Bucuria inegalabila a renuntarii sau de ce e sanatos sa zici pas din cand in cand

1
De Maria Dima
5 iul. 2019

Una dintre cele mai frumoase zile din viata mea a fost cea in care mi-am dat demisia de la un job care imi ucidea spiritul. Tineam de el cu dintii pentru ca ma gandeam ca nu o sa mai am o asemenea sansa. “Nu pot” sau “renunt” nu existau in vocabularul meu pana atunci. Dar odata cu demisia am reusit sa respir cum trebuie pentru prima data dupa mult timp.

M-am simti usurata, ca si cum m-as intoarce in randul celor vii. Exact ca atunci cand te trezesti brusc dintr-o cosmar teribil si te bucuri cand realizezi ca numai asta a fost: un vis urat.

Nimeni nu are renuntarea trecuta pe lista de activitati

Renuntarea la jobul respectiv nu a fost niciodata parte din planul maret. Ma mutasem in capitala pentru el, abandonasem o cariera stabila si banoasa in orasul meu natal. Riscasem multe. Aveam contract de chirie ce trebuia in continuare onorat pe urmatoarele luni, insa nu mai aveam venituri. Nici alta oportunitate in paralel. Si totusi, zambeam prin toti porii, ca o reclama luminoasa la o crema de fata care-ti promite un nou ten in 3 zile.

Bucuria venita din renuntare era ceva total nou pentru mine. O cunoasteam pe aia care venea cu intarziere, asemenea CFR-ului, dupa 100 de opriri pe la altii, si una singura, scurta, la mine, dupa un traseu atat de incarcat de munca. Nici nu aveam timp sa ma bucur de ea, dar stiam ca am bifat-o si ca pot trece la urmatorul “proiect” de pe lista mea.

Succesul nu este despre renuntare, dar cum ramane cu restul vietii?

Toate povestile despre succes au acelasi laitmotiv: orice ar fi, nu te da batut! Nimeni nu vorbeste despre arta de a renunta la timp, de te recalibra, de a te pastra pentru lucrurile care conteaza cu adevarat pentru tine.

La sfarsitul vietii, indiferent de cat de mult succes a avut, nici un om nu va spune ca regreta ca nu a muncit mai mult.

Elimina aceste lucruri din viata ta! Vei deveni un om mai frumos si mai intelept

Extremele de azi bazate pe deciziile gresite de ieri

Nimeni nu vrea sa se gandeasca la sine ca fiind lipsit de vointa, perseverenta sau anduranta.

Dar ce se intampla cand tragem din rasputeri pentru lucruri care nu ne mai aduc valoare sau bucurie, doar pentru ca am decis la un moment dat ca asta vrem? Sau ca asta trebuie sa facem.

De asta stam mai mult decat trebuie intr-un job nepotrivit, intr-o relatie nefericita sau intr-o situatie pe care o simtim ca nedreapta. Pentru ca nu este in natura noastra. Pentru ca inca nu am dat tot ce se putea. Sau cel putin asa credem.

Dar a ramane blocat intr-o etapa ce nu promite nimic bun nici pentru viitor, care iti omoara speranta la pachet cu timpul, doar pentru ca asa ai hotarat acum ceva ani, reprezinta un compromis prea mare.

A renunta, a schimba sau a lasa in urma nu e acelasi lucru cu a esua

Renuntarea la o facultate pentru a incepe o alta, schimbarea profesiei, incheierea unei relatii, schimbarea stilului de viata sau de business nu sunt echivalente cu esecul.

Si chiar daca ar fi, ce conteaza atata timp cat “esecul” respectiv iti aduce mai multa liniste si pofta de viata? Sau te impinge fortat spre alte activitati mai aproape de sufletul tau.

De ce esecul e cel mai bun lucru care ti se poate intampla

Invata sa te desprinzi mai usor

Nimic nu este batut in cuie. Nici juramintele care ar trebui sa tina o viata intreaga, nici profitul colosal facut anul trecut si nici ghinionul pe care l-ai avut pana acum. Nimic nu tine pentru totdeauna fara sa fie influentat de actiunile noastre.

Asadar, invata sa te desprinzi mai usor. De oameni, de locuri, de idei. Incearca sa renunti mai usor, sa o iei de la capat mai liber, sa folosesti toate energia pe care o ardeai inainte fara rost catre alte teluri. Fara drama, fara murit incet, fara stomacul ghem la fiecare pas.

7 sfaturi de viata desprinse din autobiografia lui Michelle Obama

Daca tii minte ca totul e intr-o permanenta miscare si asta e singura constanta pe care ne putem baza, atunci permite-ti si tie sa-ti misti ideile, sentimentele si viata intr-un loc mai bun. Si sa renunti la tot ce nu-ti mai foloseste. Renunta cu inima usoara.

Foto: Shutterstock.com