Ce poti face azi pentru a fi mai buna cu tine de maine

1
De Maria Dima
11 mai 2020

Ziua zero a iubirii de sine incepe cu o cafea buna si un varf de compasiune catre propria persoana. Acum, inteleg ca practica de a fi buna cu tine nu-ti vine la fel de natural ca o cafea de dimineata, dar e la fel de necesara pentru a duce o viata implinita, cu toate simturile trezite.

Conform lui Dr. Kristin Neff, cercetator de top in acest domeniu, compasiunea de sine cunoaste trei straturi imbibate in miere si dulceata, numai bune de savurat pe constiinta goala:

  • Bunatate, in loc de critica
  • Acceptarea faptului ca suferinta si sentimentul de instrainare fac parte din realitatea fiecarui om
  • Acceptare si mindfulness

Esti o prietena buna pentru toata lumea, mai putin pentru tine?

Daca te gandesti ca nu stii de unde sa incepi la treaba asta cu compasiunea revarsata asupra imaginii din oglinda si deja te stresezi ca a mai aparut o chestie la care trebuie sa lucrezi, am o veste buna. Deja ai ani buni de practica!

3 lucruri care nu conteaza deloc in viata si pe care atat de multa lume le face

Ai o tona de experienta pentru ca faci asta de o viata cu toti prietenii tai. Trebuie sa te pui si pe tine la rand de data asta! De cate ori nu ai fost empatica pentru ceva facut de prietena ta, chiar daca tu te puneai la pamant pentru acelasi lucru?

Fara compasiune fata de tine, o sa duci o batalie constanta impotriva propriilor sentimente, ganduri sau experiente. Fa pace cu tine, nu te-ai saturat de atata luptat?

De ce sa crezi in tine, chiar daca nimeni altcineva nu o face

Toata lumea greseste

Toata lumea se simte ca ultimul om in anumite zile. Ca cel mai mare impostor.

Cu totii avem episoade pe care le-am dori schimbate sau chiar sterse de-a dreptul, insa daca esti prea dura cu tine, iti rapesti posibilitatea de a fi prezenta si de a incerca din nou.

Cine performeaza la cote maxime cand se simte jenat sau rusinat? Cine o sa fie un prieten, iubit, angajat, elev mai bun daca i se reaminteste constant cat de prost sta la capitolul comunicare?

Dialogul tau intern conteaza

Ce-ti spui in gand iti influenteaza si starea, dar si motivatia pentru a duce la bun sfarsit orice activitate. Daca mereu te ocaresti, te blamezi si te critici, cum sa mai ai pretentia de a da ce-i mai bun din tine?

Cand totul pare sa mearga rau, adu-ti aminte de asta

Practica activa a compasiunii de sine are nevoie doar 4 minute pe zi pentru a functiona

Kristin Neff a creat un program, numit “pauza de compasiune”, care nu dureaza mai mult de 4 minute pe zi si iti garanteaza rezultate din prima, chiar daca pare prea usor pentru a fi adevarat.

Asta e minunea unei practici zilnice si a pasilor marunti. Fac diferenta atata timp cat te dedici lor. Tu lucrezi la ei, ei lucreaza la tine. Exercitiul de mai jos poate fi efectuat oriunde, in orice moment al zilei, asa ca ia-ti niste timp pentru tine si vezi cum il poti integra in rutina ta de mindfulness.

Pasul 1

Gandeste-te la ceva care-ti cauzeaza atat de mult stres incat il simti fizic, adunat undeva prin corpul tau. Poate sa fie un ghem de presiune in stomac, o durere de cap, o tensiune a umerilor.

Pasul 2

Odata ce ai localizat disconfortul, spune-i pe nume: “aici ma doare”, sau “asta e un moment stresant”. In modul acesta, numim durerea, o constientizam si nu fugim de ea sau luptam pentru a o ascunde.

Pasul 3

E momentul sa ne atasam unui intreg mai mare decat noi prin rostirea unui adevar valabil la nivel de umanitate: “nu sunt singura care trece prin asta”, “toata lumea are probleme”, “alti oameni au intampinat acelasi obstacol”. Daca simti ca ajuta, poti sa te conectezi la tine, punand o mana in dreptul inimii sau oriunde altundeva simti ca e nevoie de grija, in corpul tau.

Pasul 4

Gandeste-te ce anume te-ar ajuta sa auzi in clipele grele, cum ar fi:

  • O sa am mai multa rabdare cu mine;
  • Am puterea de a ma ierta;
  • O sa invat sa ma accept pe mine, cu bune si cu rele;
  • O sa-mi ofer intelegerea de care am nevoie.

Foto: Unsplash.com