10 moduri prin care sa-ti pastrezi sanatatea creierului, in ciuda procesului de imbatranire, potrivit specialistilor

1
De Mia Nicolescu
6 iul. 2022

Ne dam seama din ce in ce mai mult ca tot ce ne lipseste pentru a duce o viata fericita sunt o minte linistita si un creier sanatos.

Kristen Reed este asistent medical la unitatea de terapie intensiva (neurochirurgie) din cadrul Spitalului Brigham and Women’s din Boston. Zilnic ajuta la tratarea si salvarea sanatatii creierului, asa ca este una dintre persoanele cele mai in masura sa ofere recomandari.

Cum ne afecteaza caldura activitatea creierului

  1. CONSUMA ALIMENTE BOGATE IN NUTRIENTI

Din cauza stilului de viata si factorilor de mediu, creierul nostru este expus zilnic la stres. Din fericire, alimentele bogate in nutrienti pot ajuta si pot sprijini sanatatea creierului in moduri semnificative.

Cateva dintre alimentele care stimuleaza creierul sunt:

PESTELE GRAS (somonul, pastravul si sardinele) este bogat in acizi grasi esentiali Omega-3, proteine, fier, complexul de vitamina B. Aceste substante ajuta la mentinerea sanatatii mintale si sustin functia cognitiva. De asemenea, Omega-3 ajuta la producerea de noi celule si conexiune, la imbunatatirea memoriei si la invatare.

TURMERICUL are beneficii pentru creier. Curcumina, ingredientul activ, traverseaza bariera sange-creier si imbunatateste memoria persoanelor diagnosticate cu Alzheimer.

OUALE contin vitamine din complexul B. Consumul de oua poate preveni atrofia cerebrala si intarzia declinul cognitiv. In plus, galbenusul de ou este bogat in colina, un nutrient esential pentru crearea acetilcolinei, un neurotransmitator care regleaza starea de spirit si memoria.

NUCILE contin proteine si vitamine. Ele imbunatatesc functia cognitiva si previn afectiunile neurogenerative.

CIOCOLATA NEAGRA este cel putin 70% cacao. Contine flavonoide (reduc riscul de accident vascular cerebral si imbunatatesc circulatia sanguina cerebrala) si proteine antioxidante (induc starea de bine, cresc puterea de concentrare si imbunatatesc memoria).

Cele mai bune alimente care sustin sanatatea creierului – Lisa completa

  1. STIMULEAZA-TI CREIERUL

Cititul, scrisul, rezolvarea rebusurilor, jocurile de memorie, toate acestea ajuta la stimularea creierului si antrenarea mintii, facand noi conexiuni intre celulele nervoase.

  1. ODIHNESTE-TE

Lipsa somnului poate afecta grav functionarea mentala si cognitiva, asa ca este important sa acorzi prioritate somnului la fel de mult ca oricarui alt obicei care ajuta la starea ta de bine. In cazul in care somnul agitat si intrerupt se trasnforma in insomnie si incepe sa afecteze calitatea vietii, atunci e recomandat sa mergi la un medic specialist.

  1. GESTIONEAZA-TI STRESUL

Pare imposibil, dar chiar sta in puterea noastra sa tinem stresul departe de noi. Cu atat mai mult cu cat a inceput sa ne afecteze vizibil sanatatea si stilul de viata. Cercetarile arata ca stresul “loveste” in zonele creierului asociate cu emotiile, metabolismul si memoria.

Dieta Arianei Grande: ce mananca zilnic pentru un trup tonifiat si piele superba

  1. MISCA-TI CORPUL

Pe langa numeroasele beneficii ale activitatii fizice pe care probabil le cunosti deja – cum ar fi o stare de spirit si energie mai bune, mai putin stres si o imbunatatire a sanatatii cardiovasculare si a longevitatii – exercitiile aerobice pot activa, de asemenea, anumiti stimuli din creier.

  1. HIDRATEAZA-TE

Creierul este un organ format in proportie de 75% din apa. Prin urmare, hidratarea este importanta in atat de multe functii cruciale ale corpului, iar sanatatea creierului nu face exceptie. Acesta este motivul pentru care hidratarea inadecvata (chiar daca este minora) poate provoca ceata, ameteala, scaderea claritatii mentale si dureri de cap.

  1. RAMAI CONECTATA

Socializarea ajuta la scaderea nivelului de stres si antreneaza mintea pentru o multime de beneficii care stimuleaza creierul. Ramai conectata cu persoanele care te fac sa te simti bine, care sunt sanatoase pentru psihicul tau, care te motiveaza si care te fac sa razi. Indeparteaza pe oricine considera ca aduce un plus stresului de zi cu zi.

  1. INVATA CEVA NOU

Studiile arata ca formele cotidiene de invatare declanseaza receptorii neuronilor care ajuta la mentinerea celulelor creierului nostru la cel mai bun nivel de performanta. Acest proces este, de asemenea, legat de ritmurile theta, care sunt ritmuri cerebrale legate de invatare, care joaca un rol vital in codificarea noilor amintiri. De asemenea, muzica, dansul, arta si exercitiile fizice ajuta la neuroplasticitate, unde creierul se poate reconecta, formand noi conexiuni neuronale pentru a creste si a-si schimba forma.

Sanatatea creierului, strans legata de sport, alimentatie si activitate sociala. Care sunt sfaturile specialistilor

  1. INGRIJESTE-TE MAI MULT

Sanatatea mintala precara poate schimba forma fizica a creierului si stim ca ingrijirea de sine poate sustine rezultate pozitive asupra sanatatii mintale. Indiferent de modul in care practici auto-ingrijirea, aceste instrumente ajuta la mentinerea functionarii normale a sistemelor corpului, inclusiv a creierului.

  1. MERGI REGULAT LA CONTROLUL DE RUTINA

Fumatul si alte obiceiuri legate de sanatatea inimii si a metabolismului pot afecta sanatatea creierului. Exista o serie de lucruri pe care le poti face pentru a reduce aceste riscuri, printre care efectuarea unui control anual si adoptarea obiceiurilor prezentate mai sus. Niciodata nu este prea devreme (sau prea tarziu) pentru a incepe sa ai grija de creierul tau!

Foto: depositphotos.com