Oamenii care stiu cum sa-si regleze emotiile evita aceste 3 obiceiuri nesanatoase

1
De Maria Constantin
25 ian. 2024

Oamenii care au o relatie sanatoasa cu emotiile lor nu le evita doar pentru ca acestea sunt inconfortabile. Si nu incearca sa scape de ele, oricat de neplacute ar fi. In schimb, exista trei obiceiuri daunatoare de care se feresc.

Persoanele care au o siguranta emotionala se bucura de o viata relativ calma, echilibrata emotional. Nu reactioneaza excesiv la factorii de stres si la provocari si nu iau lucrurile prea personal. Nu devin prizonierii unor sabloane si nu-si fac griji sau despica firul in patru. Si nici nu lasa starile proaste sau emotiile dificile sa stea in calea a ceea ce conteaza cel mai mult – valorile lor.

Cum reusesc asta explica Nick Wignall, psiholog specializat in sanatatea emotionala, intr-un articol publicat de Your Tango.

Totul, de la genetica si istoricul familiei in materie de dieta si miscare, joaca un rol in nivelul nostru de siguranta emotionala. Dar exista si un secret: siguranta emotionala este despre a face mai putin, nu mai mult.

Cei stapani pe emotiile lor nu trateaza starile dificile ca pe niste dusmani. In schimb, cultiva atitudini si rutine sanatoase in jurul emotiilor lor. In plus, stiu si cum sa evite anumite obiceiuri gresite care conduc la fragilitate emotionala si nesiguranta.

1. Criticarea celorlalti

Desigur, capacitatea noastra de a gandi critic si de a judeca nu este un lucru rau in general. La urma urmei, gandirea critica este temelia progresului si a dezvoltarii umane in aproape fiecare aspect al vietii noastre, de la medicina si politica, la comunicare si inginerie. „Daca n-am gandi critic, daca n-am face comparatii intre variante si n-am emite opinii, am trai tot in pesteri… sau mai rau”, arata autorul.

Insa doar pentru ca a critica este folositor de multe ori nu inseamna ca trebuie sa facem tot timpul asta. Si, de fapt, criticile pot fi destul de daunatoare si de distructive.

Ce sa faci atunci cand simti ca emotiile tale te coplesesc

Criticile constructive ajuta lumea sa fie mai buna. Criticile distructive te fac doar pe tine sa te simti mai bine, cel putin pe moment, si atata tot.

Daca vrei siguranta emotionala, trebuie sa intelegi adevaratul rol pe care criticile il joaca in viata ta si sa iei masuri pentru a le elimina. Va fi greu la inceput, dar pe termen lung va merita efortul.

2. Ignorarea sentimentelor

Sa-ti ignori sentimentele duce de multe ori la o usurare pe moment, dar pe termen lung provoaca nesiguranta emotionala. E normal sa eviti sentimentele neplacute – cine isi doreste sa aiba parte de durere si disconfort daca le poate evita?

Desigur, este util sa poti ignora ori suprima sentimentele cateodata, insa e periculos sa faci din asta un obicei. Daca stai sa te gandesti, durerea nu este neaparat un motiv bun pentru a evita anumite situatii. Cateva exemple:

– miscarea este uneori dureroasa, dar contribuie la o stare de sanatate mai buna.
– un feedback onest este uneori dureros, insa duce la rezultate mai bune.
– sa economisesti bani e de multe ori chinuitor, dar te ajuta sa atingi siguranta financiara.

Doar pentru ca ceva te face sa te simti rau nu inseamna ca e rau. Multe dintre cele mai importante lucruri in viata te fac sa te simti rau la inceput ca sa te simti mai bine pe urma.

Totusi, daca obisnuiesti sa eviti lucrurile care te fac sa te simti rau, pierzi ocazia de a te simti mai bine pe viitor. E valabil pentru bani, sanatate, relatii si da, pentru emotiile tale. Iata de ce:

– daca eviti de regula anxietatea si nervozitatea, pierzi ocazia de a te dezvolta si de a profita de noi oportunitati.
– daca obisnuiesti sa eviti tristetea, este foarte greu sa te conectezi empatic cu oamenii importanti din viata ta.
– daca eviti de regula furia si frustrarea, este foarte dificil sa fii sigura pe deciziile tale.

Daca vrei sa devii mai sigura pe plan emotional si mental, exista doua aptitudini esentiale de care ai nevoie:

– abilitatea de a distinge durerea sanatoasa de cea toxica. Faptul ca te simti rau este uneori un semnal de pericol. Dar alteori poate fi un semnal al unei cresteri personale.
– capacitatea de a tolera emotii dificile si de a merge inainte. Daca insisti sa iei in raspar fiecare emotie dificila pe care o traiesti, nu vei mai avea suficient timp sau energie ca sa te indrepti spre lucrurile care conteaza realmente in viata ta – obiectivele si valorile tale.

Cand iti ignori in mod obisnuit sentimentele, devii mai fragila emotional pe termen lung. Mai tragic, risti ca viata sa treaca pe langa tine. Toate lucrurile bune din viata necesita sa tolerezi disconfortul. Iar tolerarea disconfortului emotional nu face exceptie.

Reprimarea emotiilor: Este posibil sa uiti o trauma pe care ai trait-o?

3. Increderea excesiva in gandurile tale

Cand devii peste masura de increzatoare in gandurile tale, iti ingradesti libertatea si, odata cu asta, siguranta. Toata ziua ai ganduri, iar modul in care gandesti determina de fapt felul in care te simti.

In psihologia cognitiva, acest concept se numeste teoria medierii cognitive, potrivit careia lucrurile nu provoaca emotii – gandurile noastre despre aceste lucruri ne fac sa ne simtim intr-un fel sau altul.

De exemplu:

– daca petreci cea mai mare parte a zilei facandu-ti griji despre o sarcina pe care o ai de facut, sunt sanse sa devii si mai ingrijorata.
– daca te gandesti toata sedinta cat de ineficienti sunt angajatii sau subordonatii tai, te vei simti mai iritata si furioasa.
– daca toata ziua te gandesti la o greseala pe care ai facut-o dimineata, o sa te simti mai trista si mai rusinata.

Implicatiile sunt profunde, arata autorul. Daca vrei sa schimbi felul in care te simti si sa devii mai puternica si mai rezilienta emotional, trebuie sa-ti schimbi modul de gandire. Si mai ales, e important sa nu crezi neaparat ca un gand este corect sau de ajutor. Mintea umana este in stare sa genereze ganduri irationale, inutile sau total intamplatoare, lipsite de importanta.

Daca vrei sa detii controlul asupra emotiilor tale in loc sa fii stapanita de ele, trebuie sa inveti sa devii un bun administrator al gandurilor tale. Pentru ca, asa cum spun gradinarii, daca ceva apare in gradina ta, nu inseamna ca trebuie sa ramana acolo. Sa plivesti iarba e la fel de important ca a uda trandafirii.

Foto: Freepik.com