Cele doua tipuri de bunatate si cum ne influenteaza viata

1
De Mia Nicolescu
31 mart. 2019

„Daca cineva ti-ar plati cate zece centi pentru fiecare vorba buna pe care ai spus-o oamenilor si ti-ar lua cate cinci centi pentru fiecare cuvant de-al tau lipsit de bunatate, ai fi sarac sau bogat?”

La final de zi, tot ce conteaza este ca atunci cand punem capul pe perna sa avem inima impacata si mintea linistita. Ambele stari se datoreaza atitudinii noastre fata de situatiile pe care le intampinam pe parcursul zilei, oamenilor pe care ii avem in preajma, dar si faptelor pe care le savarsim.

25 de bucurii mici care iti fac viata de 10 ori mai frumoasa

O inima impacata este o inima condusa de bunatate si iubire, o inima care bate de fericire pentru ca purtatorul ei nu se lasa condus doar de minte, ci o mai asculta din cand in cand si pe ea, iar atunci cand iti asculti inima numai lucruri bune se intampla.

Inima nu cunoaste rautatea, insa atunci cand mintea intervine si cele doua incearca sa cada de comun acord, bunatatea capata alta forma.

Tipuri de bunatate

Intr-un studiu recent, cercetatorii au analizat doua tipuri distincte de bunatate pentru a vedea cum reactioneaza creierul uman. „Bunatatea strategica” apare atunci cand cineva obtine o recompensa in urma unui act, cum ar fi un mic cadou, reciprocitate sau recunoastere publica, in timp ce „bunatatea altruista” este aceea pe care o savarsesti fara sa astepti ceva la schimb.

Pentru acest studiu, cercetatorii au combinat mai mult de 1100 de scanari MRI (RMN functionala) din studiile anterioare asupra oamenilor care iau „decizii amabile” pentru a vedea daca creierul reactioneaza diferit in functie de tipul actului de bunatate – strategic sau altruist.

In ciuda faptului ca multe din aceleasi parti ale creierului au reactionat la fel pentru ambele tipuri de daruire, oamenii de stiinta au observat si unele diferente. La participantii care practicau bunatatea strategica, regiunile creierului asociate cu recompense au fost mai active decat cele ale persoanelor care care practicau bunatatea altruista.

Intre timp, cei care au efectuat acte pur altruiste au aratat mai multa activitate in cortexul cingular anterior, o parte a creierului care se ocupa de comportamentul emotional.

Bunatatea strategica si Bunatatea altruista

„Decizia de a imparti resursele reprezinta o piatra de temelie a oricarei societati cooperative”, a declarat Jo Cutler, doctor in stiinte, candidat al Universitatii din Sussex. „Unii oameni aleg sa faca bine pentru simplul fapt ca le place sa ajute, le place sa fie persoane bune, si, in acelasi timp, pot alege sa fie buni atunci cand considera ca o astfel de atitudine ar putea fi in avantajul lor, cum ar fi un favor intors sau o reputatie mai buna.

Elimina aceste lucruri din viata ta. Vei deveni un om mai frumos si mai intelept

Pentru unii dintre noi nu conteaza motivul pentru care oferim, atata timp cat o facem. Si asta ar putea ajuta sa facem din lumea in care traim un loc mai bun. Daca, spre exemplu, cei aflati la putere ar intelege de ce oamenii daruiesc atunci cand nu primesc nimic la schimb, atunci ei ar putea sa ii incurajeze pe oameni sa se angajeze ca voluntari, sa doneze sau sa ii sprijine pe ceilalti din comunitatea lor „.

Mai mult de atat, acelasi Jo Cutler sustine ca organizatiile de caritate nu ar trebui sa incurajeze donatorii oferindu-le mici cadouri in semn de multumire, intrucat acest gest simbolic ar putea submina sentimentele lor, intentia pura si statutul de persoana buna.

In timp ce studiile continua si alte dezvaluiri sunt facute, noua ne ramane un singur de lucru facut: sa fim buni in fiecare zi, in orice moment, cu oricine ne iese in cale. Este cel mai bun lucru pe care il putem face.

Voi fi vreodata suficient de buna?

Citate despre bunatate

„Fii bun ori de cate ori este posibil. Intotdeauna este posibil.” ~ Dalai Lama

„Fii cat mai bun, caci doar asta iti ramane.” ~ Ralph Waldo Emerson

„Bunatatea este limbajul pe care cel surd il poate auzi si cel orb il poate vedea.” ~ Mark Twain

„Bunatatea inseamna sa ii iubesti pe oameni mai mult decat merita.” ~ Joseph Joubert

„Daca nu ai niciun fel de bunatate in inima, ai cea mai rea afectiune a inimii.” ~
Bob Hop

„Nu recunosc alt semn al superioritatii decat bunatatea. ” ~ Ludwig van Beethoven

„Una din marile multumiri ale vietii e sa te stii om bun. ” ~ Ioan Slavici

„Ce este bunatatea? O frumusete pe care o percepi direct cu sufletul.” ~ Alexandru Vlahuta

„Cand faci un bine, uita imediat. Cand ti se face un bine, nu uita niciodata.” ~ Proverbe arabe

Descopera-te in 35 de zile. Emotiile si cum ne raportam la ele

„Ofera-i azi unui necunoscut unul din surasurile tale. Poate fi singura raza de soare pe care o vede de-a lungul intregii zile.” ~ H. Jackson Brown, Jr.

„Daca cineva ti-ar plati cate zece centi pentru fiecare vorba buna pe care ai spus-o oamenilor si ti-ar lua cate cinci centi pentru fiecare cuvant de-al tau lipsit de bunatate, ai fi sarac sau bogat?” ~ Anonim

„Un caracter bun este cea mai buna piatra de mormant. Cei care te-au iubit si au fost ajutati de tine isi vor aminti de tine atunci cand florile de nu-ma-uita se vor fi vestejit. Inscrie-ti numele in inimi, nu in marmura.” ~ Charles H. Spurgeon

Foto: Shutterstock.com