Produse care iti distrug dantura – dauneaza la fel de mult ca dulciurile

1
De Cristina Tudor
21 iul. 2020

Desi dulciurile par a fi principalul vinovat pentru aparitia de probleme ale dintilor, o multime de alte alimente sau bauturi pe care le consumam zilnic pot fi daunatoare danturii.

Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, a explicat care sunt inamicii mai putin cunoscuti ai sanatatii orale.

Desi reprezinta un beneficiu pentru sanatate, unele alimente pot fi daunatoare pentru dantura fie prin substantele colorante din compozitia lor si care pateaza dintii, fie din cauza continutului lor bogat in acizi sau in substante care pot fi degradate de bacteriile din gura in acizi (zaharurile). Acestia scot calciul din smaltul dentar, producand caria dentara.

Fructele si sucurile de fructe

Rosii, citrice, afine, sfecla, mere etc., prin continutul de substante colorante pateaza dintii, iar prin continutul de acizi demineralizeaza smaltul dentar.

“Portocalele, grapefruiturile si lamaile sunt gustoase atat consumate ca atare, cat si sub forma de sucuri, fiind totodata si surse bogate de vitamina C. Din pacate, continutul lor acid poate eroda smaltul, facand dintii mai vulnerabili. Pentru a ne bucura de gustul lor si a beneficia de o doza de antioxidanti si vitamine, este recomandat sa le consumam moderat, dupa care sa clatim gura cu apa”, recomanda doamna doctor Mihaela Dan.

Fructele uscate

Prin deshidratare, acestea devin foarte concentrate in zaharuri si lipicioase, combinatia preferata de bacterii. Acelasi efect il au toate alimentele aderente de dinti: jeleuri, biscuiti etc.

Cafeaua, vinul, ceaiul

Toate aceste bauturi contin substante benefice organismului, dar pateaza dintii incet-incet.

“In forma lor naturala, cafeaua si ceaiul au amandoua beneficii dovedite pentru sanatate. Din pacate, ele pot sa usuce cavitatea bucala si sa pateze dintii, favorizand aparitia cariilor daca sunt indulcite cu zahar.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Unsplash.com.