Regina Elisabeta a II-a i-a retras Printului Andrew toate titlurile regale

1
De Maria Constantin
19 ian. 2022

Suverana Marii Britanii a luat o decizie drastica dupa ce fiul sau a fost acuzat in procesul de abuz sexual.

Palatul Buckingham a anuntat raspunsul reginei dupa implicarea Printului Andrew in procesul de agresiune sexuala in care acesta este implicat in Statele Unite.

Intr-un comunicat emis de Casa Regala a Marii Britanii se arata ca Printului Andrew i-au fost retrase toate distinctiile militare, precum si dreptul de a folosi in mod oficial titlul de Alteta Regala, relateaza Style Caster.

Printul judecat in America

„Cu aprobarea si acordul Reginei, titlurile militare ale Ducelui de York si patronajele regale s-au intors la Regina. Ducele de York va continua sa nu aiba nicio indatorire publica si se va apara ca persoana privata in cadrul procesului”, a transmis Palatul Buckingham.

Printul Andrew s-a confruntat cu critici tot mai aspre in ultimii ani din cauza relatiei sale cu Jeffrey Epstein, condamnat pentru trafic de carne vie, si Ghislaine Maxwell, judecata pentru aceeasi infractiune.

Virginia Roberts Giuffre, una dintre victimele lui Epstein, sustine ca a fost agresata sexual in mai multe randuri de Printul Andrew, cand ea avea 17 ani, la Londra si pe o insula privata detinuta de Epstein, care a murit in august 2019.

In august 2021, la doi ani dupa decesul lui Epstein, Giuffre a deschis un proces la un tribunal din New York impotriva Printului Andrew. Avocatii acestuia i-au cerut judecatorului sa inchida cazul pentru ca Giuffre ar fi semnat in 2009 o intelegere cu Epstein prin care aceasta accepta sa renunte la orice acuzatie.

Instanta a respins, insa, cererea apararii. „Plangerea doamnei Giuffre nu este nici de neinteles, nici vaga, nici ambigua. Vizeaza incidente discrete de abuz sexual comis in circumstante particulare. Ii identifica pe cei carora le este atribuit acest abuz sexual”, a scris judecatorul Lewis Kaplan in motivarea deciziei, emisa pe 12 ianuarie 2022.

Motivul pentru care Regina Angliei nu mai merge singura la evenimente

Dupa ce avocatii sai nu au reusit sa-l convinga pe judecatorul american sa renunte la proces, Andrew Mountbatten-Windsor, al doilea fiu si al treilea copil al reginei Elisabeta a II-a, este judecat in Statele Unite pentru agresiune sexuala.

Intrebari fara raspuns

Ducele de York a anuntat anterior ca se va retrage din indatoririle publice in 2019, la scurt timp dupa ce a vorbit intr-un interviu difuzat de BBC despre acuzatiile privind relatia sa cu Epstein si Giuffre.

„Pentru mine a devenit clar in ultimele zile ca circumstantele despre fosta mea asociere cu Jeffrey Epstein a ajuns o sursa majora de tulburare pentru munca familiei mele si pentru efortul pretios al numeroaselor organizatii si fundatii pe care sunt onorat sa le sprijin. De aceea, am intrebat-o pe Majestatea Sa daca ma pot retrage din indatoririle publice in viitorul apropiat, iar ea si-a dat acordul”, a transmis Andrew atunci intr-un comunicat.

„Voi continua sa regret fara echivoc asocierea mea cu Jeffrew Epstein considerata gresita. Sinuciderea lui a lasat multe intrebari fara raspuns, in special pentru victime, si simpatizez profund cu toti cei care au fost afectati si isi doresc o incheire. Pot doar sa sper ca, cu timpul, vor putea sa-si reconstruiasca vietile”, a mai transmis atunci printul cazut in dizgratie.

„Desigur, sunt dispus sa sprijin orice institutie de aplicare a legii in ancheta sa, daca mi se cere”, a incheiat acesta.

Foto: Instagram/@theroyalfamily