5 reactii negative la care te poti astepta cand stabilesti limite noi cu cei din viata ta

1
De Irina Constantin
17 apr. 2022

Ai invatat recent despre importanta limitelor in viata personala si profesionala, iar acum incerci sa pui teoria in practica?

Reactiile celorlalti cand impui limite pot fi dintre cele mai variate. Unele persoane te pot admira pentru curaj si pentru felul in care lucrezi cu tine. Altele te pot judeca aspru si pot lua personal noile tale decizii.

Un lucru este clar: reactiile celor dragi te afecteaza in mod direct si iti fac viata mai usoara sau mai complicata. De aceea, inainte sa incepi sa pui limite clare, trebuie sa stii la ce sa te astepti.

Reactiile celorlalti cand impui limite: 5 exemple din viata reala

1. Te clasifica drept „complicata” sau „prea sensibila”

Cand li se impun limite, oamenii tind sa reactioneze defensiv. In loc sa priveasca sincer in interior si sa accepte conditiile, ei gasesc motive pentru care tu esti de vina sau tu esti problema.

Astfel, te poti trezi catalogata drept o persoana dificila, complicata, prea sensibila si prea pretentioasa. Asta nu inseamna ca trebuie sa crezi aceste cuvinte si sa ti le asumi. Deseori, este doar un mod prin care ceilalti gestioneaza noile limite. Ramai ferma in deciziile tale.

2. Joaca rolul victimei

„Hai, mai, dar noi obisnuiam sa stam la telefon cu orele in fiecare seara, pana tarziu. Eu cu cine mai vorbesc acum? M-ai lasat singura!” este doar un exemplu de replica pe care ai putea sa o primesti atunci cand limita ta presupune ca vrei sa te odihnesti mai bine.

Adesea, cei din jur joaca aceasta carte a victimei pentru a te induiosa si pentru a te face sa iti reconsideri deciziile. O pot face constient, cu scopul de a te santaja emotional, sau inconstient. Este important, in aceste situatii, sa nu te pui pe ultimul loc si sa ramai pe pozitii. Nevoile tale primeaza, iar cei care tin la tine vor intelege acest lucru.

Cum iti construiesti o incredere de sine imbatabila – sfaturi de la un coach

3. Nu iti mai ofera afectiune sau te ignora complet

Poate ca unele persoane din viata ta nu vor juca rolul de victima, insa comportamentul lor va fi schimbat in mod subtil sau nu. Poate ca te vor ignora sau, pur si simplu, vor fi mai retinute fata de tine.

Daca, in trecut, te luau in brate de fiecare data cand te vedeau si te sunau zilnic, acum este posibil sa fie mai reci. Este tot o reactie emotionala la limitele impuse.

4. Te exclud din planuri

O persoana care nu impune niciodata limite va fi, adesea, extrem de apreciata in toate cercurile sociale. Ba mai mult, va fi perceputa ca fiind o prietena extraordinara, o colega pe cinste, o fiica exemplara sau o partenera ideala.

Si chiar daca toate aceste statute sunt placute, la un moment dat vei simti ca e timpul sa pui stop. A fi mereu draguta si perfecta este extrem de obositor si de frustrant, mai ales pe termen lung!

Asadar, dupa ce incepi sa impui limite, este posibil ca acei oameni care profitau de blandetea si de bunatatea ta fara limite sa caute aceste lucruri in alta parte. Prin urmare, nu isi vor mai face la fel de multe planuri cu tine. Si este in regula.

Cele 3 ingrediente esentiale de care pielea are nevoie pe masura ce imbatranim, potrivit dermatologilor

5. Continua sa se poarte la fel, ignorand initiativa ta

Ti-ai exprimat, in sfarsit, limitele personale. Esti mandra de tine si de-abia astepti sa vezi efectele. Cu toate acestea, descoperi ca nu toata lumea tine cont de ceea ce ai spus, indiferent cat de ferma ai fost.

Uneori, celor din jur le este mai usor sa ignore limitele tale, crezand ca nu sunt chiar atat de ferme sau ca vei renunta la ele in scurt timp. Daca se intampla acest lucru, este important sa fii ferma si sa le readuci in discutie. Cine te respecta si te apreciaza va tine cont de dorintele tale atunci cand le exprimi.

Foto: depositphotos.com