Cand totul pare sa mearga rau, adu-ti aminte de asta

1
De Maria Dima
4 mai 2020

Mai puteti cu stiri despre COVID-19? Mda, nici eu! De asta, fac un efort sa nu ma refer la el atunci cand am sa vorbesc despre ce trebuie sa acceptam cu totii atunci cand totul pare sa mearga rau – pentru ca (Har, Domnului!) am trecut printr-o multime de momente grele si cand nu am avut luxul de a sta acasa.

Sunt convinsa ca si voi ati avut usi care nu au voit sa se deschida, indiferent cate plecaciuni sau rugaciuni ati facut pentru asta, planuri care au iesit pe dos, suferinte in familie, probleme la serviciu. Toate au avut, desigur, bunavointa negresita de a se sincroniza perfect, ca o trupa de baieti din anii ‘90, pentru a ateriza deodata pe capul vostru.

Asa se intampla. Toate buluc, pentru ca o nenorocire nu vine niciodata singura.

Cu siguranta ne vom intalni cu multe momente grele de acum inainte si, tocmai de aceea, zic ca e bine sa fim inarmati cu urmatoarele adevaruri valabile indiferent de natura durerii care tocmai a parcat la usa casei noastre.

  • Toata lumea sufera

Asta e realitatea despre care nu vorbim niciodata.

Toti ducem o lupta in tacere, dar umblam tantos cu armura intacta, curata de urme, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Orice semn de traire interioara este perceputa ca o slabiciune, asa ca mai bine facem pe grozavii.

Adevarul este ca toti purtam o durere cu noi. Suntem mai asemanatori decat credem.

  • Suferintele te fac sa cresti 

Daca totul in viata ar fi usor si ne-ar merge bine tuturor, omenirea ar trai intr-o mare de pasivitate si inertie.

Nu am avea nevoia sa ne schimbam, sa ne adaptam, si evident, nici vorba de evolutie. La ce bun o constiinta superioara, treaza, care sa ne determine sa fim mai buni?

Nu poti sa treci peste durerea ta pana nu accepti aceste adevaruri dure

  • Nu esti nici prima, nici ultima care plange 

Daca ar veni cineva la tine cu replica asta pe post de consolare, mai ca l-ai sterge din lista de prieteni. Insa in momentul in care ajungi singurica la acest adevar dur, s-ar putea sa-ti aduca o farama de alinare.

Faci parte dintr-un lung sir de oameni care trebuie sa treaca prin niste experiente dureroase. N-ai gresit cu nimic, nu se razbuna divinitatea pe tine, nu trebuie sa platesti tu pentru actiunile stramosilor. Pur si simplu, se intampla. Suferinta ta isi gaseste ecou, la nivel mondial, in fiecare pierdere, neputinta sau tristete care a acaparat, candva, linistea altui suflet.

  • Cicatricile de orice fel sunt sexy

Chiar si cele sufletesti.

Toate semnele lasate de experientele prin care ai trecut te fac o persoana mai puternica, mai interesanta. Ai povesti de dragoste, de razboi, de camaraderie care adauga o dimensiune mai profunda fiecarei conversatii.

Cei care au avut o viata fara griji au subiecte limitate si deloc captivante. Cine vrea sa auda despre cat de bine a dus-o altcineva? Ce poti invata din asta?

Incredere, curaj, recunostinta: Beneficiile nesperate ale esecurilor care m-au format

  • Un nou inceput e eliberator

Totul este pierdut. Ti-ai asumat pierderile, ti-ai facut bajagele, ai predat cheile sau te-ai predat pe tine.

Ideea ca “nu mai ai nimic” capata puteri fantastice cand adaugi inca ceva la formulare (si la mindset, evident): nu mai ai nimic de pierdut. Asta iti ofera puteri nebanuite pentru a incepe ceva nou. Nu se intampla de foarte multe ori in viata, dar atunci cand se iveste aceasta oportunitate, de a construi de la zero, primeste-o cu bratele deschise.

Cand nu mai esti constransa de nimeni si nimic, iti permiti luxul de a te umple cu ce vrei tu.

  • Nu e sfarsitul lumii

Chiar si in mijlocul celor mai tragice momente din viata ta, ai putut sa observi ca lumea nu s-a sfarsit la picioarele suferintei tale, chiar daca ti-ai fi dorit asta.

De multe ori, ne purtam ca si cum nimic nu mai are sens dupa o despartire, problema sau obstacol si ne punem singure piedica. Niciun chin nu e permanent. Totul se schimba.

Ce-as fi vrut sa stiu mai devreme in viata

Increde-te in asta daca nu ai nimic altceva de care sa te agati, si gandeste-te ca o sa vina o zi in care nu o sa mai doara atat de tare. Asteapta o perioada in care poti ridica din nou capul si poti pasi inainte cu toate lectiile invatate si ranile vindecate.

Foto: Unsplash.com