Regretul, prietenul vechi care stie cele mai multe despre tine

regretul
1
De Maria Dima
20 apr. 2019

Regretul e acel prieten vechi care stie mai multe despre tine decat oricine altcineva. Tine minte perfect momentul in care ai decis sa-ti pui visurile pe pauza, gandindu-te ca o sa te dedici lor mai tarziu si ca nu e momentul potrivit. Tot el este cel care tine mortis sa-ti aminteasca faptul ca acel “mai incolo” nu s-a mai intamplat.

70% din oameni regreta o decizie neluata, o aventura netraita, o sansa de care nu au profitat la maxim atunci cand trebuia. Majoritatea regretelor tin cu dintii de tot ce nu ne-am permis sa traim. Numai 30% din noi avem regrete legate de decizii gresite, alegeri nefavorabile sau greseli facute. Pasivitatea si lipsa curajului doare mai tare in final.

In cazul meu, cel mai mare regret tine de alegerea unei facultati nepotrivite si pierderea timpului cu implinirea asteptarilor celorlalti de la mine. Neimplinirea sinelui are un gust amar, insa nu sunt singura. Conform unui studiu, 32% din oameni au pareri de rau legate de educatie si decizii de cariera.

Iata cele mai zdruncinatoare regrete pe care sufletul nostru le imparte cu restul lumii, indiferent de pozitie sociala, circumstante sau oportunitati primite de la viata.

  • Decizii luate de dragul altora

Mai bine spus, alegerile facute conform dorintelor altora, in detrimentul propriei vointe. De cate ori am facut o decizie bazata pe opiniile altuia, ne-am tradat sinele autentic. Am rupt o parte din noi si ne-am modelat traseul dupa coordonatele societatii, ale parintilor, partenerilor, etc.

Ce trebuie sa faci pana la 30 de ani ca sa traiesti o viata fara regrete

Fie ca ne-am calcat peste principii ca sa fim placuti de altii sau am luat o decizie importanta de viata pentru a ne incadra in standardele altcuiva de succes, am deviat de la intentiile noastre adevarate. Am lasat si farame din noi pe drum.

  • Prea multa munca

Nimeni nu va spune, in utima zi pe acest pamant, ca ar fi vrut sa munceasca mai mult in viata. E ironic cum ne dam peste cap sa castigam mai mult pentru oamenii dragi fara sa ne dam seama ca acestia aprecieaza prezenta noastra mai mult decat orice.

Daca am gasi mai devreme un echilibru intre a face ce ne place si a fi cu cei pe care-i iubim, am sterge lejer acesta mahnire care ne apasa.

  • Sentimente si trairi nespuse

Tot ce am tinut pentru noi, tot ce am pus deoparte intr-un colt sperand sa fie uitat se intoarce impotriva noastra.

Fie ca e vorba de o persoana care iti placea, o marire pe care o doreai, un job la care nu ai aplicat, un membru al familiei cu care ai decis sa nu te mai impaci dupa o cearta – toate sentimentele carora nu le-ai dat frau liber revin in forta. Uneori pare a fi ca o reuniune a unei formatii din anii 90s care da lovitura din nou.

  • Legaturi pierdute

Lipsa timpului si repezeala cu care fug zilele ne transforma in sclavii unei rutine care nu ofera mari posibilitati de schimbare. Asa ca amanam intalnirile cu prietenii, uitam sa dam un telefon la ocazii si incet, incet, ajungem sa ne izolam. Suntem obositi, stresati si ocupati.

Timpul de calitate cu cei dragi este unul dintre cele mai bune metode de combatere a stresului, insa trebuie sa facem din asta o prioritate.

Cum sa ierti, chiar si atunci cand pare imposibil

  • Fericirea ratata

Fie ca nu ne permitem sa ne traim viata dupa busola interna, ne luam mult prea in serios sau ne lasam controlati de griji, este clar ca ratam o mare parte din bucuriile vietii.

23 de lucruri inconfortabile pe care trebuie sa le faci ca sa nu regreti mai tarziu

Daca si tu ai o lista in minte si faci tot posibilul de a bifa o succesiune de evenimente sau realizari ca sa te simti implinit, grija cu imaginea de ansamblu. Mai ridica ochii din cand in cand din ea, ia o pauza, uita-te in jur, razi. Nu astepta pana e prea tarziu ca sa-ti dai seama ca lista, oricat de perfecta este si cat de bine te-ai dedicat ei, nu aduce fericirea deplina.

Oamenii din jur, pasiunea, timpul pentru tine si calatorii, pentru soare si natura, amintiri frumoase si momente cu familia ta. Despre asta e vorba!

Foto: Shutterstock.com