Tu pentru ce esti recunoscator astazi?

1
De Andreea Raicu
19 aug. 2018

In cultura noastra nu s-a pus neaparat accentul pe recunostinta. Cred ca mai degraba ne-am concentrat pe dorinta de a avea cat mai mult si mai mult, iar aceasta aproape ca s-a transformat intr-o disperare care ne-a facut sa ne concentram mai mult pe ceea ce nu avem si sa nu vedem cate lucruri minunate avem, de fapt, in viata.

Cumva, aceasta nemultumire interioara trebuia satisfacuta mereu cu ceva nou, cu ceva ce ne dorim, cu ceva la care am ravnit atata timp. Odata avute, trecem la urmatoarea dorinta, fara sa ne oprim nici macar o secunda sa ne bucuram sau sa fim recunoscatori pentru ceea ce avem.

Eterna comparatie cu cei din jur ne face sa ne gandim ca nu avem niciodata destul, ca ceilati au mai mult si ca trebuie sa facem sacrificii pentru a ajunge acolo unde ne dorim.

Dar, de fapt, ce ne dorim cu adevarat?

Cred ca e una dintre intrebarile cele mai importante pe care am invatat sa mi le pun. Sa inteleg daca dorintele mele sunt cu adevarat ale mele sau vreau acele lucruri pentru ca le au ceilalti si vreau sa fiu ca ei.

Aceasta permanenta comparatie cu cei din jur e de-a dreptul bolnavicioasa, pentru ca va exista intotdeauna cineva care are mai mult, mai bun, mai frumos, cineva care este mai tanar, cu mai multa energie, poate mai inteligent, mai amuzant, mai bogat, care calatoreste mai mult, care face si are mai mult.

Aceasta competitie nu va face decat sa aduca nefericire si insatisfactie, pentru ca niciodata nu reusesti sa te bucuri de cei ai pentru ca vesnic vei fi concentrat pe ce nu ai, pe ce ai vrea sa ai.

Cand am inteles ce imi doresc cu adevarat si am invatat sa ma bucur de ceea ce am si am incetat sa ma concentrez pe ce nu am, viata a devenit mult mai frumoasa si mai darnica cu mine. Ori de cate ori m-am bucurat si am fost recunoscatoare pentru ceea ce aveam, primeam mai mult, iar cand nu o faceam si eram nemultumita, parca cineva se impotrivea si nu mai primeam. 

Aud multi oameni care spun ca viata este grea si ca nu au pentru ce sa se bucure.

Inteleg, pentru ca si eu in perioada depresiei simteam la fel, nu gaseam niciun motiv de bucurie. Luam tot ce aveam ca si cand mi s-ar fi cuvenit, dar realitatea este ca nimic din ceea ce avem nu ni se cuvine, nici sanatatea, nici prietenii, nici jobul, nimic.

Asa ca daca treci printr-o perioada in care consideri ca nu ai nimic bun in viata, te invit sa te gandesti cum ar fi daca nu ai avea tot ceea ce ai cum. 

Cateva motive pentru care eu sunt recunoscatoare zilnic:

– am primit inca o noua zi de la Dumnezeu

– sunt sanatoasa

– am o casa in care locuiesc

– am o familie si niste prieteni minunati

– am dezvoltat un business pentru care am putere si energie sa fiu acolo zilnic

– am un caine care ma bucura in fiecare zi

– am determinarea sa invat cat mai multe

Sigur ca as putea sa ma concentrez pe ceea ce nu am si cred ca as putea face o lista care sa-mi acapareze atentia, dar prefer sa ma bucur in fiecare moment de ceea am si asta ma face fericita, pentru ca fiecare lucru conteaza. 

Te invit ca in fiecare seara, inainte de culcare, sa te gandesti la trei lucruri bune care s-au intamplat in ziua respectiva si te asigur ca te vei culca cu zambetul pe buze. Poate ca la inceput nu o sa-ti iasa, dar cu exercitiu sigur vei reusi.