Programeaza-ti 30 de minute de distractie pe zi: vei trai mai mult si iti vei imbunatati functiile creierului

1
De Teodora Tirca
26 mai 2021

Oricat de stresanta si agitata ar fi viata, fiecare dintre noi are puterea sa introduca o jumatate de ora de stare de bine in rutina zilnica.

Desi distractia are diferite definitii, actul distractiei este definit cu adevarat doar de persoana care il experimenteaza, spun cei de la MindBodyGreen. Unii oameni se distreaza atunci cand danseaza, practica un sport sau participa la karaoke cu prietenii, altii nu au nevoie decat de o carte buna sau de un video amuzant.

Acum, mai mult ca oricand, avem nevoie sa introducem in rutina zilnica activitati care ne ridica moralul si ne scot din rutina. Nutritionistul functional Mark Hyman vorbeste des despre importanta relaxarii active, care se bazeaza chiar pe acest concept: sa-ti iei timp sa faci ceva distractiv. Iata cinci motive sustinute de cercetatori pentru care ar trebui sa te distrezi zilnic, macar 30 de minute.

1. Iti vei imbunatati relatiile cu ceilalti

Adultii tind sa-si organizeze zilele in functie de prioritatile altor persoane. Din pacate, insa, acest lucru ajunge sa ne copleseasca, astfel ca, la un moment dat, incepem sa ne izolam de oameni. Atunci cand stii ca iti iei timp pentru tine, chiar si o jumatate de ora, e mai putin probabil sa se instaleze frustrarile si oboseala cronica. Psihologii si expertii in relatii, John Gottman si Julie Schwartz Gottman, de la Gottman Research Institute din Seattle, spun ca distractia si aventura sunt parti esentiale ale unei relatii de succes. Ei au descoperit ca cele mai fericite cupluri stiu cum sa se distreze impreuna – aratand ca atunci cand participam la acte comune de umor si afectiune, abilitatile noastre de solutionare a conflictelor se imbunatatesc si ele.

2. Ajuta la sustinerea functiilor creierului

Cand te distrezi, iti stimulezi in mod natural curiozitatea si iti folosesti imaginatia, ceea ce te ajuta sa-ti intaresti abilitatile de vizualizare si gandire critica.

O modalitate de a te distra in timp ce iti stimulezi creierul este sa citesti o carte buna. Cititul nu doar ca poate reduce stresul, ci te si transporta din realitatea ta actuala intr-o alta lume care se afla dincolo de pagini. Sa ne bucuram de activitati distractive care ne dezvaluie idei si concepte noi ajuta, de asemenea, la imbunatatirea functiilor creierului si ne protejeaza impotriva declinului cognitiv pe masura ce imbatranim.

3. Te ajuta sa te reconectezi cu copilul tau interior

Platon a spus: „Poti descoperi mai multe despre o persoana intr-o ora de joaca decat intr-un an de conversatie”. Din pacate, pe masura ce imbatranim, avem tendinta de a renunta la joaca, crezand ca e o activitate „pentru copii”. Cu toate astea, psihologii subliniaza acum importanta jocului pentru adulti – acesta scade cortizolul, hormonul stresului, si lupta cu radicalii liberi, care ne imbatranesc prematur. Doar o jumatate de ora de jucat cu animalutul de companie, cu un nepotel sau cu prietenii te va ajuta sa te simti imediat mai bine si mai pregatita pentru a face fata provocarilor zilei.

Foto: Unsplash.com