Mai buni, mai toleranti si nu doar in perioada asta!

1
De Andreea Raicu
18 apr. 2014

Am fost invatat de mica sa nu judec pentru ca doar Dumnezeu are dreptul sa faca asta. Am crescut si ma vad inconjurata de judecatori. E important sa incercam sa fim mai toleranti!

E Saptamana Mare. Se spune ca in perioada asta ar trebui sa fim buni… Eu vreau sa cred ca ne dorim sa fim mereu buni mereu, nu doar in aceste cateva zile.

Stiu, nu se intampla mereu… dar poate fi ca o perioada de constientizare, de trezire, o perioada in care ne intoarcem catre noi si lucrurile care ne plac, lucrurile pe care le vrem sa le vedem in jur.

Nu ne plac oamenii agresivi, dar uneori reactionam dur din cauza oboselii si a vietii agitate pe care o traim. Nu ne plac atatea lucruri si totusi sa le facem…

Am invatat sa constientizez cand fac asta si sa ma opresc

Normalitatea este diferita pentru fiecare persoana-n parte

Am vazut ieri in trafic oameni care aruncau cu atata darnicie cuvinte absolut ingrozitoare la adresa celor din jur doar pentru ca acestia nu alergau pe trecerea de pietoni cand traversau sau daca masinile din fata lor nu plecau imediat cand se schimba culoarea verde a semaforului. Multa ura varsata fara discernamant.

Oameni care vorbesc despre alti oameni. Oameni care judeca actiunile celor din jur fara macar sa-i cunoasca. Am fost invatat de mica sa nu judec pentru ca doar Dumnezeu are dreptul sa faca asta. Am crescut si ma vad inconjurata de judecatori. Recunosc ca si mie mi se intampla sa fac asta… Si poate o mai fac, dar am invatat sa constientizez cand fac asta si sa ma opresc.

Eram in India la un moment cand intr-o conversatie tot spuneam cat de ciudate sunt atatea lucruri si oameni. Interlocutorul meu, un domn in jur de 65 de ani din Israel, mult mai intelept decat mine m-a intrebat un lucru foarte interesant.

„Daca cineva de pe alta planeta ar veni aici si te-ar ruga sa ii definest acest „ciudat” pe care il folosesti mereu ce i-ai spune?” altfel decat lucrurile normale, cele cu care noi suntem obisnuiti… Am incercat sa ii dau eu o definitie, dar niciuna nu parea sa fie logica, nici macar pentru mine. Pentru ca am realizat ca nu exista asa ceva. Normalitatea este diferita pentru noi, este ceva relativ construit in timp de fiecare in urma educatie si conditionarilor primite din familie.

Obisnuit sa spunem de multe ori cuvantul asta. Ori de cate ori nu ne regasim in lucrurile din jur: oameni ciudati doar pentru ca sunt introvertiti, haine ciudate pentru ca nu sunt stilul nostru, mancare ciudata pentru ca n-am crescut cu ea, samd… Va regasiti in asta?

As vrea sa va propun sa fim mai buni, mai toleranti si mai atenti la noi… La felul in care gandim si la ceea ce spunem. Sa constientizam de fiecare data cand vrem sa judecam pe cineva, cand vrem sa etichetam lucruri sau oameni… Ganditi-va cateva clipe inainte sa faceti asta…

Foto: Oltin Dogaru; Rochie Valentino