Cum sa vorbesti cu copilul tau despre COVID-19

1
De Maria Dima
30 mart. 2020

Frica, nesiguranta, intrebari, incertitudine, lipsa de rabdare, confuzie – toate aceste sentimente au venit val-vartej si peste tine, dar si peste copilul tau, odata cu pandemia generata de coronavirus. Sfaturi despre cum sa vorbesti cu copilul tau despre COVID-19 vin direct de la specialisti, mai jos.

Cum sa raspund la intrebarile copilului meu despre coronavirus?

Faptul ca pune intrebari legate de ce se intampla acum in familia voastra, despre izolare, inchiderea scolilor si neputinta de a iesi afara la joaca e un lucru bun, spun specialistii.

“Cea mai buna metoda de a linisti spiritele si de a inabusi anxietatea in fasa este sa raspundem la intrebari, insa fara sa exageram cu detalii. Ne rezumam la fapte relatate de surse de incredere”, conform psihologului clinician pentru copii, Nicole Beurkens.

Copilul meu nu a pus nicio intrebare pana acum? Nicio problema!

Multi copilasi iau treaba asta ca o gluma si sunt perfect multumiti cu noua lor “vacanta” de la scoala. Unde mai pui ca, de vreme ce nici nu au voie afara, statul in casa le ofera, din start, mai mult acces la diferitele ecrane pe care le iubesc atat de mult. De asta, poate nici nu s-au gandit sa te traga de limba pentru mai multe detalii.

Poate asta e lectia pe care au invatat-o de la desene animate: ca totul trece si nu are rost sa ne ingrijoram. Cadem, ne ridicam si fugim iar dupa soarecele care ne face in ciuda.

Daca totul pare sa fie in regula cu copilul meu, are rost sa spun eu ceva? De ce sa-i stric bucuria, nu mai bine il las in bula lui magica?

O informare deschisa si obiectiva a situatiei de fapt nu strica corola de minuni a copilariei, asa ca nu are sens sa te sfiesti sa vorbesti despre ce se intampla de fapt in tara noastra si in lume.

Trebuie doar sa-ti adaptezi discursul si informatia pentru varsta copilului tau. Intr-un fel povestesti cu un preadolescent si in alt mod cu micutul de 5 anisori. De asemenea, explica-i cu claritate de ce s-au luat aceste masuri si ce asteptari ai de la el in perioada asta.

Cele mai mari sacrificii ale mamicilor care stau acasa cu cei mici

Cum ii alung fricile copilului meu legate de asta?

Teama si anxietatea au prostul obicei de a se instala cand lucrurile scapa de sub control. Asadar, antidotul este la mintea cocosului: trebuie sa alegem sa ne concentram gandurile asupra chestiunilor pe care le putem controla, cum ar fi:

  • De cate ori ne spalam pe maini
  • Ce fel de mancare si nutrienti oferim corpului intr-o perioada in care un plus de vitamine e super util
  • Ore de somn si de activitate fizica, chiar si intre patru pereti
  • Continuitatea procesului de invatare

Conversatiile sincere despre aceasta perioada nemaintalnita pana acum in viata lor o sa dezamorseze anxietatea legata de necunoscut si de lipsa fizica a educatorilor, profesorilor si a colegilor. Puntea intre toate aceste aspecte este parintele.

Cum sa-ti cresti copiii ca sa ajunga oameni de succes, conform specialistilor

Cum putem sa influentam pozitiv copiii nostri in aceasta perioada de izolare?

Cel mai important lucru pe care-l poate face un parinte in aceste zile este sa-si tina sub control propriile ganduri prapastioase despre COVID-19. Sa nu exagereze in reactii negativiste si sa ramana calm.

De ce? Pentru ca micutii preiau starea si comportamentul nostru.

Iar daca parintii sunt rataciti in nelinisti, stiri care nu se mai termina si neputinta, copiii o sa simta aceasta schimbare de vibratie si o sa reactioneze in felul lor. In timpul in care toata familia e acasa, cel mai bine ar fi sa ne folosim imaginatia in favoarea, si nu in detrimentul nostru.

Barbatii care ajuta la treburile casnice au un IQ mai ridicat

Modul in care ne gestionam stresul are o greutate mai mare pe timp de criza deoarece acesta este factorul principal ce sta la baza colapsului sistemului imunitar si nu exista perioada mai nepotrivita pentru asta, nu?

Foto: Xavier Mouton Photographie/Unsplash