De ce sunt atat de emotiva? 11 motive & cum sa faci pace cu propriile emotii

1
De Teodora Tirca
16 sept. 2021

Uneori, partea noastra emotionala preia total controlul si ne simtim hipersensibili fara nicio explicatie.

Poate fi o tendinta brusca pe care o observi la tine sau poate fi ceea ce se simte ca o parte intrinseca a personalitatii tale, explica MindBodyGreen. Emotiile au un rol foarte important in viata noastra – ele sunt semnale importante, normale, care ne ajuta sa ne identificam nevoile interne sau externe.

„Ne motiveaza sa actionam”, spune pentru MindBodyGreen Emma Carpenter, terapeut in casatorie si familie la A Better Life Therapy. „In era vanatorilor si culegatorilor, emotiile erau folosite ca o modalitate de a ne proteja de pradatori”. Chiar daca acum nu mai suntem expusi la atatea pericole, emotiile ne sunt inca foarte utile, pentru ca ne ajuta sa ne dam seama ce ne face bine si ce ne face rau.

Sa fii emotiv poate fi sanatos.

Cand ne gandim la emotii ca la semnale, devine clar ca nu exista o emotie „buna” sau „rea”. Toate emotiile sunt acolo pentru a ne motiva, a ne oferi informatii si a ne ajuta sa ne conectam cu ceilalti si cu noi insine, spune Carpenter. Unele emotii pot indica durere si, prin urmare, pot fi mai greu de suportat, dar ne semnaleaza clar ca trebuie sa schimbam ceva.

Ceea ce poate impinge emotiile intr-un teritoriu nesanatos este lipsa de intelegere a modului in care ele functioneaza si cum le putem face fata. Este important sa-ti recunosti si sa-ti procesezi emotiile, in loc sa le negi, astfel incat sa depasesti in mod sanatos un moment dificil, spune psihoterapeutul Hilary Jacobs Hendel. De exemplu, o actiune impulsiva ca raspuns la o emotie poate fi nesanatoasa, in timp ce a-ti analiza emotiile si sursa lor inainte de a actiona poate fi mult mai productiv.

Cu alte cuvinte, a avea multe emotii este sanatos si normal. Problemele intervin atunci cand nu ai identificat modalitati sanatoase de a le naviga. In acest sens, iti recomand Jurnalul Emotiilor, creat de Andreea Raicu impreuna cu psihologii Sorana Kapusta si Mirela Pop, pentru a-ti oferi exercitii practice care te vor ajuta sa-ti procesezi emotiile si sa traiesti liber.

Jurnalul Emotiilor, 79 lei, redus de la 97 lei, shop.andreearaicu.ro

Atentie: doar in saptamana lansarii, pana pe 20 septembrie, poti achizitiona Jurnalul Emotiilor la un pret promotional.

Acum sa revenim la posibilele motive pentru care te simti emotiva si hipersensibila:

1. Nu dormi suficient

Daca nu dormi suficient poate fi dificil sa-ti identifici emotiile sau sa le navighezi intr-un mod echilibrat. Cercetarile au aratat ca privarea de somn poate afecta procesarea emotionala. In plus fata de iritabilitate si tulburarile de dispozitie, insomnia a fost legata de ruminare, adica procese repetitive de gandire si ingrijorare excesiva.

Pentru a-ti imbunatati „igiena somnului” si pentru a face fata mai bine emotiilor, evita sa bei cofeina in a doua parte a zilei, creeaza-ti o rutina relaxanta de somn si nu mai sta pe telefon sau alte ecrane cu 30 de minute inainte de culcare.

2. Mananci alimente procesate

Cercetarile ne arata ca alimentele ne pot afecta sanatatea mentala si capacitatea corpului de a procesa si echilibra substantele chimice din creier. Asta inseamna ca ceea ce mananci afecteaza modul in care te simti, ceea ce iti poate afecta bunastarea generala. De exemplu, o dieta mediteraneana de inalta calitate a fost asociata cu sanatatea emotionala, in special pentru femei. Aceasta este bogata in legume, fructe, cereale integrale, peste si salate.

Daca simti ca emotiile tale au scapat de sub control, uita-te la cum arata dieta ta actuala. E ceva ce poti schimba?

3. Lipsa miscarii

S-a dovedit ca exercitiile fizice regulate ajuta la reglarea emotionala, oferindu-ne endorfine atat de necesare si o minte mai clara. Nu trebuie sa ai o rutina de sport grea, ci sa te asiguri ca iti misti corpul pe parcursul zilei, chiar daca asta inseamna o plimbare mai alerta, jocul cu mingea in parc sau dans.

