Meghan Markle a primit scuze publice dupa ce a castigat procesul cu un tabloid

1
De Maria Constantin
30 dec. 2021

Tabloidul The Mail on Sunday a publicat pe prima pagina decizia instantei dupa ce a pierdut procesul intentat de Ducesa de Sussex.

Meghan Markle a castigat procesul contra Associated Newspapers, compania care detine tabloidul The Mail on Sunday. Ducesa a acuzat compania ca i-a incalcat viata privata in februarie 2019, cand a publicat fragmente dintr-o scrisoare de cinci pagini pe care ea i-a trimis-o tatalui sau la scurt timp dupa nunta ei cu Harry, in mai 2018.

Cum s-a cumintit tabloidul insetat de senzational

Ziarul a publicat duminica scuzele asa cum prevede decizia Curtii, relateaza People. The Mail on Sunday a fost obligat sa publice pe prima pagina rezultatul procesului, iar editorul trebuie sa-i plateasca ducesei taxe judiciare de 450.000 de lire sterline (530.000 de euro).

„Ducesa de Sussex a castigat procesul pentru incalcarea dreptului de autor impotriva Associated Newspapers pentru articolele publicate de The Mail on Sunday si postate pe Mail Online”, se arata in textul publicat pe prima pagina de tabloidul mentionat.

Textul a aparut duminica pe prima pagina a ziarului, iar o versiune mai ampla a fost publicata in pagina a treia.

„In urma audierilor din 19-20 ianuarie 2021 si a altor audieri din 5 mai 2021, Curtea i-a dat dreptate Ducesei de Sussex in reclamatia sa asupra incalcarii dreptului de autor. Curtea a stabilit ca Associated Newspapers i-a incalcat dreptul de autor publicand in The Mail on Sunday si Mail Online extrase din scrisoarea sa redactata de mana catre tatal ei. Despagubirile financiare au fost acceptate”, se arata in textul din pagina a treia a ziarului.

Decizia, publicata obligatoriu o saptamana

Pe 11 februarie, judecatorul Mark Warby de la Inalta Curte din Londra a obligat The Mail on Sunday sa publice in interiorul ziarului, pe langa informatia din prima pagina, sub titlul „Ducesa de Sussex”, faptul ca instanta a stabilit ca Associated Newspapers i-a incalcat lui Meghan dreptul de autor publicand fragmentele din scrisoarea ei.

Curtea a mai decis ca ziarul sa publice timp de o saptamana scuzele publice pe prima pagina si sa includa un link catre sentinta instantei in sintagma „Decizia completa a Curtii poate fi gasita aici”.

Meghan primeste scuze, dar si bani

Decizia judecatorului Warby a fost pronuntata pe 2 decembrie la Curtea de Apel din Londra si prevede si compensatii financiare consistente pentru sotia printului Harry.

In martie, compania care editeaza ziarele Daily Mail si Mail on Sunday a fost obligata sa-i plateasca 90% din cheltuielile estimate la 1,88 milioane de dolari pe care Meghan Markle le-a facut in cadrul acestui proces de 18 luni, relateaza People.

Meghan Markle dezvaluie detalii dificile din relatia cu tatal ei, care l-au afectat pe Printul Harry

„Este o victorie nu doar pentru mine, ci pentru oricine care a simtit vreodata ca ii este teama sa lupte pentru ceea ce este drept”, a declarat Meghan Markle pe 2 decembrie.

„In timp ce aceasta victorie stabileste un precedent, ceea ce conteaza cel mai mult este ca acum suntem destul de curajosi la nivel colectiv sa schimbam industria tabloidelor care obliga oamenii sa fie cruzi si care profita de minciunile si durerile pe care le creeaza”, a adaugat ducesa.

Rabdare in fata intimidarii si a atacurilor

Meghan a acuzat compania pe care a dat-o in judecata ca a falsificat permanent realitatea si a incercat sa speculeze financiar procesul: „Din prima zi, am tratat acest proces ca o masura importanta a ceea ce este drept contra ce e rau. Apararea l-a tratat ca pe un joc fara reguli.”

„Cu cat au sapat mai mult, cu atat au putut amesteca faptele si manipula publicul (chiar si in timpul apelului), transformand un caz clar intr-unul intortocheat pentru a genera mai multe titluri si a vinde mai multe ziare – un model care premiaza haosul mai mult decat adevarul”, a aratat ea.

„In cei aproape trei ani de cand a inceput asta, am fost rabdatoare in fata dezamagirii, a intimidarii si a atacurilor premeditate”, a mai spus Meghan Markle.

Foto: Getty Images.