O supa aromata, perfecta pentru toamna

Supa crema de dovleac n-a fost niciodata o prioritate culinara pentru mine. In primul rand pentru ca imi imaginam ca dovleacul este, mai degraba, potrivit pentru placinte decat in mancaruri. Recunosc insa ca m-am inselat.

Niste prieteni pasionati de gatit mi-au servit exact ce nu ma asteptam: o supa crema de dovleac delicioasa. Desi la inceput am fost sceptica, m-a convins mirosul imbietor si m-am declarat fana mai repede decat as fi crezut dupa ce am si degustat-o: este foarte parfumata, iar condimentele cu care se asezoneaza (chimen, coriandru si nucoara) ii dau un gust nemaipomenit.

Poti sa-i dai si tu o sansa, mai ales ca dovleacul se gaseste acum peste tot in piete. Pe langa gustul aromat, supa crema de dovleac este si foarte nutritiva, dovleacul fiind bogat in vitamine si antioxidanti. O poti manca si seara pentru ca este o supa usoara si, ideal, este sa o servesti cu niste crutoane crocante. Daca esti racita, un bol cu supa fierbinte, te va face bine mai repede!

Si asta nu e tot: supa crema de dovleac se prepara rapid si usor; in mai putin de jumatate de ora este gata!

Ingrediente pentru supa crema de dovleac:

2 linguri de ulei de masline

1 ceapa, marunt tocata

1 catel de usturoi

1/2 lingurita de coriandru

1 lingurita de chimen macinat

1/2 lingurita de nucsoara

1 kg de dovleac, curatat de coaja si taiat bucati

1 cartof mare

1 litru de supa de pui/legume

125 de ml de smantana pentru gatit

Preparare:

Incalzeste uleiul de masline intr-o tigaie pe foc mic si soteaza ceapa doua-trei minute, pana cand se inmoaie si devine translucida. Adauga si catelul de usturoi si condimentele: coriandrul, chimenul si nucsoara si amesteca.

Dupa inca un minut, adauga si dovleacul, curatat si taiat cubulete, si cartoful, tot cubulete. Toarna si supa de pui (sau de legume) si lasa ingredientele sa fiarba la foc mic, pentru o jumatate de ora. Dupa ce legumele s-au inmuiat bine, stinge focul si lasa supa sa se raceasca putin.

Pune supa intr-un blender si mixeaz-o (daca nu ai un blender prea mare, fa aceasa operatiune treptat, adica imparte compozitia totala in doua-trei parti).

Toarna supa inapoi in cratita, da drumul la foc si incorporeaza si smantanta lichida. Amesteca usor si asezoneaza supa crema de dovleac cu sare, piper si nucsoara (daca iti place aroma acesteia).

Text: Andreea Marinescu, Foto: Gulvier