Care este greutatea ideala atunci cand esti gravida?

greutatea ideala atunci cand esti gravida
1
De Ioana Marosan
28 oct. 2018

Daca esti supraponderala si te gandesti sa faci un copil, ar trebui sa stii ca e bine sa pierzi cateva kilograme inainte de a ramane insarcinata. Afla care este greutatea ideala atunci cand esti gravida?

Este bine sa stii de la inceput ca unele afectiuni asociate unei greutati mai mari decat cea normala, asa cum sunt chisturile ovariene, te pot impiedica sa ramai insarcinata.

Daca ramai inasarcinata, kilogramele in plus sporesc riscul de a dezvolta afectiuni cardiovasculare, asa cum este hipertensiunea, sau gastroenterologice, cum este cazul diabetului gestational, dar si riscul de a pierde sarcina, de a naste inainte de termen si chiar de a naste un copil cu malformatii.

Iar riscul de a avea complicatii in timpul procesului de nastere este mai mare.

Asa cum este recomandat sa incepi sa iei suplimentele nutritive inainte de a ramane insarcinata, cum este acidul folic, de exemplu, tot asa ar trebui sa te sfatuiesti cu doctorul care iti monitorizeaza sarcina asupra posibilitatilor de a scapa de kilogramele in plus.

Printre posibilitatile pe care le ai la indemana se numara imbunatatirea regimului alimentar si un program regulat de exercitii fizice pentru ca, in felul acesta, sa mai slabesti cateva kilograme inainte de a ramana insarcinata. De asemenea, este foarte important sa tii sub control orice afectiune medicala pe care o ai.

Greutatea pe care o ai la momentul in care ramai insarcinata este folosita pentru a determina care va fi greutate maxima admisa in timpul sarcinii. Daca ai o greutate normala, este admis ca in timpul sarcinii sa te ingrasi cu 11 pana la 15 kilograme.

Dar daca esti deja supraponderala iar indicele de masa corporala se situeaza intre 25 si 19,9, vei avea voie sa te ingrasi cu maxim 11 kilograme. Iar daca esti obeza, cu un indice de masa corporala mai mare de 30, nu este recomandat sa te ingrasi cu mai mult de 10 kg.

Este foarte greu sa treci printr-o sarcina fara sa te ingrasi mai mult decat ai planuit.

Dar daca vei incepe sarcina avand o greutate cat mai aproape de cea ideala, atunci vei avea mai putine kilograme de slabit pentru a-ti recapata silueta dupa ce vei naste.

Foto: Shutterstock.com