Nu renunti la job. Dar daca renunta viata la tine?

1
De Andreea Raicu
9 mart. 2016

– Cu ce te ocupi?
– N-am un job atat de interesant.
– Asta nu imi raspunde la intrebare.
– Vand si cumpar actiuni ale companiilor. Nu e un job care sa intereseze pe cineva, dar mie imi aduce multi bani.
– Ce ti-ar placea cu adevarat sa faci?
– Acum, daca ma intrebi, nu stiu exact, dar stiu ca mai vreau sa fac asta cinci ani dupa care am sa renunt, ca sa fac ce imi place!
– Te gandit cum ar fi sa nu mai ai inca cinci ani?
– Cum sa nu mai am cinci ani?!

E o conversatie pe care am auzit-o foarte des in ultima vreme. Aproape zilnic.

Foarte multi oameni sunt nefericiti in joburile lor, merg la munca in fiecare zi impinsi de la spate de ideea ca e un job bun, pe care e bine sa-l pastreze, un job pe care si l-ar dori atat de multi.

Alti oameni sunt multumiti, dar sunt departe de a se gandi ca ceea ce fac e un “the dream job”.

Altii se consoleaza cu ideea ca le va fi si lor bine intr-o zi.

Intrebarea mea, care l-a provocat pe interlocutorul meu sa se gandeasca cum ar fi sa nu mai aiba cinci ani la dispozitie, poate sa para dura, chiar brutala, dar asta e realitatea la care nu ne gandim niciodata sau pe care chiar o negam.

Rabdam in joburi care nu ne plac din cauza salariului, sperand ca va veni acea zi in care ne va fi bine.

Sau ne consolam la gandul ca nu conteaza ce faci atata vreme cat salariul e mare.

In urma cu doar cativa ani, am inteles ca viata e o calatorie de care e important sa ne bucuram in fiecare moment. Nu conteaza atat de mult destinatia, ci cum ne simtim pe parcursul calatoriei. Nu stim niciodata cand se termina.

Ne gandim ca avem mult timp la dispozitie, mai ales atunci cand suntem tineri. Ne spunem ca avem toata viata la dispozitie sa tragem. Chiar daca nu e bine acum, rezistam cu speranta ca mai tarziu se vor schimba lucrurile.

Luna trecuta citeam pe eranul telefonului un titlu care ma anunta despre disparitia unei cunoscute jurnaliste. Am deschis stirea fara sa ma gandesc ca as cunoaste persoana despre care se vorbea.

Am ramas fara rasuflare pret de cateva secunde cand am realizat ca jurnalista de 36 de ani care incetase din viata era o femei tanara si frumoasa, pe care o cunoasteam!

Viata ei se terminase subit in urma unei boli crunte pe care o descoperise in urma cu cateva luni si cu care nu a mai putut duce nicio lupta.

Viata ei s-a terminat intr-un mod extrem de rapid si neasteptat. Viata noastra se poate termina la fel. Poate inceta intr-o ora, maine sau peste o saptamana, fara sa ne mai lase timp pentru toate lucrurile pe care le amanam de la o zi la alta.

Stiu ca e greu de acceptat realitatea, dar ea asta este. Nu are garantie! Nu are termen de valabilitate. Poate expira oricand!

Intrebati-va daca va place ce faceti, daca sunteti fericiti cu ce aveti, daca traiti asa cum vreti si daca aveti curajul sa schimbati ceea ce nu va place. Traiti-va viata dupa cum va spune inima.

Fiecare amanare e un pas mai aproape de final!

Foto: Alexandru Rosieanu