Cea mai eficienta metoda de a incetini imbatranirea creierului

1
De Teodora Tirca
26 ian. 2023

Emotiile „grele” sunt coplesitoare, si, potrivit unei noi cercetari publicate in revista Nature, ele ar putea avea un impact chiar mai mare asupra sanatatii noastre decat am crezut anterior.

Cei de la MindBodyGreen au prezentat cercetarea, plus cateva sfaturi utile pentru gestionarea propriilor emotii.

Legatura dintre emotii si bolile neurodegenerative

In acest studiu, cercetatorii elvetieni au dorit sa arunce o privire mai atenta asupra legaturii dintre emotiile negative, anxietate si depresie si aparitia bolilor neurodegenerative si a dementei. Mai exact, au vrut sa inteleaga ce se intampla concret in creier atunci cand oamenii trec prin suferinta emotionala.

Pentru a face acest lucru, ei au observat activitatea creierului atat la participantii tineri, cat si la cei mai in varsta, in timp ce se confruntau cu suferinta psihologica. Descoperirile lor au indicat ca, in special la adultii in varsta, conexiunile neuronale au fost „modificate excesiv” de emotiile negative, in special in regiunile creierului asociate cu gestionarea emotiilor si memoria autobiografica.

Dupa cum scriu autorii studiului, „Aceste rezultate indica faptul ca o mai buna gestionare a acestor emotii – prin meditatie, de exemplu – ar putea ajuta la limitarea neurodegenerarii”.

Coafuri ale vedetelor pe care trebuie sa le incerci in 2023

Ce e de facut?

Din pacate, factorii de stres nu pot fi evitati in aceasta lume. Totusi, autorii studiului cred ca gestionarea emotiilor negative care apar ulterior ar putea avea beneficii protectoare pentru creier.

Ei recomanda meditatia, un instrument care a fost studiat si demonstrat in ceea ce priveste ameliorarea stresului, imbunatatirea concentrarii si a atentiei si, da, gestionarea emotiilor. Chiar daca nu te asezi sa meditezi, tehnicile de mindfulness pot fi incorporate pe tot parcursul zilei, ajutandu-te sa-ti identifici si sa simti emotiile, astfel incat sa le poti gestiona mai bine.

Lucrul cu un profesionist in sanatate mintala care te poate ghida in managementul emotional poate fi, de asemenea, foarte benefic daca simti ca nu poti gestiona situatia de una singura.

7 obiceiuri ale milionarilor. Nu te asteptai la aceste lucruri!

O alta solutie pot fi si suplimentele alimentare cu ingrediente care ajuta la reglarea sistemului nervos si sprijina un raspuns mai sanatos la stres. De exemplu, CBD, lavanda si ashwagandha sunt sustinute de cercetari si s-a dovedit ca ajuta la sustinerea unei stari mentale echilibrate. Nu stii de unde sa incepi? Consulta-te cu medicul tau sau, si mai bine, cu un naturopat.

Concluzia este ca a invata sa ne gestionam emotiile e din ce in ce mai important pentru sanatatea noastra in era in care traim. Desi nu putem controla ce ni se intampla, avem control asupra modului in care raspundem la situatii si cum gestionam emotiile care apar. Iar asta ne ajuta, pe termen lung, sa ne mentinem creierul in forma maxima.

Foto: Freepik.com