Reteta de quiche cu care nu ai cum sa dai gres

1
De Roxana Dobrita
1 iun. 2021

Daca n-ai mai pregatit un quiche de ceva vreme, e timpul sa remediezi aceasta situatie.

M-as delecta cu un quiche la micul dejun, pranz si cina, fara sa ma satur vreodata. Dar cel mai adesea il pregatesc cand am in plan un brunch cu prietenii. Il fac cu o zi inainte, il tai fix inainte sa soseasca oaspetii si apoi doar impart farfuriile. E usor de facut, dar arata elegant, mai ales alaturi de o salata fresh de verdeturi.

Gasesti mai jos reteta mea infailibila, care nu m-a dezamagit niciodata.

Ce este un quiche?

Quiche-ul este, in esenta, o tarta facuta cu un mix de lapte si oua turnat intr-o coaja de placinta si dat apoi la cuptor. Trebuie sa pui cantitatea exacta de oua: nu prea putine, pentru ca altfel nu se mai incheaga laptele, dar nici prea multe, pentru ca risti ca mixul sa devina cauciucat. Cand scoti quiche-ul din cuptor, vrei ca amestecul din interior sa „danseze” un pic. Acest dans inseamna un singur lucru: crema ta e matasoasa si se va topi in gura la fiecare muscatura.

Quiche cu blat din cartofi si umplutura delicioasa de branza si verdeturi de primavara

Partea infailibila a retetei mele vine de la francezi. Ei sunt stapanii quiche-ului si au hotarat de mult ca formula perfecta este urmatoarea: o parte oua si doua parti lactate. Un ou standard cantareste cam 50g, in vreme ce o cana de lapte are aproximativ 200g – deci o regula buna este sa pui doua oua per fiecare cana de lapte. Mie imi place sa fac o portie consistenta daca tot ma apuc, si de obicei folosesc 3 oua si o cana si jumatate de lapte gras, smantanos – pun totul intr-o tava mare, rotunda, de 22cm.

Chiar trebuie sa coc crusta inainte?

Da! Coacerea partiala a crustei inainte de umplere o impiedica sa se inmoaie in timp ce se coace. In plus, asa te asiguri ca si custa si crema sunt perfect gatite in acelasi timp.

Umpluturi clasice pentru quiche

Branza face ca umplutura ta delicioasa sa fie si mai delicioasa. Ai o singura regula aici: celelalte ingrediente cu care amesteci branza – fie ca e vorba de spanac calit, bacon tras la tigaie, ciuperci sotate, ceapa caramelizata sau sparanghel – trebuie sa fie gatite superficial inainte. Eu de regula folosesc resturile de prin frigider – fie ca e vorba de carne sau legume – iar de multe ori fac mai mult aluat pentru crusta si-l pastrez la congelator pentru cand ma mai apuca pofta.

Reteta fara gluten: Tarta quiche cu blat din faina de migdale

Quiche Lorraine: bacon, ceapa, branza Gruyere

Quiche cu ciuperci: ciuperci, ceapa, usturoi, cimbru, branza Gruyere

Quiche cu sunca si sparanghel: ceapa, sparanghel, sunca, Swiss Cheese

Sunt mereu surprinsa de cat de usor e sa prepari un quiche. Inca mai lucrez la abilitatile mele de pregatit crusta, dar din fericire quiche-ul este poate singurul fel de mancare in care crusta conteaza mai putin decat umplutura. Prima muscatura din crema aia moale face ca orice alt detaliu sa dispara.

Ingrediente crusta

  • 165g faina
  • 80g unt rece
  • un praf de sare
  • 1 galbenus de la frigider
  • 1-2 lingurite de apa rece

Ingrediente umplutura

  • 3 oua
  • 200ml smantana dulce
  • 150ml lapte gras, integral
  • 1 cana branza (Gruyere, Swiss, cheddar, feta)
  • 1 cana ingrediente (legume, ciuperci, bacon, ce vrei tu)
  • 1 lingurita sare
  • piper proaspat ras

Pune in robot faina si untul taiat bucatele. Adauga sarea si proceseaza repede totul – vei obtine o consistenta oarecum nisipoasa. Adauga galbenusul si o lingurita de apa rece. Lasa robotul sa proceseze din nou, pana ce se leaga aluatul. Daca e nevoie, completeaza cu apa rece. Cand e gata, infasoara-l intr-o folie de plastic si baga-l la frigider timp de o jumatate de ora.

Dupa ce s-a odihnit, intinde-l intr-o foaie de dimensiunea tavii unde-l vei pune (mai mare, cat sa acopere si peretii). Dupa ce l-ai intins bine in tava, inteapa-l cu o furculita si mai lasa-l o jumatate de ora la frigider.

Cand e gata, aseaza o foaie de copt peste si acoper-o cu fasole uscata. Da tava la cuptorul preincalzit pentru aproximativ 20 minute la 180 de grade Celsius. Cand e gata, indeparteaza fasolea si foaia de copt si mai las-o 10 minute la cuptor.

Dupa ce ai scos-o din cuptor las-o 10 minute sa se odihneasca, timp in care te poti ocupa de umplutura. Rade branza si gateste restul ingredientelor (soteaza legumele si prajeste un pic carnea).

Intr-un bol, bate bine ouale, laptele si smantana si asezoneaza cu sare si piper. Pune jumatate din cantitatea de branza la baza crustei, apoi legumele si carnea, apoi restul branzei. Adauga amestecul cu smantana si da quiche-ul la cuptor pentru 40-50 de minute.

Cand e gata, lasa-l sa se raceasca cel putin 15 minute. Se serveste cald, la temperatura camerei sau rece.

Foto: Unsplash.com