Am creat Jurnalul Emotiilor, care te poate ajuta sa scapi de furie, frica, anxietate si tristete

Jurnalul Emotiilor Andreea Raicu
1
De Andreea Raicu
13 sept. 2021

Jurnalul Emotiilor e aici sa te ajute, prin exercitiul zilnic, sa intelegi care este relatia ta cu fiecare emotie in parte, care sunt emotiile pe care le tolerezi sau nu si ce sa faci cand nu mai poti sau cand apare o emotie cu care nu esti confortabil.

Multa vreme nu am facut pace buna cu emotiile mele. Pentru ca din copilarie am fost invatata ca nu e ok sa fiu furioasa, trista, neputincioasa, mi-am impus sa fiu mereu draguta, sa ascund emotiile mai greu acceptate de societate. Ani la randul am facut asta, iar costul pe care l-am platit a fost unul scump. 

Cum asa? Pai ce crezi ca se intampla cu toate emotiile pe care le ascunzi sub pres? Cu furia, tristetea, dezamagirea, frustrarea si restul emotiilor pe care le reprimi? Incep sa iasa la suprafata pe unde gasesc cate un spatiu, cate o crapatura. Mai intai iau forma anxietatii, apoi se transforma in dureri mai mici si mai mari, iar intr-un final devin boli cu acte in regula. Iti spun asta din propria experienta de maestra in ingropatul emotiilor care clocoteau in mine, emotii pe care le-am somatizat in diverse moduri: hernii cervicale, infectii urinare, gastrite si noduli. 

Am creat Jurnalul Emotiilor pentru ca sunt constienta de importanta unei legaturi sanatoase cu propriul bagaj emotional: atunci cand iti dai voie sa simti emotiile, atunci cand le lasi sa iasa la iveala, atunci cand iti dai timp si spatiu sa le identifici si sa le procesezi, ele se consuma si pleaca. 

Jurnalul Emotiilor Andreea Raicu

Concepute cu suportul psihologilor Sorana Kapusta si Mirela Pop si pornind de la tehnicile si practicile pe care le-am invatat de-a lungul timpului si care m-au ajutat sa inteleg relatia mea cu fiecare emotie in parte si ce trebuie sa fac atunci cand nu mai pot sau apare o emotie cu care nu sunt confortabila, exercitiile din acest Jurnal sunt scurtaturi pentru o auto-analiza la cald a emotiilor. Foloseste-le daca vrei sa faci lumina in ceea ce simti, mai ales in momentele de intensa incarcatura emotionala. 

Sunt extraordinar de mandra de Jurnalul Emotiilor

Poate si pentru ca sunt perfect constienta de cat de multi oameni poate ajuta. Lucrul cu propriile emotii nu este unul usor, ba dimpotriva: adesea este extrem de dureros. Dar e important sa facem asta, pentru ca reprimarea ne face extrem de mult rau… din toate punctele de vedere. 

Te invit sa-ti dai timp si spatiu sa raspunzi la intrebarile din Jurnal ori de cate ori:

Te simti coplesita

Ai nevoie sa te eliberezi de emotiile puternice si sa intelegi ce simti

Ai des momente de stres si anxietate pe care nu ti le poti explica

Vrei sa intelegi de unde vin furia, frica, rusinea, tristetea si anxietatea si ce pot face sa nu le mai lasi sa-ti controleze viata

Nu e usor sa intelegem ce simtim si sa avem curajul de a trece peste nevoia de a ne ascunde sau minimiza sentimentele. Dar mai ales nu e usor sa intelegem procesul din spatele emotiei. Dar este important sa o facem, pentru ca doar integrand emotiile in viata noastra le luam puterea de ne coplesi. Emotiile simtite si intelese nu mai sunt tulburatoare si astfel ne putem vindeca.

Foto: Arhiva personala