Conferinta de mindfulness – momentul adevarului

1
De Andreea Raicu
22 iun. 2015

Impreuna cu prietenul meu Avisek Majumdar – instructor de yoga originar din India – am petrecut o seara minunata impreuna cu participantele la conferinta de mindfulness.

E posibil sa fiti intrigate de acest mindfulness despre care eu tot vorbesc. Despre ce e vorba, de fapt? Cum poate o tehnica de meditatie sa ne schimbe cu adevarat viata si sa ne faca sa scapam de stres? Stresul e “boala secolului”, pe toti ne afecteaza, cu totii suntem victimele lui, cum putem scapa din ghearele lui asa incat sa ne recapatam linistea, fericirea, timpul?

Fiecare moment petrecut cu noi insine e un castig si pentru cei din jur

Caci, de fapt, despre timpul pierdut si regretele pe care ireversibila lui scurgere ni le provoaca e vorba cu adevarat…

Aseara, la Connect Hub m-am intalnit cu oameni care exact asa cred ca gandeau. Nu mi-au spus-o neaparat cu aceste cuvinte, dar din privirile lor si din povestile pe care le-au spus am inteles ca ii macinau aceste dileme.

Chiar se poate ca acest proces cognitiv, emotional, afectiv, spiritual sa functioneze? Da! Va spun din toata inima da! Avi, de la care eu am invatat o multime de secrete si cu care fac foarte multe dintre sesiunile mele de yoga, ne-a aratat aseara ca se poate.

Cum? Fiind prezenti! Nu ma refer la corp, ci la minte. Am incercat de-a lungul timpului, odata ce eu insami am devenit adepta acestei tehnici de meditatie, sa detaliez modalitatea prin care ne putem controla mintea asa incat ea sa nu ne mai joace feste, sa ne eliberam de trecut, de regretele pe care le ducem in spate, dar si de viitor si de nesfarsitele proiectii pe care ni le facem.

Avi a spus clar aseara: “Nu va mai ganditi la ce va fi. Ganditi-va la ce e acum! Ce faceti? Ce ganduri va trec prin cap? Ce imagini vedeti cu ochii mintii? Ce asteptari aveti? Cat va bucurati de faptul ca suntem impreuna in seara asta?” – verbele lui sunt conjugate la timpul prezent. E singurul care conteaza pentru ca e singurul care exista in realitate. Trecutul si viitorul sunt doar in mintea noastra!

De asemenea, toata viteza in care traim e cauzata tot de noi. Ce se intampla daca in fiecare zi va acordati cinci minute, doar cinci minute, ca sa stati si sa nu faceti nimic? Efectiv sa stati. Fara sa va uitati in calculator, fara sa butonati telefonul, fara sa vorbiti cu sotul, colegii, copiii sau prietenele.
Luati-va aceasta pauza de la graba, de la dead-line-uri, de la obligatii si responsabilitati. E o forma de a medita! Nu, nu e mai complicat de atat! E o pauza de relaxare, de detasare, care, asa cum spunea si Avi, va poate schimba viata. Detasati-va, linistiti-va, stati in tihna.

Mens sana in corpore sano

Avi a prezentat aseara nu numai niste concepte teoretice, ci ne-a aratat foarte multe exercitii fizice pe care fiecare dintre noi le putem face acasa. Munca pe care o facem cu trupul nostrum ne ajuta foarte mult in educarea mintii. Pentru ca tine totul de capacitatea de concentrare. Modul in care ne miscam zi de zi a devenit un mecanism si facem o multime de gesturi fara sa mai fim cu adevarat constienti de ele. Odata ce ne analizam, incepem sa ne percem corpul, sa il ascultam si automat mintea noastra devine mai atenta la ceea ce facem cu adevarat!

E esential sa ne cunoastem corpul asa incat, fiind intr-o permanenta legatura, sa ne conectam cu noi insine.
Totul tine de alegere. Daca alegi sa fii stapanul vietii tale, se poate! Daca iei insa o decizie de moment si apoi revii la stilul de viata haotic, vei sfarsi la fel de neimplit: un om nefericit care se plange mereu ca nu are timp. Nu ne putem permite sa facem lucrurile in mod superficial, pentru ca nu avem timp! Mark Twain a spus “cumparati pamant ca nu se mai face!”. Il parafrazez si va indemn: folositi timpul in favoarea voastra pentru ca se va termina la un moment dat.
Conceptul de mindfulness asta ne da aceasta solutie: petrecerea timpului in mod productiv. Ne autoeducam pentru a nu mai fi niste marionete, ci factorii de decizie!

Bucuria de a fi impreuna

In seara asta a fost un numar record de participanti la conferinta! Sala devenise aproape neincapatoare si le multumesc tuturor celor prezenti. E o implinire fantastica pentru mine sa pot sa impartasesc experientele prin care am trecut si beneficiile de care ma bucur.

Aceasta multiplicare a binelui e cea care ma motiveaza si ma face sa fiu din ce in ce mai apropiata de oamenii din jurul meu! E esential sa impartasim solutiile pe care le gasim, sa ne spunem povestile cu adevarat – fara “machiaj” – si sa avem inimia deschisa! Cu cat suntem mai inchisi, cu atat bucuria si linistea ajung mai greu la inima noastra.
Va multumesc tuturor celor care ati fost aseara la Connect Hub si sper sa puneti in aplicare sfaturile pe care le-ati auzit.
Cu drag,
A.