Personalitatea ENTP sau „avocatul diavolului” – doar 3% din populatia lumii o are

1
De Denisa Toma
18 iun. 2022

Indicatorul de personalitate Myers-Briggs (MBTI) grupeaza oamenii in 16 categorii, in functie de personalitatea lor.

Printre acestia se numara polemistul sau personalitatea ENTP.

Iata ce ar trebui sa stii despre acest tip de personalitate, de la punctele forte pana la slabiciunile sale sau compatibilitatea cu alte tipuri de personalitate.

Personalitatea de tip ENTP

ENTP este o prescurtare in limba engleza pentru termenii extrovertit, intuitiv, ganditor si observator. Potrivit psihologului Dario Nardi, psiholog expert in evaluarea personalitatii si autor al „Neuroscience of Personality”, aproximativ 3% din populatia lumii are acest tip de personalitate, fiind de doua ori mai multi barbati decat femei.

4 lucruri care te impiedica sa iti vindeci sufletul dupa o despartire

Acest tip de personalitate mai este cunoscut si ca „polemistul”, potrivit terapeutului De-Andrea Blaylock-Solar, datorita pasiunii sale de a deconstrui idei si de a-si asuma rolul de „avocat al diavolului”. Persoanele de tip ENTP sunt dispuse sa-si priveasca critic chiar si propriile opinii si credinte, doar de dragul analizei, spune specialista.

Daca ai nevoie de cineva care sa preia un concept si sa-l analizeze pana in cele mai marunte detali, ai nevoie de o persona de tip ENTP. Desi pot parea aroganti, cei care au personalitate ENTP duc analiza la extrem nu pentru ca au intentii negative, ci de dragul informatiei si al intelegerii profunde.

„Pot fi considerati insensibili pentru ca se bazeaza foarte mult pe logica si mai putin pe sentimente”, declara Blaylock-Solar, citat de mindbodygreen.com. Nu ar trebui sa te sperii de aceste trasaturi, pentru ca cei cu personalitate ENTP au in acelasi timp o minte deschisa, sunt interesati de dezvoltarea personala si pot fi prieteni si parteneri grozavi.

5 trasaturi ale personalitatii ENTP
Analitic

Cei cu personalitate de tip ENTP sunt „adaptabili si capabili sa rezolve probleme in mod strategic”, declara Nardi. Nu au nicio problema in a prelua idei si a le intoarce pe toate partile. Insa aceasta capacitate analitica nu se aplica si in cazul comunicarii interpersonale. Specialistul sustine ca ENTP, in special barbatii, „au tendinta de a nu observa feedback-ul social nonverbal”.

Expert in multe domenii

O persoana de tip ENTP va excela in numeroase domenii. „Au adesea numeroase talente si interese diverse”, spune Nardi. „Sunt buni in domeniul marketing-ului, in explorarea diferitelor culturi, in dezvoltarea ideilor de afaceri si se pricep sa negocieze in situatii nesigure”, adauga expertul.

Insa Blaylock-Solar este de parere ca fiind interesati de atat de multe domenii, celor cu personalitate ENTP le este dificil sa se concentreze asupra unui singur lucru, in special asupra celor practice. Nardi spune, de asemenea, ca aceste persoane au tendinta de a fi dezorganizate si de obicei mai mult vorbesc decat fac.

Amuzant

Persoanele de tip ENTP au o latura amuzanta, sunt de parere specialistii. „Nimic nu este sfant pentru ei”, astfel ca te poti astepta sa spuna glume pe care altii nu ar indrazni sa le spuna. Pe de alta parte, Nardi avertizeaza ca cei de tip ENTP pot fi „imaturi emotional” si pot da vina pe ceilalti pentru starea lor emotionala.

Cele mai bune lectii de viata pe care le inveti pana in 30 de ani, potrivit unui psiholog

Curios

Curiozitatea insatiabila a personalitatii ENTP si numarul infinit de intrebari pe aceste persoane le au de obicei se potrivesc cu firea lor analitica. „Cineva care are o minte atat de analitica poate fi plin de energie cand vine vorba de lucruri care il pasioneaza. Nu sunt legati de traditie. Sunt deschisi catre toate posibilitatile”, spune Blaylock-Solar.

Nonconformist

Cei care au personalitate de tip ENTP nu se tem sa faca lucrurile diferit. De fapt, aceasta trasatura este ceea ce ii diferentiaza de ceilalti. „Sunt intotdeauna gata pentru o dezbatere. Desi poate fi foarte util sa analizezi idei si te poate ajuta sa afli multe lucruri, slabiciunea in acest caz este tedinta de a fi permanent in polemica, ceea ce poate fi o provocare in relatii”, spune specialista.

Calitatile personalitatii ENTP:

Curios
Adaptabil
Strategic
Rezolva probleme
Amuzant
Multitalentat
Minte deschisa

Slabiciunile personalitatii ENTP:

Dezorganizat
Rateaza indiciile sociale nonverbale
Poate parea arogant
Poate fi insensibil
Poate fi imatur emotional
Poate avea tendinte autodistructive
Poate fi certaret

Personalitatea ENTP in relatii

In relatii, cei cu personalitate ENTP sunt extrem de pragmatici, potrivit lui Nardi. „Adora sa impartaseasca idei si sa vorbeasca despre idei noi si isi doresc un partener de viata alaturi de care pot face asta”, spune specialistul. Dar daca le este usor sa spuna „Buna” si sa mearga la o intalnire romantica, de obicei ezita sa treaca de acest nivel, adauga Nardi.

