Ce nu o mai fie la fel dupa COVID-19

1
De Maria Dima
3 mai 2020

Eu nu am sa mai fiu la fel dupa COVID-19. O sa mai pot intra intr-un autobuz plin de oameni care se imping pentru a prinde un loc? O sa mai pot da mana cu cineva necunoscut fara sa ma gandesc de doua ori?

Ce o sa se intample cu imbratisarile? Cu un sarut pe obraz atunci cand ne intalnim?

Sau cu concertele? Cu masele de oameni care pentru 3 ore sau 3 zile faceau parte din aceeasi familie si imparteau acelasi puls?

Cu banchetele, nuntile, evenimentele la care abia asteptai sa mergi? Cu indemnul de “hai sa dam mana cu mana” intr-o hora? O sa mai putem sa facem ceva din astea?

Cum o sa se schimbe modul in care vom calatori de acum incolo? Cu toata iubirea mea pentru plecat brambura prin lume, o sa ma mai urc intr-un avion cu inima usoara?

Parerea mea, de non-expert intr-ale stiintelor sociale, de om preocupat de ce se intampla, de fiica ingrozita de ce se poate intampla cu parintii ei, dar totodata, satula de certuri in van, de cetatean responsabil, izolat si numai usor panicat, este ca multe obiceiuri se vor schimba.

Cum sa vorbesti cu copilul tau despre COVID-19

O sa ne alegem mult mai bine oamenii din cercul nostru si imbratisarile o sa aiba o alta insemnatate de acum incolo. 

Fiecare adunare, aniversare sau distractie o sa fie atent gandita si savurata.

Ne-am dat seama ca am glorificat ce nu trebuia. 

Omul mic din mine a inteles, mai mult ca niciodata, valoarea unor juraminte rostite la inceput de cariera in slujba oamenilor si a capatat un nou varf de respect pentru medici. Omenirea a invatat ca trebuie sa se increada in stiinta si sa se intoarca spre cei care pot oferi solutii si nu doar goluri pe minut.

Acum stim ca avem nevoie de mai multi oameni de stiinta, nu de politicieni. De mai multe fapte si mai putina retorica. De mai multa grija de noi, ca planeta.

E normal sa stai acasa si sa n-ai timp de nimic – Iata de ce

Poate acum suntem mai dispusi sa ascultam.

Sa colaboram.

Sa invatam din greselile noastre si ale altora.

Sa ajutam.

Poate dupa COVID-19, mai multe bugete de stat se vor concentra pe mediu si sanatate, in loc de razboi, acum ca stim ca amenintarea sau inamicul este de alta natura. Nu ma intereseaza ce motivatie iti aduce mai multa liniste: teoria conspiratiei, al treilea razboi modial, pedeapsa divina sau semnele apocalipsei, ori dimpotiva, o manipulare in masa. Indiferent daca tu crezi ca a fost un accident teribil sau o miscare planuita intens de “cei care conduc lumea”, tot la fel trebuie sa trecem prin asta si sa iesim cu bine.

Sper intr-o colaborare extinsa a statelor si la o realizare a faptului ca suntem impreuna in tragedia asta, ca pe Titanic. Daca o parte se scufunda, toti ne ducem in jos.

3 lucruri care nu conteaza deloc in viata si pe care atat de multa lume le face

Multe lucruri nu o sa mai fie la fel dupa COVID-19 si cumva, asa si trebuie sa fie. Daca trecem cu vederea prea repede, daca uitam pierderile si minimizam impactul nu avem nicio sansa de a evolua inspre bine. Nu vreau sa desconsider capacitatea fenomenala a omenirii de a uita si de a repeta aceleasi greseli, dar sper ca generatiile de azi o sa faca o treaba mai buna.

Foto: Unsplash.com.