mierea de albine

Produs natural provenit din nectarul florilor si prelucrat de albine cu ajutorul secretiilor, mierea este un aliment cu gust dulce, parfumat, consistenta semifluida, vascoasa, cristalizata, care are culoarea variabila, de la galben deschis la maro-inchis. O lingura are doar 33 de calorii, asa ca te sfatuim sa renunti la zahar in favoarea ei, pentru ca mierea de albine este alternativa mai sanatoasa.

Din pacate, mierea de albine, ca si uleiul de masline, este un produs usor de falsificat. Ca sa stii cum poti deosebi un produs autentic de unul fals, invata trucurile descoperite de cei de la inminutes.com.

In primul rand, daca alegi sa cumperi cea mai ieftina miere din magazine, trebuie sa iei in calcul ca produsul nu este unul natural, ci amestecat cu diverse lichide vascoase, cum este siropul de zahar.

Mierea de albine poate fi de flori si de mana

Mierea produsa din flori este la randul ei impartita in miere monoflora (provenita din nectarul unei flori) si poliflora, de la mai multe specii de plante.

Al doilea tip de miere este cea de mana, care se obtine prin prelucrarea de catre albine a altor parti ale plantei, in afara de flori. La acestea se adauga secretiile unor insecte care au intrat in contact cu plantele.

Indiferent de tipul ei, mierea contine peste 280 de substante binefacatoare, dintre care multe glucide si elemente minerale, cum sunt potasiu, sodiu, magneziu, fosfor, sulf, fier, cupru, siliciu, galiu, vanadiu, beriliu, argint, zirconium, toate necesare functiilor metabolice ale omului.

Apifitoterapeutii spun ca mierea de mana contine un numar de pana la zece ori mai mare de minerale fata de mierea florala, ceea ce ii da si o culoare mai inchisa, o vascozitate mai mare si un gust mai sulfuros.

Daca iei miere din surse sigure, beneficiezi de efectele ei antiinflamatoare si de aportul de vitamine din grupul B, vitaminele C si K.

Asa iti dai seama ca o miere este de calitate slaba

Sunt multe cai de falsificare a mierii. Comerciantii au inventat tot felul de metode prin care isi pot creste veniturile oferind spre vanzare produse care seamana cu mierea, dar care au doar o mica legatura cu acest produs. Daca tii mierea in frigider si observi ca aceasta nu se cristalizeaza, e posibil ca produsul sa fie contrafacut. Mierea pura se solidifica la rece.

Intotdeauna citeste eticheta lipita pe borcanelul de miere si fereste-te de produsele care contin cantitati mari de glucoza, fructoza si sirop de porumb. Sunt bogate in calorii si nu au aceleasi beneficii pentru sanatate.

Ia un pahar cu apa, adauga cateva picaturi de iod, apoi o picatura de miere. Daca aceasta devine albastra inseamna ca mierea a fost amestecata cu amidon de porumb.

Amesteca apa cu miere intr-un pahar si adauga un pic de otet de mere. Daca se formeaza spuma, specialistii spun ca este foarte posibil ca produsul sa fi fost amestecat cu ipsos.

Arde o cantitate mica de miere cu un chibrit aprins si daca mierea ia foc inseamna ca e pura.

Intr-un pahar cu apa, adauga o lingura cu miere. Daca nu se dizolva, mierea e autentica. In cazul in care se dizolva rapid, ai de-a face cu un produs fals, de slaba calitate.

Tu stii de ce este mierea un superaliment pentru sanatate?

Foto: Guliver