De ce gatitul poate fi terapeutic in perioada de autoizolare, chiar daca nu te pasioneaza

1
De Irina Constantin
30 apr. 2020

Nu esti cea mai mare fana a retetelor complicate, dar ai senzatia ca gatitul iti aduce o stare de bine?

Intuitia ta este foarte buna. Adevarul este ca beneficiile gatitului sunt nenumarate, si nu doar din punct de vedere nutritional.

3 salate rapide si delicioase, care rezista mai mult timp in frigider

Cand gatesti, intri intr-o lume unica si fascinanta, in care aromele si texturile iti stimuleaza creativitatea si ofera o stare fara egal.

Daca nu esti pasionata de gastronomie, poate nu rezonezi initial cu aceste idei. Totusi, s-ar putea sa fii surprinsa!

Beneficiile gatitului: 4 efecte terapeutice pe care le are o ora de stat in bucatarie

1. Iti ofera o stare de bine

Cand pregatesti mancarea ta preferata, nu ai cum sa nu te distrezi. Chiar daca nu te pasioneaza bucataria si ai prefera sa comanzi acea portie de paste, ofera o sansa preparii acasa.

Astfel, fiecare ingredient folosit te va face sa anticipezi rezultatul final delicios, iar entuziasmul reusitei nu are egal.

Nu uita ca secretul este sa nu iei lucrurile prea in serios. Chiar daca prima tentativa va esua, tine minte ca este vorba despre proces si despre distractie. Abordeaza lucrurile cu deschidere si fara asteptari!

3 retete de clatite sanatoase si delicioase. Cum sa le prepari

2. Poate fi o forma usoara de meditatie

Simti ca mintea ta o ia razna, iar creierul este inundat cu tot felul de ganduri pesimiste? Gatitul te va ajuta sa iti limpezesti mintea si sa iti gasesti calmul, macar pentru cateva ore.

Cand toata atentia ta se afla asupra masurarii, combinarii si asezonarii ingredientelor, nu mai ai spatiu mental pentru ingrijorari, ganduri sumbre sau scenarii negative. Astfel, vei reusi sa intri intr-o stare asemanatoare cu meditatia, in care concentrarea ta se afla intr-un singur punct. La final, te vei simti mai relaxata si vei avea, ca bonus, un pranz absolut delicios!

3. Te ajuta sa iti dezvolti creativitatea

Daca inca nu esti pasionata de gatit, motivul poate fi lipsa unei practici constante. Odata ce inveti sa combini ingredientele si stapanesti tehnicile de baza, prepararea mancarii va deveni mult mai interesanta.

Secretul celui mai gustos falafel. Reteta vegana care nu da gres!

Dupa ce pregatesti de cateva ori aceeasi reteta, vei observa ca iti vor veni idei noi si iti vei dori sa dai o nota personala mancarii. Poate vei simti ca preparatului ii lipseste o nota subtila de vanilie sau ca acea pizza ar fi de zece ori mai buna cu putin busuioc proaspat adaugat la final.

Orice ar fi, gatind constant iti vei dezvolta semnificativ creativitatea si spontaneitatea, lucruri cate te vor ajuta si in alte sfere ale vietii.

4. Te ajuta sa ai mai multa incredere in tine

Nimic nu se poate compara cu un rezultat ireprosabil, dupa o ora de gatit. Gustul perfect si textura ideala iti vor aduce o satisfactie imensa, mai ales atunci cand stii ca tu esti „de vina” pentru minunea din farfurie.

In timp, gatind din ce in ce mai mult acasa, increderea ta in tine va creste, odata ce vei realiza ca nimic nu este imposibil atunci cand incerci si esti perseverenta!

Foto: Unsplash.com