Scufundarea in apa are beneficii multiple

Gustarea de pranz alcatuita din nuci si seminte este intr-adevar sanatoasa, insa ca sa te bucuri pe deplin de nutrientii sai, trebuie sa faci urmatorul lucru: inmoaie nucile si semintele in apa inainte de a le consuma. In acest fel, vei reusi sa eliberezi enzimele digestive si sa si cresti calitatea nutritionala.

Cand sunt uscate, in nuci si seminte exista cantitati destul de mari de inhibitori de enzime, niste compusi care le impiedica sa germineze. Desi pentru nuci si seminte, aceste substante sunt bune, pe noi nu ne ajuta cu nimic. Dimpotriva. Inhibitorii de enzime sunt niste molecule care se “ataseaza” de enzimele din corp si le incetinesc activitatea. Cum enzimele au un rol esential in procesul de digestie, o proasta functionare a acestora, poate crea si probleme digestive.

In nuci si seminte uscate exista niste inhibitori de enzime ce pot fi neutralizati prin hidratare

Scufundarea nucilor si semintelor in apa va ajuta la neutralizarea inhibitorilor de enzime, dar va ajuta si la producerea de noi enzime, care la randul lor stimuleaza “fabricarea” de mai multe vitamine, in special a celor care fac parte din complexul B-urilor. In aceeasi masura, inmuierea nucilor si semintelor in apa le face mai usor de digerat, iar nutrientii vor fi mai usor absorbiti.

Daca inmoi in apa nuci si seminte, vei reusi sa indepartezi nu numai inhibitorii de enzime, dar si un compus care se numeste acid fitic (considerat a fi un anti-nutrient). Desi se regaseste in cantitati mai mari in cereale si mai mici in nuci si seminte, acidul fitic poate interactiona cu mineralele din tractul intestinal (calciu, magneziu, fier, cupru si, mai ales, zinc) si le poate impiedica absorbtia. Acesta este si motivul pentru care o dieta bogata in cereale cu bob intreg nefermentate poate conduce catre deficiente nutritionale.

Un alt motiv bun pentru a scufunda in apa nucile si semintele este ca isi imbunatatesc considerabil gustul (vor avea un gust mai untos), poate si pentru ca dupa cateva ore bune de stat in apa taninele, reziduurile si praful care se regaseste mai ales in coaja sunt indepartate (vei observa ca apa in care stau nucile si semintele se va inchide la culoare).

Ca sa te bucuri de nuci si seminte sanatoase, usuca-le in deshidrator sau in cuptor dupa hidratare. Asa previi formarea mucegaiului.

Timpul in care trebuie sa tii nucile si semintele in apa, variaza de la doua-trei ore la 12-24 de ore. Dupa ce se hidrateaza, nucile si semintele trebuie uscate in deshidrator sau in cuptor, imediat dupa ce le-ai scos din apa. Insa, poti pastra nucile si semintele in vasul in care le scufunzi (este important sa nu folosesti un vas de plastic pentru ca substantele din acesta pot interfera cu apa si apoi cu alimentele) si la frigider. Apa ar trebui insa schimbata constant ca sa nu existe riscul formarii mucegaiului. In apa in care hidratezi nucile si semintele poti adauga si un praf de sare; aceasta este benefica deoarece activeaza enzimele care dezactiveaza inhibitorii de enzime.

Iata un mic tabel cu timpul de hidratare pentru cateva tipuri de nuci si seminte:

1. Nuci, nuci pecan, alune, muguri de pin: 8 ore (pot fi lasate peste noapte), in apa sarata (1 lingurita de sare, depinde si de cantitatea de nuci si seminte) si deshidratate 12-24 de ore pana cand devin uscate si crocante

2. Migdale: lasate peste noapte in apa sarata, deshidratate 12-24 de ore. In cazul in care nu sunt bine uscate, migdalele se rancezesc repede.

3. Nuci caju: 3-6 ore in apa sarata, deshidratate 12-15 ore

4. Seminte de dovleac si seminte de floarea soarelui: 8 ore in apa sarata, deshidratate 12-24 ore, respective 12 ore pentru cele de floarea-soarelui

Consuma nuci si seminte la gustarea de pranz. Sunt bogate in grasimi bune pentru inima!

Text: Andreea Marinescu, Foto: Guliver