Ce greseli sa eviti la 20 de ani ca sa-i imbunatatesti pe urmatorii

ce greseli sa eviti la 20 de ani
1
De Maria Dima
19 mart. 2019

Cand ma gandesc la cum anume mi-am petrecut eu varsta de 20 de ani, greselile imi apar primele in minte, urmate de un zambet in coltul gurii.

Chiar daca balanta intre lectiile invatate si regrete e indreptata in directia cea buna, ai mai jos o lista a lucrurilor pe care as fi vrut sa le fac altfel. Nu vorbesc despre tunsoarea nefericita cu care a trebuit sa ma imprietenesc, despre pantalonii cu talie mult prea joasa si nici de regretul instant care a venit mereu dupa al doilea shot de tequila. Sunt mai degraba niste episoade din viata mea de tanar adult care as fi vrut sa fie montate un pic altfel, la final. Poate cu o alta coloana sonora sau cu alt erou principal langa mine. Poate cu mai multa atentie la detalii si cu muuuult mai putina drama.

Pe modelul: “as vrea sa mai am inca o data 20 de ani, am idei mai bune despre cum sa-mi stric viata”, dar cu un twist de pozitivitate, pornim la drum!

Frica de a lua decizii

Amanarea și evitarea de a lua decizii merg mana in mana cu frica. Frica de a te arunca in necunoscut, de a risca si, mai ales, teama  ca nu esti destul de bun.

Sa te focusezi pe ce trebuie sa faci, in loc de ce functioneaza si rezoneaza in mod natural cu tine, ocupa foarte mult timp. Crede-ma, am pierdut un deceniu pe treaba asta.

Daca nu esti prezent in viata ta, altcineva o sa ia deciziile in locul tau. Cu cat inveti asta mai repede, cu atat mai bine si cu atat mai multe oportunitati o sa vina inspre tine.

Trebuie sa-ti dezvolti aptitudinile de a lua decizii astfel incat sa nu pierzi mult timp sau neuroni pentru orice hotarare neimportanta. Cum faci asta? Simplu, prin exercitiu, la fel cum ai creste un muschi la sala de fitness. Repetitia e mama invataturii si, in cazul acesta, sursa reusitei pe termen lung.

Partea buna a unui astfel de exercitiu impus devreme este ca poti sa iti revii extrem de repede, fara a avea prea multe de pierdut. Fiecare decizie mai putin inspirata de la 20 de ani devine automat o poveste super funny de spus la 40 de ani, spre deosebire de un pas gresit facut la 50 de ani, care cu siguranta o sa aiba alt impact. Asadar, curaj!

Auto-sabotajul

Atat de bine ma pricepeam la treaba asta, incat am transformat-o in arta. Mai ales in domeniul relatiilor. Am pierdut o gramada de timp si energie in relatii care nu duceau nicaieri.

Am invatat cu greu ca relatiile toxice cu oameni buni sunt tot rele si ele.

A doua sansa, prezumtia de nevinovatie si cea de nestiinta, sacrificii peste tot. Cam asta era conceptia mea epuizanta despre relatii la 20 de ani. Odata ce am reusit sa indrept atentia si eforturile asupra mea, totul s-a schimbat.

Incepe prin ridicarea standardelor, recunoasterea obiceiurilor gresite si a motivelor reale care stau la baza fiecarei actiuni. Cunoaste-ti limitele si asuma-ti responsabilitatea, in loc de a da mereu vina pe cealalta persoana.

22 de obiceiuri la care sa renunti inainte de a implini 30 de ani

3. Asteptari nerealiste

Asteptarile ridicate si comunicarea defectuoasa sunt cele doua ingrediente neinvinse ale dezamagirii.

Cum sa le recunosti? De obicei, incep cu cate un “trebuie”: trebuie sa ma casatoresc pana la varsta de 28 de ani, trebuie sa iau jobul ala, trebuie sa ma port intr-un anume fel. La 20 si un pic de ani te confrunti cu atatea schimbari si decizii importante incat acel “trebuie” are mare nevoie de o valoare sau dorinta reala ca sa merite efortul.

Fa-ti un audit intern ca sa vezi daca nu cumva ai niste “idei limitative” care te tin in loc. Afla de unde te-ai pricopsit cu ele: vin dintr-o experienta urata prin care ai trecut, din sertarul bunicii sau de la Jane Austen insasi?

Indiferent de unde le ai, este important sa vezi daca te mai ajuta cu ceva in prezent sau sunt acolo numai ca sa-ti alimenteze parerea de rau.   

Intrebari pe care sa ti le pui la 20, la 30 si la 40 de ani

4. Dependenta de parinti

Muta-te de acasa – cu cat mai repede, cu atat mai bine.

O asemenea responsabilitate luata la 20 de ani o sa influenteze pozitiv fiecare relatie construita de acum incolo. O sa te faca mai independenta si mai asumata, o sa te ajute sa fii mai chibzuita cu cheltuielile si o sa te invete sa-ti pui prioritatile in ordine.

In mod surprinzator, o astfel de mutare o sa fie benefica si pentru parinti, chiar daca la inceput o sa sufere din cauza “casei care a devenit dintr-o data goala” – empty nest syndrome. Cu siguranta o sa fie langa tine sa te ajute cu orice e nevoie, dar construirea unei vieti care nu se invarte in jurul tau o sa le aduca bucurii la care nu se asteptau.

5. Neglijarea economiilor

Multa lume incepe sa cheltuie o gramada de bani imediat dupa ce se angajeaza, insa intre cheltuielile lunare si viata complicata de tanar adult nu mai ramane mare lucru. Cu totii am trecut prin asta.

Daca mai ai cumva ceva de pus deoparte, fa un plan si ai grija pe ce se duc banii in fiecare luna.

Chiar daca pe lista lucrurilor sexy de facut la 20 de ani economiile nu au loc fruntas, este momentul ideal pentru a incepe un obicei sanatos, pentru care your future self o sa-ti multumeasca de acum incolo.  Incepe cu pasi mici si pune deoparte in fiecare luna intre 5-10% din salariul tau. Tine minte ca suma asta nu e acolo pentru o noua pereche de pantofi sau un city break spontan, ci pentru un viitor mai bun.

20 de sfaturi de viata de la persoane de peste 60 de ani

Graba

La 20 de ani, totul trebuie sa se intample ACUM. Ne grabim sa le demonstram celorlalti ca nu au dreptate, sa ne facem parintii mandri, sa ne afirmam. Nu avem rabdare, nu dam timp timpului si traim cu inima la gura in orice clipa. Sarim peste etape si vrem sa trecem cat se poate de repede la statutul de adult.

La cate aventuri te asteapta de acum inainte, ai face bine sa nu grabesti nici un inceput. O sa treci pentru prima oara prin interviuri, locuri noi de munca, prima relatie serioasa, cea dintai calatorie in strainatate. O multime de inceputuri care vor da tonul la tot felul de trairi. Invata sa te bucuri de ele!

Colectioneaza experiente

Calatoreste, fa nebunii, munceste cu pasiune si fa-ti propriile greseli.

Nu uita sa te bucuri de anii astia.  Tine minte ca nu greselile noastre ne limiteaza, ci fricile. Distreaza-te, nu mai pune atata presiune pe tine. Ramai in echilibru cu tine si nu renunta la vise. Make more memories than insta pics, just saying!

Foto: Shutterstock.com