Adevarul despre carnea alba si rosie. Cum influenteaza colesterolul

1
De Ioana Marosan
1 iul. 2019

Daca te gandesti sa renunti la fripturile suculente de vita pentru carnea fada de pui, sa stii ca nivelul colesterolului nu se va imbunatati atat de mult pe cat crezi.

Afla adevarul despre carnea alba si rosie. Cum influenteaza colesterolul?

Carnea alba versus carnea rosie

Daca ai renuntat la carne rosie in speranta ca nivelul colesterolului va scadea, asigura-te ca nu o vei inlocui cu carne de pui. Un piept de pui la gratar suna mai sanatos decat o friptura suculenta, dar nu este asa. Cercetatorii de la Childrens Hospital Oakland Research Institute si-au propus sa determine ce tipuri de carne ridica colesterolul si, desi nu este unul dintre primele 10 alimente care ridica colesterolul, carnea de pui este pe acelasi loc cu carnea rosie.

Ce carne de peste sa mananci? Care e buna si pe care sa o eviti?

Studiu despre impactul carnii asupra colesterolului

Studiul a analizat impactul carnii rosii, carnii albe si a proteinelor vegetale asupra nivelului colesterolului. Adulti sanatosi, cu varstele cuprinse intre 21 si 65 de ani, au fost impartiti in grupuri si au avut voie sa consume carne rosie, carne alba si proteine vegetale pe o durata de cate 4 saptamani fiecare. Ordinea proteinelor a fost aleatorie pentru fiecare grup, iar rezultatele i-au luat prin surprindere pe cercetatori.

“Atunci cand am pus la cale acest studiu, ne asteptam sa vedem un efect mai mare al carnii rosii asupra colesterolului, dar am fost surprinsi sa vedem ca este la fel de mare cu cel al carnii albe. Efectul asupra colesterolului a fost identic atunci cand nivelul de grasimi saturate a fost acelasi“, a declarat Ronald Krauss, directorul Institutului si conducatorul studiului.

Studiu: ambele tipuri de carne au ridicat nivelul de colesterol rau

Potrivit studiului, ambele tipuri de carne au ridicat nivelul de colesterol rau al participantilor. Aceasta concluzie a fost adevarata pentru participantii care au mancat carne alba, indiferent de celelalte tipuri de grasimi saturate din regimul lor alimentar. Cercetatorii au descoperit ca proteinele vegetale, cum sunt fasolea si legumele, sunt de departe cea mai buna alternativa pentru mentinerea unui nivel optim al colesterolului.

Alimente „sanatoase” pe care nutritionistii nu le mananca niciodata

Autorii studiului au concluzionat ca, prin inlocuirea carnii rosii si acelei albe cu proteine vegetale, persoanele care urmaresc sa-si reduca colesterolul vor avea mai multe beneficii. Totusi, se pare ca este mai sanatoasa carnea alba decat carnea rosie. Nu trebuie avute in vedere doar efectele asupra colesterolului, ci si asupra functionarii intregului organism si riscul de declansare a unor boli grave, cum sunt cele cardiace.

Foto: Shutterstock.com