La expozitia Stanley Kubrick din Sao Paolo

1
De Andreea Raicu
14 ian. 2014

E ultima zi a expozitiei Stanley Kubrick (regizor, scenarist si producator american) gazduita de MIS (Muzeul Imaginii si Sunetului) din Sao Paolo. M-am gandit ca va fi usor de intrat avand in vedere ca expozitia era deschisa din octombrie, dar se adunase enorm de multa lume. Cateva sute de oameni asteptau sa intre. Era o coada interminabila al carei sfarsit era greu de gasit

Am intrat inauntru pentru a cere cateva informatii. La un moment dat, de afara s-au auzit niste zgomote puternice si apoi s-a stins lumina. In sala de asteptare plina cu oameni  a rasunat dezamagirea strigata in cor. Intr-o clipa totul s-a oprit din cauza furtunii! Ploaia care rapaia afara a imprastiat doar cativa oameni. Restul s-au ascuns pe unde au putut. Doar era ultima zi a expozitiei pe care nu voiau sa o rateze. Ploua in continuare de parca  se rupsese cerul.

Au trecut douazeci de minute si nimic. Acelasi intuneric si oameni relaxati care asteptau asezati  pe jos revenirea curentului care le-ar permite intarea la expozitie. Tunete, fulgere, ploaie afara… Inauntru fotografii, imagini de culise, scaunul de regizor al lui Stanley Kubrick, premiul Oscar castigat pentru efectele speciale din Odiseea Spatiala,  obiecte de decor, camere de filmat si multe altele.

In timpul asta mi-am adus aminte de filmele semnate Kubrick si de impactul pe care l-au avut asupra mea.

Shining… stiu ca m-a speriat atat de tare afisul in copilarie incat multi ani am refuzat sa-l vad. Eyes Wide Shut – l-am vazut in seara dinaintea examenului de limba engleza. M-a marcat atat de tare incat am scris despre el. Noroc ca subiectul mi-a  permis:-) Odiseea Spatiala mi-a ramas mult timp in minte. Detaliile, ideile, fiecare cadru si mai ales muzica lui Johann Strauss si Richard Strauss…. Un film incredibil.

Au trecut doua ore… Ploaia a incetat… Lumea s-a mai raspandit…. Curentul nu a venit… In continuare expozitia nu poate fi vizitata. Poate data viitoare o sa am mai mult noroc. Oricum ma bucur si asa pentru ca mi-a redeschis apetitul pentru filmele lui Stanley Kubrick.

Voua ce filme v-au placut?