Toata lumea greseste, invata cum sa te ridici!

1
De Maria Dima
12 iul. 2019

Il stii pe batranelul de pe galeata de KFC? Avea 65 de ani cand a inceput sa-si urmeze visul. A batut la 1008 restaurante cu reteta lui de pui prajit pana sa auda un “da”. A dormit 2 ani in masina, in costumul lui faimos, si a fost refuzat de peste 1000 de ori. Si nu s-a dat batut. Daca nu-si lingea ranile dupa fiecare esec si nu incerca din nou, nu ne lingeam nici noi degetele dupa fiecare vizita vinovata la KFC.

Nimeni nu e imun la greseli. Nici eu, nici tu, nici vreun zeu olimpic al sportului sau vreun CEO cu un imperiu financiar.

Daca se sfarsea viata la prima greseala, poate nici azi nu aveam bec. Nu stiam de Thomas Edison si nici de cele 1000 de moduri gresite care l-au invatat ce nu facea bine. Nu auzeam de Harry Potter daca J.K. Rowling se dadea batuta dupa cele 12 refuzuri grosolane primite de la edituri. Nu stiam de Van Gogh, care a continuat sa picteze fara sa fi vandut un tablou in timpul vietii sale.

A invata din greseli e ca orice alt sport de performanta – iti trebuie antrenament

De fiecare data cand gresesti, pornesti robinetul indoielilor. Incepi sa dai vina pe tine si pe abilitatile tale. “Cum am putut sa fac asa ceva?”, “Cum nu m-am gandit?”.

Studiile arata ca femeile sunt experte la asa ceva, in timp ce barbatii aduc argumente si factori externi care au contribuit la rezultatul nefericit. 

Cea mai nociva parte a luarii intregii culpe asupra noastra este ca ne inhiba orice pas riscant viitor. S-a inchis pravalia cu incercari sau asumarea de alte proiecte indraznete. Stam pe fundul nostru!

Esecul nu e destinatia finala, e doar o oprire temporara

Fie ca viata ta e o autostrada si totul se misca pe repede inainte sau e de-a dreptul o Transalpina, trebuie sa intelegi ca opririle (datorate greselilor) sunt necesare.

Indiferent daca ai obosit, ai pana, ai ramas fara putere sau trebuie sa inlocuiesti ceva, nu inseamna ca acolo s-a sfarsit totul. Chiar daca se intampla sa ramai la popasul respectiv mai mult decat ti-ai inchipuit, tot nu e destinatia finala.

Primele ganduri iti dicteaza reactiile si reusitele

De fiecare data cand se intampla sa intalnesti un obstacol, primele tale ganduri traseaza clar sansele tale de reusita. Daca primul tau instinct este sa te panichezi, te asteapta un tsunami de emotii negative care iti incetoseaza privirea. Curand, nu mai vezi nimic bun.

Invata sa te ierti pentru toate greselile pe care le-ai facut pana acum

Indiferent de natura catastrofei emotionale prin care treci, personala sau profesionala, intreaba-te asta:

  • Care e cel mai rau lucru care se poate intampla?
  • Ai putea sa te descurci in cazul acela? Ce resurse ai la indemana care te-ar putea ajuta?
  • Care ar fi cateva dintre beneficiile ce pot lua nastere din acest esec, chiar daca situatia in sine nu se imbunatateste?

Un om e mai bun decat cea mai mare greseala a sa

Greselile au calitatea asta incredibila de a ramane imprimate in memoria noastra cu detalii taioase si lux de amanunte care stau in formatie mai ceva ca trupele romane. Nu lasa nicio amintire buna sa rupa randurile si distorsioneaza perceptiile despre realitate.

Totusi, ca sa te ridici mai usor de fiecare data, trebuie sa te gandesti serios la toate momentele in care ai facut o treaba buna. Sa colectionezi clipe fericite, victorii mici sau mari care spun la fel de multe despre tine ca si esecurile.

Ce greseli sa eviti la 20 de ani ca sa-i imbunatatesti pe urmatorii

Fii mai blanda cu tine

Compasiunea de sine presupune sa-ti oferi la fel de multa blandete precum unui om drag. Si aici trebuie ceva experienta pana iti intri in mana si iti vine natural. Vestea buna este ca se poate invata:

  • Fii atenta la ce simti fara a exagera sau a-ti nega emotiile – in loc sa te gandesti ca “viata ta se opreste aici”, “cariera ta e moarta”, sau ceva de genul, recunoaste ca ce simti de fapt are legatura cu rusinea sau frica.
  • Aminteste-ti ca nu esti singura – toata lumea greseste, rateaza cate o chestie importanta, uita de un eveniment major sau incurca borcanele din cand in cand.
  • Imagineaza-ti cum ai reactiona daca asta s-ar intampla unui prieten apropiat – ce i-ai zice, cum ai incerca sa-l consolezi sau incurajezi. Repeta-ti aceleasi cuvinte si tie!

7 greseli pe care le vei face cel putin o data in viata

Exerseaza-ti curajul

Gaseste lucruri micute cu care poti experimenta zi de zi: schimba restaurantul la care mergi de obicei, ruta catre serviciu, ofera-te voluntar pentru noi proiecte, incepe cursuri sau participa la traininguri interesante. Invata sa faci treburi prin casa de una singura, invata sa ceri mai multe de la orice situatie.

Foto: Shutterstock.com