Exercitiile sportive se fac in viata reala, nu virtuala

Esti pasionata de exercitiile fizice? Sala de fitness este a doua ta casa? Atunci, cu siguranta ca imparti cu prietenii de pe Facebook bucuria kilogramelor tinute in frau. Daca faci acest lucru ar trebui sa stii ca ai comis una dintre cele mai frecvente greseli in programul de sport.

Un studiu recent, realizat de Scoala de Informatii a Universitatii Michigan, arata ca promovarea pe Facebook a programului tau saptamanal de fitness te poate determina sa te abati de la acesta sau chiar sa renunti cu totul la el.

Nu e suficient “sa faci sport pe Facebook”, ci sa te straduiesti in sala

Te poate determina sa te autodepasesti doar daca tii cont de niste reguli stricte!
“Daca nu iti poti lua un angajament public, fa-o macar fata de tine”, este de parere Paul Resnick, co-autor al studiului care a durat 12 saptamani si in care au fost implicate 165 de persoane obeze.

Acestea au purtat, individual, un pedometru si au fost impartite in trei grupuri – unul ai carui membri au facut public programul lor de fitness si rezultatele acestuia, al doilea care a facut public doar programul de fitness si un al treilea care a pastrat  discretie totala in ambele sensuri.

Mai mult pe Facebook decat in realitate

Este adevarat ca lauda atrage dupa sine un potop de alte laude – din partea familiei si a prietenilor care te incurajeaza sa te tii de planul tau de a face miscare – insa autorii cercetarii spun ca au observat ca, de cele de mai multe ori, cei care impartasesc pe Facebook programul saptamanal de fitness sunt mai putin organizati  decat cei care pastreaza discretia in acest sens. E posibil sa te multumesti cu faptul ca ai anuntat ca faci sport, nu sa si perseverezi!

La finalul testului citat s-a putut observa ca aceia care au impartasit prietenilor pe Facebook atat programul de fitness, cat si rezultatele acestuia si-au luat mai putine angajamente publice, insa au crescut aprope cu jumatate intensitatea exercitiilor fizice.
La polul opus, cei care au tinut intregul program secret, au lucrat conform planului pe care si l-au facut initial in 88 la suta din perioada studiului!

Cam cum sunau postarile de pe Facebook? “ Ura! Am depasit numarul de pasi pe care mi l-am impus pentru cinci zile!”, sau “Mi-am depasit cu doua zile norma de pasi de parcurs. Initial imi propusesem sa-i parcurg in patru zile!”. Aproape fiecare dintre postari se incheia cu mesajul: “Va rog sa ma incurajati sau sa mergeti alaturi de mine”.

Asa cum era de asteptat, multi dintre prietenii virtuali au raspuns prin comentarii de incurajare, dar nu in toate cazurile angajamentul luat a si post respectat!