti exprimi emotiile de teama sa nu pari prea complicata

O persoana perfectionista, care prefera sa isi tina ascunse necesitatile, probabil ca nu e prea dispusa nici sa isi exprime emotiile reale. Este posibil sa te surprinzi adesea evitandu-ti propriile sentimente, pentru a-ti pastra reputatia de femeie perfecta si „indestructibila”. Bineinteles, acest lucru te va durea mai tarziu, cand vei acumula o multime de emotii contradictorii, care vor dori sa iasa la suprafata sub orice forma.

5. Te preocupa foarte tare felul in care relatia ta pare din exterior

Cum stii ca este vorba despre perfectionism in relatie? Analizeaza felul in care te raportezi la relatia ta de cuplu, cand vine vorba despre parerile celor din jur. Iti pasa foarte tare cum pare relatia pentru oamenii din exterior? Incerci sa le influentezi perspectiva si sa faci lucrurile sa para mereu roz? Daca da, este foarte posibil sa fii perfectionista si sa aduci acest lucru si in cuplu.

Pe termen lung, este posibil ca eforturile tale constante sa te aduca la epuizare, asa ca incearca sa lucrezi treptat cu perfectionismul. Nu uita ca pentru a fi frumoasa si valoroasa o relatie nu trebuie sa fie neaparat si perfecta!

Foto: Unsplash.com