Un copil moare la fiecare 5 ore. Salveaza-l!

1
De Andreea Raicu
15 sept. 2015

Sunt foarte fericita ca astazi, alaturi de Salvati Copiii, am fost la Brasov unde organizatia a donat echipamente in valoare de 80 000 de lei. Aceste aparate ajuta la scaderea mortalitatii infantile.

Din pacate, Romania se afla si anul acesta pe primul loc in clasamentul nefericit al mortalitatii infantile la nivelul intregii Uniuni Europene cu rata de 8,8 la mia de nou nascuti vii, fata de media europeana de 3,7 la mie, ceea ce inseamna ca in Romania un copil moare la fiecare 5 ore.

Mi se pare de-a dreptul socant! Cauzele principale sunt deficientele sistemului medical, conditiile precare de igiena si nivelul scazut de educatie al mamelor, care nu constientizeaza pe deplin grija pe care trebuie s-o aiba fata de ele pe tot parcursul sarcinii.

Doctorii – ingerii din sala de operatie

In vizitele pe care le-am facut impreuna cu Salvati Copii la maternitatile din tara, am fost extrem de impresionata de un lucru pe care cu siguranta oamenii in mod normal nu-l observa cu atentie. Printre miile de nou-nascuti prematur, care se zbat intre viata si moarte, se afla doctorii, acei oameni minunati, extrem de pasionati de ceea ce fac, care se implica atat de tare si isi doresc atat de mult sa nu piarda acesti copii, pe care ii trateaza ca si cum ar fi proprii lor copii.

Sectiile de terapie intensiva, unde se duce aceasta lupta, au devenit casa lor. E a doua ” acasa” de care au atata grija si pe care incearca cu toate puterile sa o doteze ca sa poate face fata luptei pe care o duc micutii. Este extrem de impresionant cum se bucura la fiecare copil care reuseste ba sa fie decuplat de la aparate, ba sa fie scos din incubator… la fiecare lupta castigata.

Este extrem de impresionant sa vezi acei pui de oameni, extrem de mici, care se lupta pentru viata lor, nascuti la 23 de saptamani , cantarind doar 500 de grame.

Energia si dorinta medicilor de a-i salva sunt de-a dreptul coplesitoare si nu simti ca te afli intr-o sectie de terapie intensiva in care lucrurile sunt atat de grave. Se uita mereu la partea buna a lucrurilor si se bucura de fiecare reusita, acolo unde lupta se duce cu secundele. Nu se gandesc ca au sub ochi un pacient, ci un suflet de salvat.

Tot procesul prin care acesti micuti sunt tinuti in viata este de neimaginat si ma bucur ca alaturi de Salvati Copiii am putut sa vad cum se duc aceste lupte, care e atitudinea medicilor si ma doare sa vad ca ei nu sunt respectati. Stiu ca exista si exceptii, dar e nedrept ca acesti oameni atat de pasionati, care isi dedica viata meseriei lor, sa fie pusi la zid pentru niste anateme aruncate asupra breslei.

SMS la 8844 – “SALVEZ”

Am ales sa ma implic in acest proiect pentru ca statutul de persoana publica ma ajuta sa transmit un mesaj care poate ajunge mai usor la oameni. Imi doresc ca femeile insarcinate sa fie mai constiente de grija pe care trebuie sa si-o poarte in timpul sarcinii. Ma uit cu precadere la cele din mediul rural, unde rata mortalitatii este dubla fata de mediul urban.

E foarte simplu sa facem ceva, impreuna putem sustine sansa la viata a fiecarui copil din Romania. Va repet: un copil moare la fiecare 5 ore! Cei care doresc sa sustina in continuare demersul Salvati Copiii de a reduce nivelul mortalitatii infantile din Romania, o pot face lunar trimitand un SMS la numarul 8844 cu textul “SALVEZ”.

Stiu ca de multe ori ne gandim “Mie nu mi se poate intampla asta!”, dar in locul acelor parinti poate fi orice cuplu care isi doreste sa aiba copii, indiferent de situatia finanaciara pe care o are. Ceea ce pentru noi poate insemna foarte putin, pentru altii poate insemna o viata si noi toti avem dreptul la viata. Salvez! Salvam!