Greselile trecutului te pot face mai puternica sau mai slaba – Tu alegi

1
De Maria Dima
8 apr. 2020

Ridic doua degete si va spun cu mana pe inima ca sunt culpabila de treaba asta cu luatul trecutului peste picior. Ma gandeam ca atata timp cat inca putem sa facem misto de greseli si sa nu ne luam atat de in serios, suntem bine… ca specie. Cu timpul mi-am dat seama ca asta nu e semn de inteligenta superioara, ci ca s-ar putea sa fie ascunsa o doza decadenta de superficialitate aici.

Nu-ti lua trecutul peste picior, te face sa pari superficiala.

Daca esti ghidusa si faci glumite pe marginea fiecarei decizii trecute, rezumandu-te doar la rasete, si nu la lectiile care au urmat, atunci se poate sa fie vorba de un ego inca ranitt.

E mult mai usor sa facem misto de trecut, decat sa invatam din el.

E mai comod sa ornam cu sclipici orice pas gresit decat sa ne asumam raspunderea pentru el.

Un “n-a fost sa fie” e mai usor de digerat decat un “am gresit”.

Glumele pe care le spunem despre primele joburi dezastruoase, toate relatiile care n-au mers, toti oamenii pe care i-am pierdut nu ne fac sa parem mai dure, mai puternice sau independente, ci dimpotriva, lasa impresia ca inca traim cu regretul pe care-l exprimam ca anecdota personala.

De ce e OK ca nu ramanem cu marea iubire a vietii noastre

Nu masca durerea cu ajutorul umorului

Sunt in prima linie cand vine vorba de militat pentru umor. In toate formele, in doze duble si in loc de desert (bine, fie, alaturi de desert, ca nu suntem barbari!).

Insa cand vine vorba de sentimente inabusite, nu te duce in sertarul de make-up sufletesc si nu pune doua straturi de iluminator amuzant peste durerea care sta sa explodeze pe fata ta. O sa arate mai urat, crede-ma.

Lasa-ti durerea sa respire, sa se manifeste. Numai asa putem invata de la ea. Umorul, in cazul acesta, nu o sa faca altceva decat sa inhibe dezvoltarea ta naturala.

Nu poti sa treci peste durerea ta pana nu accepti aceste adevaruri dure

Minimizarea daunelor te face un om mai mic

Asta nu face decat sa accentueze faptul ca esti aceeasi persoana de acum ceva ani, cea care nu stia sa faca altceva si care era mereu sedusa de tipare toxice. Arata ca ai ramas in cercul rusinii pentru ce s-a intamplat atunci si numai prin minimizarea faptelor, prin reducerea importantei actiunilor tale poti tine acum capul sus.

Din pacate, atitudinea asta te reduce si pe tine la o fiinta care tine cu dintii de aparente. Daca ai fi interesata de o incheiere decenta, ai rezolva situatia cu persoana in cauza, oricat de greu ar fi sa mai dai ochii cu ea. Daca ai simti nevoia sa povestesti despre durerea ta, ai vorbi deschis, in ciuda lacrimilor care te vor napadi negresit.

Adevarul e singura cale spre vindecare. Nu aruncatul sau fuga de responsabilitate, nu o patura de glumite care clipocesc si vor sa distraga atentia de la durere, nu martirizarea pretentioasa care-ti asigura si un pic de atentie sau mila de la cei din jur.

Nu te nasti o femeie puternica, ci devii una

Adevarul nesimtit, crud, neprocesat – 2 pastile amare, de 3 ori pe zi, 30 de zile. Dupa asta, te mai poti indulci cu cate-o poveste faina despre perioada aia in care te-ai impiedicat, ai cazut si te-ai ridicat ca sa mergi mai departe, si mai hotarata ca inainte.

Foto: Unsplash.com