Sarea este un element important in regimul alimentar de zi cu zi. Dar daca consumi prea multa, e periculos pentru sanatate. Tu stii care e necesarul de sare in organism?

Zilnic avem voie sa consumam sase grame de sare pe zi, ceea ce inseamna aproximativ o lingurita, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii. In cele sase grame – cat e necesarul de sare – ar trebui sa „intre” atat sarea pe care o adaugam mancarii, cat si sarea deja existenta in alimentele procesate. Sarea este formata din 40% sodiu si 60% clor.

Necesarul de sare – Fara sare nu se poate. Dar nici prea multa nu e buna!

E important de stiut ca multe alimente, precum carnea si pestele, sunt surse naturale de sodiu, in timp ce altele contin sare adaugata in timpul prelucrarii – nu doar pentru gust ci si fiindca are rol de conservant. Acestea din urma sunt alimentele procesate, care contin, in general, cantitati insemnate de sare.

In mod cert nu poti trai fara sare, daca iei in calcul ca sodiul te ajuta la mentinerea continutului de apa in sange si totodata e importanta pentru muschi atunci cand faci sport. Dar prea multa sare este periculoasa fiindca poate creste tensiunea arteriala, favorizeaza aparitia bolilor de inima, probleme cu rinichii, boli digestive sau osteoporoza.

O modalitate prin care poti reduce cu succes sodiul din dieta ta este sa consumi mai putine alimente procesate si mai multe alimente proaspete. Sau, cel putin, sa alegi sa consumi produse care au un nivel scazut de sare.

Necesarul de sare – Alege alimente cu un nivel mai mic de sodiu

Editorii de la dummies.com au intocmit un ghid cu termenii folositi de companiile alimentare pentru a numi cantitatea de sodiu din mancare. Arunca o privire pe lista si retine-o.

Alimente fara sodiu: 5 mg sau mai putin de sodiu;

Nivel foarte scazut de sodiu: 35 mg pe portie;

Nivel scazut de sodiu: 140 mg pe portie;

Nivel redus de sodiu: cu 25% mai putin sodiu decat in mancarea originala;

Nivel light de sodiu: cu 50% mai putin sodiu decat in mancarea originala;

Nesarat, fara sare adaugata si fara adaos de sare: niciun strop de sare nu a fost adaugat la un aliment care, in mod normal, este procesat cu sare.

Asadar, fa-ti timp pentru a citi eticheta alimentara si evita alimentele care contin mai mult de 180 de mg de sodiu.

Necesarul de sare – Alimente cu un continut mare de sodiu

Cate sare trebuie sa mananci in fiecare zi? Am alcatuit o lista cu alimente procesate, care sunt foarte bogate in sodiu. Din fericire, recomandarile organizatiilor de sanatate nu i-au lasat indiferenti pe producatori, care au inceput sa reduca nivelul de sodiu, insa este necesara o atentie deosebita in aceste cazuri:

Ansoa; Bulion; Supa la plic; Ton la conserva; Legume la conserva; Branza; Mezeluri; Condimente; Sosuri de gatit; Branza de vaca; Crutoane; Sunca; Hot-dog; Muraturi; Sosuri pentru salata; Salsa; Carnati; Sare de mare; Sos de soia; Sos de spaghete; Suc de rosii sau de legume.

Pe langa evitarea alimentelor care au un nivel ridicat de sodiu, poti face cateva modificari in obiceiurile tale pentru a reduce aportul de sare.

Necesarul de sare – Pasi isteti ca sa reduci consumul de sare

Gateste cu ierburi, condimente, sucuri de fructe sau otet, decat sa adaugi sare;

Mananca legume proaspete;

Pastreaza sarea intr-un dulap, nu pe masa, pentru ca in al doilea caz o vei folosi mai des;

Pune mai putina sare decat prevede o reteta;

Foloseste ketchup si mustar care contin putina sare;

Inlocuieste biscuitii din gustarile de peste zi cu fructe;

Cand mananci in oras, cere sa fie mancare gatita cu putina sare.

Incearca sa nu depasesti sase grame de sare pe zi, aici incluzand si alimentele procesate. Fii atenta la inlocuitorii de sare, pentru ca unii contin sodiu si ai putea ajunge sa mananci aceeasi cantitate de substitut in incercarea obtinerii gustului cu care esti obisnuita, astfel incat te expui acelorasi riscuri!

Iata, totusi, si o sare buna in dieta: sarea nerafinata!

Foto: Guliver