3 limite pe care sa le stabilesti cu tine insati si cum sa reactionezi atunci cand nu le respecti

1
De Irina Constantin
17 iun. 2021

Se vorbeste non-stop despre limitele pe care trebuie sa le impunem fata de ceilalti. Cum ramane, totusi, cu limitele impuse de noi, pentru noi?

Respectarea limitelor personale poate fi destul de dificila. Daca reusim sa stabilim limite pentru ceilalti, fata de noi este mai greu sa fim ferme si hotarate. Negociem mai usor si ne lasam purtate de val, spunandu-ne ca vom incerca a doua zi. Sau luni. Sau luna viitoare!

Totusi, daca vrei sa aduci mai multa disciplina in viata ta, poti sa stabilesti cateva limite personale si sa incerci sa le respecti cat mai des. Iar atunci cand nu reusesti sa o faci, aminteste-ti ca trebuie sa te tratezi cu blandente!

Respectarea limitelor personale: 3 limite pe care sa ti le autoimpui pentru mai multa disciplina

1. Cand ma trezesc, voi aloca primele 15 minute pentru respiratie, stretching si hidratare, inainte sa pun mana pe telefon

Ti se intampla sa te ridici din pat si sa te simti deja obosita si coplesita? Este foarte probabil ca acest lucru sa se intample din cauza faptului ca ai petrecut deja minute bune cu telefonul in mana. Fie ca te-ai uitat la stories pe Instagram sau ti-ai verificat mesajele, mintea ta deja este coplesita de informatiile asimilate la nici jumatate de ora dupa trezire.

Ce sa faci atunci cand te simti „meh”, starea ciudata in care nu ai motivatie pentru nimic

Daca vrei sa fii mai energica si mai concentrata pe timpul zilei, promite-ti ca te vei prioritiza inca de cand deschizi ochii. Ia-ti timp sa respiri profund, sa misti corpul si sa te intinzi putin, inainte sa te ridici din pat. Apoi, pune-ti un pahar cu apa si bea-l in liniste, inainte sa deschizi telefonul sau laptopul.

Cand nu reusesti sa respecti aceasta limita personala, nu te invinovati si nu iti arunca cuvinte grele. In schimb, mergi la culcare lasand telefonul pe birou, fara sa mai petreci zeci de minute cu ochii in ecran. Astfel, vei recupera odihna si vei reusi sa te relaxezi.

2. Voi lua pauze si imi voi sarbatori micile victorii inainte sa incep alte taskuri

Deseori avem tendinta de a termina un task si de a incepe altul imediat, fara sa ne lasam sa ne bucuram. Plecam de la premisa ca este normal sa trecem peste victoria de moment foarte repede. Totusi, o mica pauza este intotdeauna binevenita. Promite-ti sa celebrezi micile reusite, indiferent cat de mici ar fi ele. Vei avea o atitudine de zece ori mai entuziasmata si te vei simti mult mai bine cu tine insati!

Daca respectarea limitelor personale esueaza in acest caz, este in regula. Chiar daca nu celebrezi pe moment victoria, asigura-te ca iti rezervi macar cateva minute pentru a face ceva ce iti place, in cinstea reusitei tale, cu prima ocazie.

3. Cand imi fac planuri, imi voi lua timp sa planific totul astfel incat sa ma asigur ca am energia necesara pentru toate

Aceasta limita este atat personala, cat si legata de cei din jur. De cele mai multe ori, avem tendinta sa ne facem zeci de planuri, spunand „da” oricarei invitatii. Ulterior, ne dam seama ca ne-am umplut agenda pana la refuz, iar nivelul de energie nu ne permite sa facem tot ce ne-am propus. Sau, daca totusi alegem sa le facem pe toate, vom fi extrem de obosite la final.

5 feluri in care sa iti cultivi feminitatea si sa iti redescoperi magia feminina

De aceea, este esential sa iti stabilesti limite clare si sa iti promiti ca vei face doar planurile pe care poti sa le onorezi. Cand nu reusesti, nu trebuie sa te judeci foarte tare, ci doar sa iti oferi cateva zile mai libere, pentru a compensa oboseala acumulata.

Foto: Unsplash.com.