4 raspunsuri potrivite atunci cand incerci sa ajuti, dar gestul tau nu este apreciat

1
De Irina Constantin
19 iun. 2021

Chiar daca intentiile tale sunt cele mai bune, se poate intampla ca, uneori, actiunile sa nu fie chiar cele mai potrivite.

Ai vrut sa o ajuti pe prietena ta oferindu-i cel mai bun sfat la care te-ai putut gandi, insa ea nu a apreciat gestul si s-a suparat pe tine. Ai vrut sa o linistesti spunandu-i ca totul va fi bine, insa ea mai degraba s-a enervat.

Cu siguranta, te-ai regasit in rolul descris mai sus macar de cateva ori. Adevarul este ca, desi ai intentii bune, felul in care simti sa actionezi nu este intotdeauna cel mai potrivit si cel mai benefic pentru persoana de langa tine. Iar cand efectele actiunilor tale deranjeaza, nu trebuie sa te frustrezi sau sa te enervezi, la randul tau. In schimb, poti face lucrurile de mai jos.

3 limite pe care sa le stabilesti cu tine insati si cum sa reactionezi atunci cand nu le respecti

Iata 4 raspunsuri potrivite atunci cand ai intentii bune, dar acestea nu au fost primite bine

1. Inlocuieste „Eu incercam doar sa te ajut” cu „As putea sa te ajut altfel?”

Cand ai intentii bune si chiar incerci autentic sa fii de folos, te poti simti ranita atunci cand persoana cealalta aparent nu apreciaza gestul tau. Ei, bine, nu trebuie sa iei lucrurile personal. Faptul ca actiunea ta nu a contribuit intr-un mod pozitiv nu are legatura cu tine neaparat. In loc sa rabufnesti si sa iei lucrurile foarte serios, respira si intreaba daca poti ajuta in alt mod. De multe ori, situatiile se pot rezolva mai usor decat crezi!

2. Nu acuza persoana ca exagereaza; valideaza-i emotiile!

Cand iei lucrurile personal, pe baza nesigurantelor si experientelor tale, poti fi tentata sa dai vina pe cealalta persoana. Astfel, probabil ca iti vine sa ii spui ca are o reactie exagerata si ca tu doar voiai sa ii faci un bine. Nu numai ca aceasta replica poate fi un declansator major, dar nu este nici potrivita atunci cand vrei, totusi, sa pastrezi o discutie echilibrata si constructiva.

Asadar, regleaza-ti emotiile si valideaza-le si pe cele ale prietenei tale. Sentimentele ei pot fi valide fara sa insemne ca tu nu ai avut intentii bune sau ca tu ai gresit foarte grav.

3. Renunta la ego si nu da replici pasiv-agresive

„Banuiesc ca e mai bine sa nu te ajut deloc, nu-i asa?” sau „Eu incerc sa te ajut, dar aparent nu vezi asta” nu isi au locul intr-o conversatie constructiva. Chiar daca ai tendinta sa fii pasiv-agresiva, incearca sa respiri adanc si sa iti inghiti ego-ul. In fond, atat tu, cat prietena ta, vreti sa pastrati relatia hranitoare dintre voi, chiar daca apar si astfel de momente complicate.

Asadar, inlocuieste replicile de mai sus cu recunoasterea faptului ca, poate, nu esti persoana potrivita in situatia potrivita. Te poti oferi doar sa asculti sau sa oferi spatiul necesar.

4 cele mai neinspirate sfaturi despre relatii. De ce esti singura, desi iesi constant la intalniri

4. Evita replica „Ai interpretat tu gresit” si asculta perspectiva celuilalt

Iata un capitol la care fiecare dintre noi mai are de lucrat: ascultarea activa, fara judecata. Cand cineva pare ca a inteles gresit mesajul tau, incearca sa asculti perspectiva acestuia si sa o intelegi pe deplin. Astfel, vei avea si tu sansa sa ii explici din nou ce ai vrut sa transmiti. In final, situatia va fi clara atat pentru tine, cat si pentru interlocutor. Win-win!

Foto: Unsplash.com