De ce nu trebuie sa-ti pese ce marime porti la haine: 3 motive pentru care sa nu mai pui presiune pe tine

1
De Irina Constantin
25 iun. 2021

Imaginea ta de sine este una foarte buna atunci cand porti XS sau S. Cand esti nevoita sa alegi masura M, incepi sa te ingrijorezi putin, iar marimea L este deja un cosmar la care nu vrei sa te gandesti.

Te regasesti in scenariul de mai sus? Daca da, atunci trebuie sa stii ca in aceeasi situatie sunt si sute de mii de alte femei. Marimile hainelor pe care le purtam au devenit un standard in functie de care ne judecam noi insine sau chiar una pe cealalta. S este bun, L este rau. XS este minunat, in timp ce XL este un motiv de rusine. Imaginea de sine are de suferit enorm de pe urma acestor asocieri.

Aceste prejudecati au radacini adanci. Totusi, a venit momentul sa nu te mai critici atat de aspru si sa accepti ca marimile hainelor nu sunt decat niste unelte prin care sa identifici mai usor piesele vestimentare care ti se potrivesc. Atat si nimic altceva!

Iata 3 motive pentru care nu trebuie sa iti pese ce masura porti la haine:

1. Marimile sunt diferite in functie de brand – nu spun nimic despre tine!

Hai sa incepem cu un exercitiu practic. Deschide-ti dulapul cu haine si verifica etichetele mai multor perechi de pantaloni sau mai multor topuri pe care le ai in garderoba. S-ar putea sa observi ca masurile difera. Poate ca ai topuri masura S, dar si bluze marimea M sau chiar L. Poate ca jeansii tai favoriti au masura 36, in timp ce alta pereche care iti vine grozav pe corp este 40.

Ideea este ca fiecare firma are propriul ei sistem de notare a marimilor. Astfel, faptul ca porti o anumita masura nu spune nimic despre corpul tau, ci doar despre un standard de clasificare a hainelor.

2. O masura mai mica nu inseamna neaparat un corp armonios si sanatos

Multe femei se straduiesc sa ajunga la o masura cat mai mica. Ba chiar unele fete tin diete special pentru a ajunge de la un 40 la un 38 sau de la un M la un S.

Acest lucru nu este niciodata benefic. Un corp privat de mancare sau supus unui regim de antrenamente prea intense nu este un corp sanatos, ci un corp epuizat. In plus, mindsetul general al persoanelor care tin diete de slabire este acela de a-si uri trupul si de a-l brusca, pana cand acesta arata asa cum „ar trebui”.

Cum sa nu omiti iubirea de sine atunci cand esti intr-o relatie serioasa

Asadar, tine cont de faptul ca daca porti o masura mai mica nu inseamna neaparat ca esti mai sanatoasa si mai frumoasa. Din contra, dietele extreme te pot afecta negativ pe termen lung. Este posibil sa slabesti drastic, doar pentru ca apoi sa revii la greutatea initiala sau chiar sa ajungi la o greutate si mai mare.

3. Nimanui altcuiva nu ii pasa ce scrie pe eticheta

Imaginea de sine este un subiect extrem de sensibil si de personal. De multe ori, ne vedem mult mai putin frumoase decat ne vad ceilalti. De aceea, cand primim complimente, avem tendinta de a le nega imediat.

Adevarul este ca nimanui altcuiva, in afara de tine, nu ii pasa ce scrie pe eticheta hainelor pe care le porti. Fie ca acolo este inscriptionata litera M sau L, tu esti la fel de valoroasa si de apreciata. Nu uita acest lucru!

Foto: Instagram/@camilacoelho