Potrivit ambilor specialisti, tendinta celor cu ENTP de a fi argumentativi poate fi o provocare in relatii. „Au tendinta de a dezbate, in loc sa ia in considerare sentimentele partenerului, ceea ce este in mod clar o zona in care trebuie facute imbunatatiri. Dar pentru ca sunt dispusi sa impinga limitele traditiei, sa fie spontani si sa aiba o minte deschisa, acest lucru poate fi un avantaj in relatii”, spune Blaylock-Solar.

Pentru ca atat dezvoltarea personala, cat si stimularea intelectuala sunt importante pentru acest tip, specialista spune ca aceste lucruri vor fi o prioritate si in relatii. „Sunt persoane care au nevoie de noutate si aventura, deci daca ai un astfel de partener, trebuie sa te gandesti la modalitati de a aduce acea stare de noutate pe termen lung”, spune experta.

Cum scapi de un gand negativ care nu iti da pace

Nardi adauga faptul ca unele persoane de tip ENTP pot simti nevoia de a-si „depasi” partenerii din punct de vedere intelectual. „Pot avea dificultati legate de siguranta emotionala si daca nu isi asuma responsabilitatea pentru propriile emotii, atunci pot considera ca partenerul sau alte persoane sunt responsabile pentru emotiile lor”, declara psihologul.

In ceea ce priveste compatibilitatea cu alte tipuri MBTI, Nardi spune ca persoanele ENTP sunt cel mai compatibile cu cei de tip INFJ, precum si cu personalitatile ENFJ, sau alte tipuri de personalitati NT si NP, asa cum sunt INTJ, INTP si ENFP.

Personalitatea de tip ENTP la locul de munca

Asa cum isi doresc noutate si dezvoltare in relatii, cei cu personalitate ENTP apreciaza aceleasi calitati si la locul de munca. „Vor prospera oriunde exista noutate si posibilitatea de a explora si avansa, precum si acolo unde isi pot folosi mintea”, spune Nardi. Li se potrivesc profesiile care implica rezolvarea unor probleme complexe, precum si cele in care pot calatori si pot vorbi cu persoane noi, adauga specialistul.

„De fiecare data cand exista o problema care trebuie rezolvata – sau care necesita creativitate pentru gasirea solutiilor – aceste tipuri de cariera sunt foarte potrivite pentru ei”, spune Blaylock-Solar.

Datorita firii lor analitice, vor folosi intotdeauna aceasta trasatura in cariera, intr-un anumit fel, explica Nardi, adaugand ca aceste calitati ii predispun pentru domenii stiintifice.

Blaylock-Solar spune ca personalitatea de tip ENTP nu este deosebit de atasata conceptului de autoritate, astfel ca aceste persoane sunt destul de independente. „Sa aiba o pozitie in care pot avea autonomie poate fi un mare avantaj”, declara specialista.

Cum sa te dezvolti daca ai personalitate de tip ENTP
Fii organizat

Ambii specialisti sunt de parere ca personalitatea de tip ENTP are nevoie de mai multa organizare si de un anumit mecanism care sa-i ajute sa se mentina pe drumul corect. „Stabileste-ti teluri si gaseste modalitati de a-ti organiza zilele si de a face progrese pentru a atinge acele teluri. Stabileste-ti standarde cu privire la lucrurile pe care merita sa-ti irosesti energia – in acest fel vor fi filtrate multe actiuni care iti distrag atentia”, explica Nardi.

Ai grija de sanatatea ta fizica si emotionala

„Dintre toate tipurile de personalitata, ENTP este tipul de personalitate care este propriul sau dusman”, spune Nardi. Dar nu trebuie neaparat sa fie asa. „Asuma-ti responsabilitatea pentru emotiile tale si pentru starea ta de sanatate”, adauga el. Incearca sa ceri mai des ajutorul, sa fii mai modest si sa respecti mai mult nevoile celorlalti. „De asemenea, fii constient de propriile tale nevoi si cere ajutor si spatiu atunci cand este necesar”, adauga expertul.

Bazeaza-te pe punctele tale forte

Acest sfat se aplica tuturor personalitatilor MBTI, dar specialistii sustin ca personalitatea ENTP va prospera cu adevarat atunci cand se axeaza pe lucrurile pe care stiu sa le faca cu adevarat bine. „Ai abilitatea de a cerceta si de a analiza probleme sau idei, prin urmare gaseste modalitati prin care poti pune in valoare aceste aptitudini”, spune Blaylock-Solar.

Cunoaste-ti publicul

Adevarul este ca unele persoane se vor simti minunat si vor fi incantate de atitudinea de „avocat al diavolului” a personalitatii ENTP. Dar altele nu. Blaylock-Solar spune ca este important sa iti cunosti „publicul”, iar atunci cand este cazul, sa nu fii atat de „direct si taios, astfel incat cuvintele tale sa fie ceva mai delicate”. Specialista mai spune ca acest tip de personalitate poate avea dificultati in exprimarea emotiilor astfel incat sa nu fie dur, deci poate fi benefic sa iti dezvolti capacitatea de a spune in mod sensibil ceea ce simti.

Foto: Pexels.com