Cei mai fericiti oameni sunt cei care raman elevi toata viata

1
De Andreea Raicu
5 oct. 2016

Astazi a fost Ziua Educatiei. Am aflat acest lucru odata cu interventia mea saptamanala la Itsy Bitsy. Imi pregasisem cu totul si cu totul alt subiect, dar pentru ca tema educatiei a fost extrem de prezenta in viata mea in ultima perioada, am hotarat sa schimb subiectul si sa vorbesc despre ea.

“Omul cat traieste invata” e o expresie pe care am auzit-o mereu in copilaria mea. Desi cred ca nu imi este familiara doar mie acesta expresie, cumva s-a intiparit extrem de puternic in mintea noastra ca invatam cat suntem mici, la scoala, apoi la liceu si facultate si poate pentru un master sau doctorat, cele din urma fiind niste situatii intalnite mai rar in societatea noastra, dupa care acesta activitate se incheie si “incepe viata”.

Cumva, din cauza acestei idei preconcepute, ori de cate ori cineva spune ca isi doreste sa mai invete ceva nou, comentariile celor din jur nu intarzie sa apara.

Si nu sunt cele mai incurajatoare!

“Pai ce sa mai inveti la varsta asta?”

“Sa incepi ceva nou? N-ai cum sa reusesti pentru ca esti prea batran pentru asta! Trebuia sa inveti cand erai tanar! Acum la ce iti mai foloseste?

Sau, chiar daca cineva isi doreste sa invete, presiunea din exterior este foarte mare. Parca cei din jur de abia asteapta sa nu iti iasa, sa simta ca au avut dreptate ca “oricum nu poti.”

Ei bine, eu cred ca atunci cand incetezi sa inveti, incetezi sa traiesti.

Noul, experientele diferite si orice informatie utila pe care o afli te ajuta sa fii mai viu, mai plin de viata, mai fericit.

Curiozitatea si dorinta de a afla cat mai multe lucruri noi ne fac viata mai frumoasa, ne fac sa traim cu adevarat, cumva, ne fac sa avem energia si entuziasmul celor mici, atunci cand afla un lucru nou.

Adoor sa invat, sa aflu lucruri noi.  Desi, am fost mereu extrem de curioasa si dornica sa aflu lucruri noi, nu credeam ca, la 35 de ani,  sa imi doresc sa incep un business complet nou fata de ceea ce am facut timp de 20 si sa vreau sa invat cat mai multe in domeniul online, lucru complet nou pentru mine. Sau ca la 39 de ani sa incep o scoala in care sa ma instruiesc sa lucrez cu oamenii intr-o zona a dezvoltarii spirituale. Si nu numai ca le-am facut, dar le ador aceste doua domenii si sunt extrem de fericita ca am ales asta.

Eu cred ca oricine poate invata orice, oricand, daca isi doreste. Nu conteaza varsta, educatia, statutul, situatia materiala ci doar nevoia de a evolua si a creste.

Am toata admiratia pentru mama mea care la varsta de 77 de ani si-a dorit sa vorbeasca fluent in limba engleza. A fost insotitoare de bord si obisnuia sa vorbeasca limba engleza foarte bine, dar de atunci au trecut peste 20 de ani fara prea multe conversatii in alta liba decat cea materna. Timpul te face sa uiti orice informatie pe care nu o folosesti.

Cineva poate s-ar gandi la ce i-ar trebui asta. Unde ar putea sa mai vorbeasca o persoana de 77 de ani limba engleza?

Stiti ce, nici macar nu conteaza! Orice informatie e un exercitiu pentru minte si te face sa te simti mai bine si mai tanar.

Nu uitati si nu va lasati descurajati de parerile celor din jur. Voi puteti sa faceti ce vreti pentru voi si sufletul vostru si asta va aduce bucurie! Cei din jur sunt preocupati doar de ce fac ceilalti si le vaneaza greselile.

Voi decideti cine e mai castigat.

Spor la invatat!