Cele 6 reguli de etica ale vietii pe care le urmeaza un om bun si fericit

1
De Mia Nicolescu
4 iun. 2019

Refuz sa imi traiesc viata dupa niste reguli impuse de altii; nu imi place sa ma ghidez nici macar dupa niste reguli impuse de mine pentru mine. Pentru ca, sa recunoastem, multe dintre noi ne ridicam singure bariere si ne impunem anumite reguli ca mai apoi sa ne dam seama ca nu am gustat din dulcele adevarat al vietii.

De ce sa nu traim libere? De ce sa nu ne intindem aripile sa parasim colivia in care am fost invatate sa ne desfasuram intr-un anumit ritm fiecare zi? De ce sa tinem cont de niste reguli pe care altii le-au creat fara sa ne intrebe daca suntem de acord cu ele sau daca ne reprezinta? De ce reguli? Cine sunt oamenii din spatele acestor reguli? Ce vor de la noi?

Lectii simple (dar eficiente) pe care sa le tii minte toata viata

Mai mult de atat, se spune ca regulile sunt facute ca sa fie incalcate. De acord, dar nu si cand vine vorba de cele 6 reguli de etica ale vietii:

1. Inainte sa te rogi – CREDE

Nu este suficient sa te rogi. La fel cum nu este suficient doar sa ceri. In momentul in care o dorinta se naste in inima ta si este incredintata lui Dumnezeu sau Universului, trebuie sa crezi cu tarie ca esti ascultata, ca rugaciunea ta este ascultata, si ca din acel moment a inceput procesul prin care dorinta ta urmeaza sa fie indeplinita. Puterea credintei este fara limite, depaseste capacitatea omului de a intelege cum poate credinta sa mute muntii din loc. Atunci cand ai credinta, in jurul tau se formeaza o aura si esti stapanita de pace interioara si armonie.

20 de invataturi din Biblie care pot vindeca pana si cele mai triste suflete

2. Inainte sa vorbesti – ASCULTA

De cate ori nu ai suferit pentru ca nu ai fost ascultata? Ai suferit pentru ca parintii nu au avut rabdare sa te asculte cand erai o adolescenta, ai suferit pentru ca la scoala colegii luau in ras parerile tale, au urmat unii profesori si mai apoi sefii care ti-au refuzat ideile de proiecte, iar una dintre cele mai mai mari dureri este sa nu ai pe cineva sa te asculte atunci cand inima are nevoie. La datul cu parerea suntem toti buni, dar nu si la ascultat. Sa ascultam nu doar cu urechile, ci cu inima deschisa. Oamenii au nevoie de acest lucruri. Asadar, inainte sa vorbesti, asculta. O simpla vorba poate schimba multe, poate fi interpretata in fel si chip; ai grija ce spui, nu iti da cu parerea pana nu ai ascultat pana la final povestea.

3. Inainte sa cheltui – CASTIGA

Imi aduc aminte de perioada copilariei si a adolescentei, atunci cand locuiam cu parintii si, responsabili pentru fericirea mea – sau cel putin asa credeam, imi dadeau bani pentru pachetul de la scoala, bani cand ieseam afara si oricand aveam nevoie de cate ceva. Imi era atat de usor sa cheltui acesti bani. Nu tineam cont de nimic. Am crescut si m-am angajat, iar atunci am simtit cum ceva ma retine sa dau banii pentru care am lucrat o luna intreaga, pentru care m-am trezit in fiecare dimineata la ora 7:00, pe tot felul de lucruri materiale marunte. Dar ca sa pretuiesti banul, trebuie sa il castigi inainte sa il cheltui, trebuie sa te lupti pentru el, sa depui efort, doar asa iti vei da seama de adevarata lui valoare.

10 bucurii mici pe care le meriti din plin

4. Inainte sa scrii – GANDESTE

O simpla vorba, fie ea asezata pe o coala de hartie sau intr-un mesaj pe telefon, poate lega doi oameni pe viata sau ii poate desparti pentru totdeauna, poate schimba vieti, poate porni un razboi sau poate face ca pacea sa domneasca in intreaga lume. Prin urmare, inainte sa scrii, inainte sa trimiti un mesaj, sa apesi tasta enter, gandeste! Asa cum si inainte sa vorbesti trebuie sa gandesti. Gandurile tale aseazate in scris se pot transforma in cea mai de pret comoara a ta si iti pot aduce atat tie, cat si celor care (te) citesc, implinire si bucurie.

5. Inainte sa renunti – INCEARCA

Sa renunti este cel mai usor. Sa incerci si sa fii perseverent este cel mai greu. Daca ai un vis, indiferent cat de mic sau de indraznet, nu renunta la el pana nu faci tot ce iti sta in putere ca sa il vezi devenit realitate. Daca ai un proiect care te trezeste in miez de noapte, dar cei carora le-ai povestit despre el nu cred ca are sanse de reusita, tu nu renunta pana nu ai incercat. Si nu renunta dupa primul pas, pune caramida cu caramida pana cand constructia este gata. Incearca tot ce se poate incerca, elimina toate posibilitatile si abia atunci ia o decizie.

Lectii pretioase despre fericire – te vor ajuta sa infrunti dezamagirile

6. Inainte sa mori – TRAIESTE

31 de ani a fost varsta care m-a dat total peste cap. Mi-am trait viata pana atunci, am facut cate putin din toate ca mai apoi sa nu regret ca nu le-am facut, problema este ca am inceput sa ma simt ca si cum nu am trait fix asa cum mi-am dorit. De fapt, nu aveam in cap o idee despre cum vreau sa traiesc, mi-am dat seama de asta in momentul in care nu ma simteam implinita si ceva din interior nu ma lasa sa ma bucur. Si principalul motiv pentru care nu am simtit ca traiesc cu adevarat a fost acela ca m-am inchis singura intr-o colivie. Abia acum mi-am deschis aripile si invat sa zbor. Sunt pregatita sa parasesc colivia.

Cele 6 reguli de etica ale vietii sunt singurele reguli care au fost facute ca sa nu fie incalcate. Respectandu-le, vei fi o persoana mai buna si mai fericita.

Foto: Instagram/Sofia Tsakiridou