Terapia surprinzatoare care te ajuta sa-ti imbratisezi emotiile

1
De Monica Radulescu
16 oct. 2018

Ti s-a intamplat vreodata ca dupa o plimbare de cateva ore prin padure sa nu te simti epuizata, ci dimpotriva, revigorata? Asta se intampla datorita energiei pe care copacii o transmit.

Terapia se numeste silvoterapie si este cunoscuta de mii de ani pentru prevenirea si ameliorarea unor afectiuni fizice, psihice si emotionale. Am vrut sa stiu mai multe despre puterea vindecatoare a naturii de la Ruxandra Constantina, medic apifitoterapeut. Sper sa iti fie de folos informatiile primite.

Imbratisatul copacilor, o terapie sanatoasa

Cel mai simplu mod prin care te poti bucura de energia copacilor este sa iesi cat mai mult timp in natura. In plus, imbratiseaza un copac de fiecare data cand ai ocazia, chiar daca iti pare ciudat la inceput. Foarte multe studii au aratat ca acest obicei este un bun remediu anti-depresie, stres si dureri de cap. In Japonia exista chiar un program national numit Shinrin-Yoku, prin care japonezii sunt incurajati sa petreaca mai mult timp in preajma copacilor. Nu trebuie sa mergi pana in Japonia ca sa te bucuri de o „baie in natura”, ci o poti face intr-una din padurile apropiate de casa ta.

Puterea terapeutica a copacilor

Pe de alta parte, silvoterapia inseamna si folosirea „scoartei, a frunzelor si semintelor in scopuri profilactice si curative, atat ca tratament intern – sub forma de decoct, macerat, tinctura, gemoterapie, cat si extern – cataplasme, unguente si bai”, imi spune dr. Ruxandra Constantina.

Bradul

Scoarta de copac este un bun antiinflamator si este recomandata in bolile degenerative reumatismale si infectiile respiratorii de sezon. „Extern, se pot face bai locale cu decocot din ace de brad. Unguentele si cremele sunt deosebit de utile in caz de artroze, dureri articulare si musculare”, explica medicul.
Infuzia si siropul din muguri de brad au efecte expectorante, vitaminizante, revigorante si antianemice. In schimb, uleiul esential de brad este un bun antiinflamator si antiseptic pulmonar.
La nivel psihic, bradul ne face mai buni, ne inlatura grijile si nemultumirile.

Pinul

Pentru raceli, laringite, sinuzite si tuse, medicul recomanda siropul sau infuzia din muguri de pin, in combinatie cu cei de brad. Inhalatiile cu ulei de pin au efecte decongestionante si expectorante, iar masajul cu ulei de pin stimuleaza circulatia locala. „Baile cu decoct de ace de pin si/sau brad sunt relaxante, calmante, inlatura oboseala si starea de astenie. Pinul ne ajuta sa meditam, sa ne regasim sinele interior, sa eliminam depresia. Ne energizeaza rapid si ne ajuta sa ne dozam energia interioara”, mai spune specialistul.

Teiul

Teiul este cunoscut pentru efectul sau de calmare. Medicul spune ca extractul din muguri de tei argintiu este unul dintre cele mai bune remedii cu efect de inducere a unui somn linistitor, iar o baie cu infuzie concentrata de flori ne asigura relaxarea de care avem nevoie.

Salcia

Salcia ajuta la echilibrarea psiho-emotionala, iar pentru terapie scoarta ei are efecte analgezice si antiinflamatorii si ajuta in reumatism si nevralgii. „Se pot face si bai cu scoarta de salcie in cazul in care suferim de dureri. La nivel psihoemotional, salcia calmeaza agresivitatea; extractul din muguri de salcie calmeaza, relaxeaza, inlatura tensiunea nervoasa”, spune apifitoterapeutul.

Mesteacanul

Mesteacanul este numit si arborele vietii, si ne ajuta sa inlaturam efectele negative ale stresului. In plus, „extractul din seva de mesteacan este unul dintre cele mai bune remedii cu rol detoxifiant si de curatatre a limfei, de reducere a colesterolului; aplicata local, seva de mesteacan este utila in caz de celulita, dermatoze”, spune medicul.

Salcamul

Pentru o stare de calm, buna dispozitie si pofta de viata este recomandat si salcamul. O baie cu flori de salcam este de mare ajutor persoanelor stresate. In plus, sub forma de infuzie, florile de salcam au un efect benefic in caz de indigestii si crampe abdominale.

Foto: Shutterstock.com