Principalele trei motive pentru care relatiile se destrama, potrivit stiintei

1
De Denisa Toma
18 sept. 2019

Daca ai fost vreodata in situatia de a decide ca e cazul sa iesi dintr-o relatie sau ai un prieten care a stat ani la rand intr-o relatie nefericita fara sa ia o decizie, atunci stii cat este dificil sa iei o astfel de hotarare.

De curand, o echipa de cercetatori de la Univesritatea Utah din Statele Unite a cautat factorii care ne determina sa ramanem sau sa iesim dintr-o relatie.

Potrivit rezultatelor obtinute de cercetatori, se pare ca motivele de a pune capat relatiei sunt aceleasi, indiferent daca este vorba de un cuplu casatorit sau nu.

10 semne ca ai trecut definitiv peste o despartire

Cele mai multe cercetatari asupra despartirilor au fost predictive, incercand sa determine daca doi parteneri au sanse sa ramana impreuna sau nu. Dar nu cunoastem prea multe despre procesul prin care sunt luate deciziile de a ramane sau nu impreuna – care sunt factorii pro si contra pe care oamenii ii iau in calcul„, declara Samantha Joel, coordonatorul studiului.

Pentru a descoperi care sunt fatorii implicati in decizia de a pune capat sau a continua o relatie, echipa de cercetatori le-a pus unor voluntari anonimi intrebari deschise despre relatii. Din raspunsurile acestora, oamenii de stiinta au identificat 23 de factori care ne fac sa iesim dintr-o relatie si 27 de factori care ne fac sa ramanem.

De ce esti nefericita in relatie: 3 cazuri in care te pui singura in aceasta situatie!

Care sunt principalii factori care ne fac sa punem capat unei relatii

Printre principalele trei argumente care ii fac pe oameni sa iasa dintr-o relatie se numara:

– probleme legate de personalitatea partenerului
– lipsa de incredere in partener
– retragerea emotionala a partenerului din relatie

Ce ne face sa ramanem in cuplu

In schimb, cand vine vorba de decizia a ramane intr-un cuplu, lucrurile difera de la cei casatoriti la cei care nu sunt casatoriti. Partenerii necasatoriti, care sunt impreuna in medie de doi ani, au evidentiat mai multe motive pozitive de a ramane in relatie. Printre acestea, cele mai importante sunt:

– apropierea emotionala
– personalitatea partenerului

Pe ce sol construim o relatie de cuplu

Insa in cazul celor casatoriti motivele de a ramane in relatie sunt mai mult practice decat de natura emotionala, precum:

– senzatia ca au investit timp si energie in relatie
– responsabilitatile de familie
– teama de nesiguranta

Echipa de cercetatori a ajuns la concluzia ca este mult mai dificil sa iesi dintr-o relatie decat sa intri intr-una

Despartirea poate fi o decizie cu adevarat dificila”, a declarat Joel. „Poti privi o relatie din exterior, spunand ‘Aveti probleme care nu pot fi rezolvate, ar trebui sa va despartiti’. Dar din interior este o decizie foarte dificila, si cu cat ai petrecut mai mult timp in acea relatie, cu atat mai dificil pare sa pleci„, spune specialista.

Oamenii se indragostesc cu un motiv. Din perspectiva evolutiei speciei, pentru stramosii nostri gasirea unui partener a fost mai importanta decat gasirea partenerului potrivit. Este mai usor sa intri in relatii decat sa iesi din ele„, adauga coordonatoarea studiului.

Foto: Shutterstock.com