Voi fi vreodata suficient de buna?

suficient de buna
1
De Andreea Raicu
8 mart. 2019

Nu te mai intreba daca esti suficient de buna pentru altii. Intreaba-te daca esti suficient de buna pentru tine.

Intrebata intr-un workshop care sunt calitatile care definesc o femeie, am raspuns foarte hotarata si mandra de mine: inteligenta, determinarea, forta, hotararea, initiativa, capabilitatea.

„Dar ale unui barbat”, a continuat facilitatorul? Aici m-a blocat, pentru ca simteam ca trebuie sa le enumar pe aceleasi, dar stiam ca trebuie sa fie, totusi, si ceva diferit, ca doar suntem diferiti… 

„Ce zici de blandete, empatie, comunicare, abilitatea de a primi, intuitie? Nu sunt si acestea calitati care definesc o femeie?” M-am blocat, pentru ca stiam ca are dreptate, dar mi-era al naibii de greu sa o recunosc.

Pentru ca eu ani de zile am crezut ca o femeie trebuie sa fie puternica, independenta, plina de forta, determinata, capabila si… cam atat.

Ce te face valoroasa pe tine, ca femeie?

Blandetea, feminitatea, acceptarea imperfectiunilor si nevoilor mi se pareau defecte, nicidecum calitati.

Ani la randul am fugit de foarte multe caracteristici specifice in mod traditional femeilor. Nu suportam sa vad femei care nu puteau sa faca diverse lucruri si care recunosteau asta sus si tare. Lipsa lor de proactivitate, de initiativa sau de determinare erau pur si simplu de neconceput pentru mine si dovezi clare ca nu se ridica la inaltimea asteptarilor.

Tocmai de aceea ma incapatanam sa intru intr-o competitie aproape inconstienta cu cei mai multi barbati din viata mea. Voiam sa fiu buna, la fel de buna sau chiar mai buna decat ei. Nici nu se punea problema sa le accept ajutorul, iar sa-l cer era absolut inadmisibil.

Acum, cand sunt departe de acea Andreea si scriu aceste randuri, realizez cata suferinta am putut duce in suflet, cata durere inchisa undeva inauntrul meu, cata rusine, cata teama; teama de a nu fi descoperita ca fiind slaba, incapabila sau lipsita de inteligenta.

Din aceasta disperare manata de frica de a nu fi suficient de buna, de desteapta, de capabila, de determinata, de independenta, de multe alte lucruri, am sfarsit prin a nega laturi ale mele la fel de importante in ecuatia feminitatii.

Discursurile TED pe care orice femeie puternica le-a vazut macar o data

De curand, cineva mi-a recomandat o carte scrisa de Karyl McBride…

…un terapeut care vorbeste pe larg despre intrebarea care ne bantuie sufletele si mintea: Voi fi vreodata suficient de buna? V-o recomand cu drag pentru ca acolo veti afla unde este radacina problemei. 

Pana cand nu ajungi sa te cunosti, sa intelegi cine esti si sa te impaci cu toate slabiciunile tale, pana nu spui stop acestei lupte constante cu tine insati, nu vei fi niciodata suficient de buna. Nici in ochii celorlalti, nici in ochii tai. Vesnic vei vrea sa fii mai mult si mai mult si mai mult. 

Stiu ca poate nu esti de acord cu mine, dar realitatea este ca esti minunata asa cum esti si ca faci ce poti tu in fiecare moment. Nu te mai blama si pune la colt pentru fiecare lucru care nu iti iese asa cum crezi tu ca ar trebui sa-ti iasa.

Iubeste-te si asa vei scapa de presiunea pe care vesnic o ai deasupra capului, presiune care te impinge sa faci mereu mai mult; de abia atunci te vei relaxa si vei putea fi tu si vei face lucrurile dupa sufletul tau.

Ce o face pe o femeie cu adevarat frumoasa?

O femeie nu trebuie sa fie EXCLUSIV independenta, hotarata, determinata, puternica si mereu in control.

O femeie este frumoasa si prin blandetea ei, empatia de care da dovada, disponibilitatea de a iubi si a fi iubita, de a primi.

Mie, una, mi-a luat mult timp sa accept aceste lucruri, mai ales intr-o societate care cere atatea lucruri de la tine. Ce pot sa-ti spun este ca e minunat sa fii femeie si sa te bucuri cu totul de ceea ce inseamna asta: si tarie, si sensibilitate; si forta, si duiosie.

Da-ti voi sa fii femeie pana la capat si arata-le celor din jur cate lucruri minunate poti face si vei ramane surprinsa de reactiile lor.

Foto: Arhiva personala