Cele mai rare grupe sanguine – Totul despre compatibilitati, antigeni si “sangele de aur”

1
De Cristina Tudor
13 oct. 2022

Care este cea mai rara grupa de sange? AB negativ este cel mai rar dintre cele opt tipuri principale de grupe de sange – doar 1% dintre donatori il au.

Exista opt tipuri principale de sange, dar unele sunt mai rare decat altele. Lista de mai jos arata procentul de donatori cu fiecare grupa de sange, in decembrie 2018:

0 pozitiv: 35%
0 negativ: 13%
A pozitiv: 30%
A negativ: 8%
B pozitiv: 8%
B negativ: 2%
AB pozitiv: 2%
AB negativ: 1%

Ce grupe de sange sunt compatibile?

Poti primi sange de la un donator cu aceeasi grupa de sange ca si tine. De asemenea, poti primi sange de la un donator cu o grupa de sange compatibila. In mod similar, o persoana cu o grupa de sange diferita de a ta poate primi, fara riscuri, sangele tau, daca ai grupa 0.

Sangele din grupa 0 negativ este cunoscut ca tipul universal de sange, deoarece este sigur pentru toata lumea sa primeasca celule rosii 0 negative.

Cum functioneaza grupele de sange?

Grupa ta de sange este mostenita din genele transmise de parintii tai. Cele mai importante doua sisteme de grupe sanguine pentru transfuzie sunt ABO si Rh. Sistemul grupului ABO inseamna partea cu litere a grupului dumneavoastra de sange, iar sistemul Rh ofera partea pozitiva sau negativa.

Citeste continuarea pe Eva.ro.

Foto: depositphotos.com