Ce te impiedica sa ai relatia visurilor tale?

1
De Mara Ionescu
30 ian. 2020

“De ce sunt singura?” Este intrebarea pe care psihoterapeutii o primesc cel mai adesea de la persoanele care le trec pragul.

Ce te impiedica sa gasesti relatia mult visata? De obicei, intrebarea este insotita de explicatii privind eforturile indelungate pentru a gasi un partener potrivit, griji legate de varsta prea “inaintata” ca sa mai fii singura si comentarii despre singuratate si rusine.

Cand vei avea relatia visurilor tale? 

Iata care este explicatia psihologica, venita din partea unui specialist.

“Nu stiu unde gresesc”, este o alta remarca des auzita. “Prietenii imi spun ca sunt atragatoare, am un suflet bun si nu pot sa inteleaga care este problema. Ma simt disperata si rusinata!”

Ultima fraza este un indiciu asupra problemei: “Ma simt disperata si rusinata!”

5 zodii care vor sa domine in relatie. Stiu sa se impuna!

Auto-respingerea este problema de fond

O femeie se simte disperata si rusinata pentru ca nu este angrenata intr-o relatie, dar adevarul este ca aceste sentimente sunt cauzate de auto-respingere. Acesta este motivul pentru care multi oameni nu reusesc sa aiba o relatie de durata.

Auto-respingerea, desi termenul mai potrivit ar fi auto-abandonul, imbraca mai multe forme. Ne abandonam atunci cand incepem sa ne judecam, cand devenim dependenti de medicamente ca sa ne evitam sentimentele. Ne concentram mai mult asupra mintii ca sa ne evitam sentimentele, si nu asupra corpului, locul unde se afla acele sentimente. Atunci cand ne abandonam in unul dintre aceste moduri, de fapt ne auto-respingem, ceea ce ne face sa ne simtim disperate si rusinate.

Atunci cand ne auto-abandonam atragem alti oameni care s-au abandonat la randul lor si nu ne vom simti atrasi de ei. Te poti simti atrasa de persoane care se iubesc si isi creeaza propria fericire si stare de bine, dar ele nu vor fi atrase de tine. Aceste persoane nu doresc sa-si asume responsabilitatea fericirii si starii tale de bine.

Cum sa ai o relatie care sa dureze: Sfaturile celui mai longeviv cuplu casatorit din lume

Nu trebuie sa te repari. Trebuie sa te iubesti

Esenta ta este perfecta si nu trebuie sa fie reparata. Aceasta parte a ta comunica cel mai adesea prin sentimente. Atunci cand te abandonezi si te auto-respingi, respingi de fapt aceasta parte minunata a ta si eviti sa-ti asumi responsabilitatea pentru sentimentele tale. Iar acest lucru conduce la disperare si rusine.

In vreme  ce tu crezi ca esti disperata si rusinata pentru ca nu ai un partener, adevarul este ca te simti astfel din cauza felului in care te porti cu tine. Ca sa scapi de aceste sentimente de disperare si rusine, nu ai nevoie de un partener. Ai nevoie de iubire, de dragostea pe care ti-o arati tu insati.

Foto: Getty Images.