4. Stresul

Daca ai o viata stresanta la modul general, e normal sa fii constant iritata si emotiva. Stresul cronic este de obicei corelat cu furia.

Am creat Jurnalul Emotiilor, care te poate ajuta sa scapi de furie, frica, anxietate si tristete

5. Ai trecut prin multe schimbari

Unele experiente de viata ne fac mai emotivi si mai sensibili, spune Hendel. Daca in viata ta s-au intamplat multe lucruri in ultima vreme, daca ai facut schimbari care ti-au provocat anxietate, emotiile tale pot scapa de sub control. Specialistii spun ca tehnicile de mindfulness (meditatia, exercitiile de respiratie) ne pot readuce calmul si claritatea mentala atunci cand navigam schimbari mari, tranzitii etc.

6. Traume si pierderea unei persoane dragi

Cand se intampla un eveniment tragic in viata ta, bunastarea ta emotionala va fi zguduita. Cercetarile sugereaza ca persoanele au reactii emotionale intense dupa traume, inclusiv agresiuni sexuale, agresiuni fizice, accidente de masina, boli si vatamari semnificative. Emotii precum frica, rusinea, vinovatia, furia si tristetea tind sa fie deosebit de intense in urma traumei din motive evidente.

Acestea fiind spuse, trauma este complexa: poti simti ca emotiile tale scapa de sub control sau, dimpotriva, ca nu simti nimic. Oricum ar fi, este important sa soliciti ajutor de la un terapeut calificat, astfel incat sa afli ce incearca sa-ti spuna emotiile tale sau lipsa lor.

Hendel spune ca este important sa ne amintim ca persoanele care au experimentat o lipsa de siguranta in primii ani de viata au de obicei mai multe declansatoare emotionale.

7. Dezechilibre hormonale

Oricine a trecut prin sindromul premenstrual sau printr-o sarcina stie ca hormonii pot determina emotiile sa „creasca” imprevizibil in anumite momente din viata. Este important sa-ti amintesti ca ce simti acum nu este permanent si sa dezvolti mecanisme sanatoase pentru a „naviga” valurile emotionale.

8. Depresie si alte afectiuni legate de sanantatea mentala

Afectiunile precum depresia si anxietatea sunt legate de dificultati in reglarea emotiilor. Persoanele anxioase se gasesc adesea intr-un val de emotii legate de frici cu privire la trecut si viitor, iar cele deprimate pot experimenta instrainarea emotionala (deconectarea de la propriile emotii). E bine sa te intrebi daca fricile tale sunt intemeiate sau mai degraba fabricate de mintea ta anxioasa.

Alte afectiuni precum ADHD si tulburarile de personalitate pot afecta, de asemenea, starea de spirit si procesarea emotionala. Daca te simti coplesita, apeleaza la un terapeut certificat.

9. Genetica

Studiile au aratat, de asemenea, ca felul in care functioneaza emotiile noastre poate fi ereditar, ceea ce inseamna ca inclinatia ta catre emotivitate poate fi mostenita partial de la parinti, bunici etc. Unele cercetari sugereaza ca persoanele emotive in special pot avea o chimie usor diferita a creierului, inclusiv un flux sanguin crescut in regiunile care proceseaza emotiile si empatia.

10. Nu esti conectata la emotiile tale

Unii oameni au tendinta de a-si suprima emotiile sau cred ca evitarea reactiilor emotionale inseamna sa fii puternic. Astfel, atunci cand emotiile lor devin in sfarsit prea puternice pentru a putea fi ignorate, valul emotional pare prea puternic, de netolerat. Insa realitatea e ca nu esti obisnuita sa stai cu emotiile tale, sa le simti pana la capat.

Multe culturi trateaza inca emotiile ca entitati de neatins care nu sunt acceptabile siPe exista prea putina educatie despre cum sa procesam emotiile dificile.

11. Esti o persoana ultrasensibila

Da, emotivitatea poate fi pur si simplu naturala in cazul tau, spune Hendel.

Unii oameni sunt din fire mai sensibili decat altii. Potrivit unor cercetari, pana la 20% din populatie este predispusa spre emotivitate crescuta. Carpenter spune ca persoanele extrem de sensibile pot simti mai profund unele experiente, de aceea emotiile lor sunt mai puternice.

Foto: Pexels.com