„A gasi frumusetea in imperfectiune” – Noul concept japonez de care te vei indragosti

1
De Denisa Toma
4 dec. 2018

Wabi-sabi este conceptul japonez care ne inspira sa vedem frumusetea in imperfectiune, ne ajuta sa apreciem simplitatea si sa acceptam natura trecatoare a vietii.

Wabi-sabi a aparut initial in China antica, radacinile sale fiind legate de cele ale Budismului Zen. A devenit apoi o miscare predominant japoneza, fiind asociata cu faimoasa ceremonie a ceaiului. Termenul „wabi-sabi” nu este usor de tradus pentru ca practica este atat de veche si are o istorie atat de bogata, incat semnificatia cuvintelor s-a schimbat de-a lungul secolelor.

„Wabi” se spune ca este definit drept „simplitate rustica” sau „intelegerea elegantei”, iar semnificatia de baza fiind metalitatea de tipul „mai putin inseamna mai mult”. „Sabi” este tradus prin „a gasi placerea sau frumusetea in imperfectiune„.

Imbratisarea frumusetii tale unice

Frumusetea, in ciuda defectelor, este acceptata si imbratisata in filosofia wabi-sabi. Acceptarea trecerii naturale a timpului este incurajata, in contrast puternic cu lumea Occidentala, in care perfectiunea este pe primul loc, iar imbatranirea sau invechirea nu sunt pretuite.

Atunci cand adopti stilul de viata wabi-sabi, inveti sa fii recunoscator pentru ceea ce ai deja, in loc sa iti doresti tot timpul ceva nou si stralucitor. Aceasta schimbare radicala a perspectivei te va ajuta sa te simti impacat cu tine si sa fii multumit de prezent, ceea ce iti va permite apoi sa accepti si sa imbratisezi linistea vietii de zi cu zi.

Kintsugi, arta de a transforma defectul in calitate

Kintsugi, arta de a repara vase sparte lipindu-le cu metale pretioase, este o alta practica straveche asociata cu filosofia wabi-sabi. Desi suntem tentati sa aruncam orice vas spart sau crapat, in Japonia acestea sunt reparate cu o rasina amestecata cu pudra de aur, argint sau platina. Astfel, crapaturile sunt frumoase, iar defectele sunt apreciate pentru ca devin pretioase si spun povestea obiectului.

Iar aceasta filosofie wabi-sabi poate fi aplicata si in cazul oamenilor. Poti purta cu mandrie propriile „crapaturi”, fie ca sunt fizice sau sufletesti, pentru ca ai avut puterea sa le repari, sa le accepti si pentru ca ele te fac cine esti in prezent.

Iata cum sa aplici filosofia wabi-sabi in viata ta:
Observa natura

Natura este locul miracolelor, al cresterii si dezvoltarii complexe, al povestilor de perseverenta sau rezistenta, dar si al frumusetii efemere, trecatoare. Atunci cand ne facem timp sa observam natura si frumusetea trecatoare a lucrurilor marunte, putem descoperi frumusetea trecatoare a propriilor noastre vieti. Observa trecerea anotimpurilor pentru a te bucura de prezent. Incearca sa intelegi ritmul naturii pentru a descoperi propriul tau ritm natural, care iti va arata cand sa-ti investesti toata energia si cand sa te relaxezi.

Invata sa pierzi

Exista sase pasi care ne ajuta sa invatam din esecuri.
Sinceritatea: analizeaza cu obiectivitate ceea ce s-a intamplat.
Umilinta: recunoaste daca ai invinovatit pe altcineva si asuma-ti rolul pe care l-ai avut.
Simplitatea: identifica lectia pe care ai invatat-o.
Efemeritatea: numeste ceea ce ai pierdut, ceea ce ai castigat si ceea ce te-a schimbat.
Imperfectiunea: accepta defectele – atat pe ale tale, cat si pe ale celorlalti – trebuie sa ierti ca sa poti merge mai departe.
Incompletudinea: nu este sfarsitul povestii. Ce vei face mai departe?

Accepta-te asa cum esti

Schimbarea este inevitabila in viata, astfel ca incercarea de a tine cu dintii de trecut este inutila. Pastreaza-ti mintea deschisa. Viata ta se desfasoara aici si acum. Atunci cand mintea ta nu gaseste raspunsurile, inima le-ar putea avea. Perfectiunea este un mit, iar tu esti perfect imperfect, exact asa cum esti acum.

Foto: Shutterstock.com