Ce e de facut atunci cand iti dai seama ca ai gresit

1
De Mia Nicolescu
8 apr. 2019

Data viitoare cand gresesti, dupa ce iti asumi responsabilitatea, tine cont si de asta: „Uneori, o greseala poate fi tot ce e necesar pentru o realizare valoroasa.” [Henry Ford]

Sa iti doresti sa fii perfect inseamna sa fii dispus sa faci multe greseli. Fix aceasta obsesie este cea care ne determina sa facem o multime de erori. Drumul spre perfectiune este pavat cu obstacole si, sincer, nu duce nicaieri, pentru ca, ce sa vezi, perfectiunea nu exista.

Invata sa te ierti pentru toate greselile pe care le-ai facut pana acum

Asa ca da-ti voie sa gresesti, dar nu iti da voie sa faci de mai multe ori aceeasi greseala. Asigura-te ca fiecare greseala aduce si o invatatura de minte. Mai mult decat atat, atunci cand gresesti, nu fugi, ci asuma-ti responsabilitatea. Maturitatea te invata asta, te invata ca fiecare om raspunde pentru actiunile sale, iar tu cu siguranta ai ajuns la varsta la care nu te mai ascunzi.

Prin urmare, ce faci atunci cand gresesti?

1. Asuma-ti responsabilitatea

Primul instinct pe care multi dintre noi il au atunci cand gresesc este sa fuga. Sa nu recunoasca, asadar, sa nu isi asume responsabilitatea. Ce nu stiu ei este ca a gresi este un gest firesc si ca nu s-a nascut inca persoana care sa nu greseasca. Suntem oameni, suntem alcatuiti din defecte si calitati, iar una dintre cele mai mari invataturi ale vietii este aceea de a invata sa ne acceptam asa cum suntem.

De asemenea, ar trebui luat in calcul si faptul ca neasumarea responsabilitatii poate face rau celorlalti. Cineva o sa plateasca pentru greseala produsa, iar daca tu nu iti asumi responsabilitatea, cine o sa fie gasit vinovat? Si de aici vor interveni o multime de ganduri, de frustrari si remuscari care nu iti vor mai da pace. Recunoaste cu sinceritate: „Am gresit!”; nu spune: „Greseala s-a produs” sau „Nu ma asteptam la asta”. Cere-ti scuze!

Greseli pe care obisnuiam sa le fac la inceput de an

2. Comunica intentiile pe care le ai pentru indreptarea greselii

Se spune ca o greseala recunoscuta este pe jumatate iertata. Prin urmare, acum ca ti-ai recunoscut vina si iti asumi cele intamplate, ramane sa faci urmatorii pasi spre indreptarea sau repararea greselii. Daca asumarea responsabilitatii este critica, la fel este si luarea de masuri.

Persoanele implicate sau care au avut de suferit de pe urma greselii tale au dreptul sa afle care sunt intentiile tale si ce ai de gand sa faci ca sa rezolvi cele stricate. Este foarte probabil sa nu poti remedia 100% problema, dar pune pe hartie tot ce iti sta in putere sa faci.

Fiecare efort, fiecare gest si fiecare intentie vor fi apreciate si vor duce la spalarea imaginii tale. Fii atenta atat la partea materiala a situatiei, cat si la cea morala, la cea care tine de sentimente, reputatie si incredere. Trebuie sa lucrezi la ambele parti.

3. Invata din greseli

Ai gresit, ti-ai asumat, dar asta nu inseamna sa te pui singura la zid si sa astepti sa se arunce cu pietre in tine. Evita sa te blamezi, sa te victimizezi – mai bine lucreaza la a-i convinge pe ceilalti ca ai invatat din greseala si ca pe viitor stii ce ai de facut.

Ce greseli sa eviti la 20 de ani ca sa-i imbunatatesti pe urmatorii

Spre exemplu, poate ca ai gresit prin comportamentul tau fata de o alta persoana si ai recunoscut ca nu o privesti cu ochi buni, dar drumurile voastre se vor mai intersecta, asa ca din greseala ta ai invatat sa nu mai reactionezi la fel de impulsiv pe viitor si vei incerca sa fii mai intelegatoare. Nu ezita sa ceri ajutor acolo unde ai nevoie.

Foto: Shutterstock.com