Relatiile de iubire in timpul pandemiei de Coronavirus: Ce viitor au, conform psihologilor

1
De Irina Constantin
27 iul. 2020

Pandemia de COVID-19 si, in special, masurile de autoizolare, au schimbat semnificativ dinamica multor cupluri.

Odata cu impunerea autoizolarii din aceasta primavara, multe cupluri au fost puse intr-o situatie total neasteptata: fie se muta impreuna, fie isi asuma o relatie la distanta pe o perioada nedeterminata. Aceasta alegere a fost extrem de dificila, iar relatiile in pandemie au devenit, brusc, mai complicate decat ne-am fi asteptat.

Ce nu o mai fie la fel dupa COVID-19

Pentru unele cupluri, mutarea „fortata” in aceeasi casa a venit natural, partenerii planificand deja acest lucru de ceva vreme. Astfel, masurile impuse de autoritati au fost doar un imbold in plus pentru a face pasul firesc.

Pe de alta parte, cum ramane cu proaspetele cupluri ce nu erau pregatite sa se mute impreuna sau nici macar nu purtasera o discutie pe aceasta tema?

Relatiile in pandemie: Trecerea fortata la urmatorul nivel

Majoritatea celor ce se aflau intr-o relatie relativ recenta a ales mutarea in aceeasi locuinta, in detrimentul pastrarii distantei. Un studiu efectuat recent pe 365 adulti din Marea Britanie arata ca 36% dintre participanti simt ca doua luni de locuit impreuna in pandemie s-au simtit ca doi ani de relatie serioasa.

In plus, studiul spune ca 60% dintre parteneri s-au simtit, in perioada autoizolarii, mai apropiati ca niciodata, iar mutarea a fost facuta mult mai rapid decat s-ar fi intamplat intr-un context normal.

Cum vor arata calatoriile in viitorul apropiat: 7 lucruri care se vor schimba in urma pandemiei COVID-19

Cu toate acestea, lucrurile nu sunt chiar atat de roz pe cat par. O alta cercetare efectuata pe 2000 de cetateni englezi spune ca 17% dintre si-au dat seama, cu ocazia mutarii impreuna, ca sunt total incompatibili cu partenerii lor.

Psihologia din spatele relatiilor in timp de pandemie

Este in natura umana sa cautam conexiune si apropiere, mai ales in vremuri pline de stres, incertitudine si teama. „Trairea comuna a unei crize poate fi o experienta foarte profunda pentru cupluri”, spune Cassady Cayne, coach spiritual si relational.

Astfel, alegerea partenerilor de a se muta impreuna este usor de inteles. Ei prefera sa petreaca mai mult timp impreuna si sa fie mai „legati” unul de celalalt, decat sa petreaca momentele grele separat. In timp ce unii specialisti spun ca acest lucru poate ajuta la intarirea si dezvoltarea sanatoasa a relatiei, altii spun ca tensiunile traite impreuna pot degrada sau chiar distruge unele relatii.

5 probleme de sanatate mentala pe care le poate declansa pandemia de COVID-19

Viitorul acestor relatii este incert si nimeni nu poate spune exact ce se va intampla. Cu toate acestea, psihologii pot trasa cateva directii. De exemplu, apropierea si intimitatea „pe repede inainte” din aceasta perioada pot ajuta partenerii sa isi dea seama daca sunt compatibili cu adevarat.

„Pe parcursul timpului, partenerii isi pot da seama de anumite diferente neasteptate”, explica Kristina Hallett, psihoterapeut clinician. „Dupa ce masurile de autoizolare se vor diminua si chiar vor disparea, aceste diferente pot fi periculoase. De exemplu, dupa pandemie, pot exista probleme daca unul dintre parteneri adora sa iasa in fiecare seara in oras, iar celalalt prefera serile linistite, petrecute in casa”, continua ea.

Daca te afli intr-o astfel de relatie, recomandarea specialistilor este sa fii mult mai atenta si prezenta la fiecare schimbare. Observa cum te intelegi cu partenerul odata ce nu mai petreceti la fel de mult timp impreuna, ce se schimba si ce ramane la fel. Viitorul relatiilor dezvoltate in pandemie este facut de fiecare cuplu in parte.

Foto: Pixabay.com